Dojmy z hraní prvních PlayStation VR2 her
Speciály Článek Dojmy z hraní prvních PlayStation VR2 her

Dojmy z hraní prvních PlayStation VR2 her

Martin Zavřel

Martin Zavřel

11
Platformy PlayStation PlayStation 5

Jakou hru byste si pro PlayStation VR2 měli pořídit jako první?

Reklama

Naše podrobné zhodnocení PlayStation VR2 hardware naleznete zde

Vlajková loď: Horizon Call of the Mountain

Tohle je ta hlavní (nová) hra, kterou přímo Sony/PlayStation nachystali pro vypuštění své nové platformy jako demonstraci výkonu i možností ovládání a interakce. Většina nových majitelů PlayStation VR2 tuhle hru získá rovnou v "bundle" balení pohromadě s headsetem. S ohledem na její význam jsme se tedy hře věnovali v podrobné recenzi, takže si připomeneme jen ve stručnosti, že vás rozhodně ohromí nádherná grafika, majestátnost obřích robodinosaurů procházejících kolem vás je velký, velký zážitek. Připravte se ale na to, že jádrem hratelnosti jsou především horolezecké aktivity, v čele s lezením po skalách za pomoci holých rukou i všelijakých vystřelovacích kotev a lan. Hra tedy důkladně prověří vaši fyzičku.


Náš hlavní tip: Kayak VR Mirage

Nečekaný vítěz mezi námi doposud testovanými hrami pro PlayStation VR2 je tahle zdánlivě nenápadná "malá" hra, ve které děláte jen jednu věc: pádlujete na kajaku v krásné přírodě. Nicméně zdánlivě jednoduchý koncept s logicky "omezeným" pohybem tvůrcům umožnil zpracovat svět kolem vás pomocí fotorealistických textur a efektů, které naprosto nelze demonstrovat screenshoty nebo videi (doslova, třeba noční režim je zpracovaný tak bravurně, že na screenshotech není prakticky nic vidět, ačkoliv v helmě je to přesně ten správný druh nočního šera, kdy se "rozkoukáte" a rozeznáváte potemnělý svět kolem vás - je to velmi působivý efekt, který se těžko popisuje). Prostředí je sice jen hrstka, ale jsou dostatečně pestrá (od ledovců přes skalnaté útesy až po hlubokou džungli) a neskutečně nádherná. Užít si je přitom můžete jak ve fyzicky náročném online závodu proti dalším pádlujícím online hráčům, tak v klidu prostřednictvím naprosto nerušené volné jízdy. Pravděpodobně nejhezčí hra, kterou jsme zatím v jakékoliv VR helmě viděli.


Velká trojka, č.1: Resident Evil Village

Jedna z mála věcí, které osmému dílu veleslavné série chyběla, byla trošku vyšší strašidelnost. Nuže, zde se hned během prvního boje zblázníte strachy, protože když vám tyhle hnusné příšery naběhnou přímo na tělo a před obličej, zatímco se zoufale oháníte nožem nebo se snažíte fyzicky rukama vyměnit zásobník v pistoli a natáhnou pojistku, zažijete adrenalin jako už dlouho ne. VR dodává téhle hře naprosto novou dimenzi a obzvláště teď oceníte, jak fotorealistický dokáže RE engine být. Jednoznačně nejlepší startovní hra pro hardcore hráče a naprostá nirvána pro RE fanoušky. Příští měsíc má navíc dorazit RE4 remake a tam je také VR2 obsah již potvrzen (spekuluje se dokonce o možnosti VR režimu pro celou hru). Stejně jako jste si kdysi koupili Nintendo 3DS jen kvůli hraní Resident Evil Revelations, i tady se hardcore fanouškům série vyplatí koupit celý headset jen kvůli téhle jediné hře.

Velká trojka, č.2: Gran Turismo 7

Jedna z nejrozsáhlejších závodních her naší doby, s obrovskou porcí péče a lásky k automobilismu ze strany tvůrců, je opravdová radost pro všechny fanoušky. Zažít ji ale ve VR je docela nová úroveň "vtažení do sedadla". Je těžké vysvětlit, jak pohlcující zážitek je otáčet hlavu abyste se podívali "vlastníma očima" do zpětného zrcátka na jedné nebo druhé straně, či jakou závrať dostanete, když těsně projíždíte kolem soupeře a máte strach, že do vás narazí. Tomu všemu dodávají extra porci zážitku zdánlivě drobné detaily, jako když slunce vykoukne z mraků a jeho paprsky plynule projedou po interiéru vašeho vozidla v zatáčce pod mostem. Zkrátka a dobře, s VR2 vás tahle hra pohltí mnohonásobně silněji než kdy předtím. Připravte se ale na to, že VR zobrazení se týká jen závodu samotného, nikoliv obrazovek menu nebo replay videí (na ty se v helmě díváte 2D v režimu "plátna v kině").

Velká trojka, č.3: No Man's Sky

Největší překvapení. Tahle hra při hraní na televizi nebo monitoru vždy působila tak trochu kresleně a nereálně, což jí dodávalo styl, ale ubíralo na seriózní atmosféře objevování vesmíru. VR tenhle problém naprosto perfektně řeší - pláně kolem vás působí jako reálné hmatatelné místo, když stojíte před svojí lodí, máte pocit, že je to pořádný náklaďák, několikrát větší než vy. A zážitek ze vzlétnutí do vesmíru nebo přistání je díky velmi povedenému ovládání (jednou rukou ladíte páku pro tah motoru, druhou rukou držíte knipl pro zatáčení) dokonale vtahující. Dostával jsem přitom "příjemnou závrať" jako třeba v Subnautice. Ještě vám k tomu do uší zní nádherná hudba. Hra se díky dlouholetému patchování nových funkcí a vylepšení rozrostla v opravdu gigantický, nádherný a pestrý vesmír, plný planet k prozkoumání a způsobů, jak si tuto činnost užít sám - nebo s kamarády. Pokud jste tento proces růstu hry sledovali se zájmem ale bez vlastní účasti, přidání VR módu by konečně mohlo být tím, co vás přiměje se tam zaletět podívat a všechny ty novinky vyzkoušet. Podívat se na ty čarokrásné pestrobarevné světy v tomto vesmíru "vlastníma očima" je nepopsatelný zážitek.


Jurassic World Aftermath Collection

Pokud jste fanoušky filmové předlohy, tenhle kousek prostě musíte mít. Nenechte se zmást zdánlivě "jednoduchou" komiksově stylizovanou grafikou, tohle je velmi výpravná a atmosférická záležitost, kde budete mít opravdu pocit, že se nacházíte v Jurském parku - když kolem s duněním projde Tyranosaurus, haptika vám rozechvěje ruce i hlavu. Tvůrci na ničem nešetřili, mezi herci uslyšíte třeba i Lauru Bailey nebo Jeffa Goldbluma a samozřejmě nechybí také ikonické melodie z filmů. Navíc je hra žánrově velmi blízká survival hororům, což by mělo zaujmout i fanoušky série Resident Evil, lačnící po oživení série Dino Crisis. Když jsem v roce 1993 hrál Jurský park ve 2D na osmibitovém NES, opravdu mě nenapadlo, že se přesně o 30 let později budu schovávat v šatníku, zatímco přímo "před mýma očima" bude slídit velociraptor. Znovu opakuji: tahle hra je pro fanoušky velký zážitek.

Star Wars: Tales from the Galaxy's Edge - Enhanced Edition

Stejně jako u předchozí hry: pokud jste fanoušci filmové předlohy, pak se tahle hra pro vás klidně může stát tou nejlepší startovní hrou pro PlayStation VR2 ze všech nabízených. Důraz na příběh a propracovanou grafiku vám na mnoha místech dá opravdu pocit, jako kdybyste stáli na palubě jedné z vesmírných lidí z těchto filmů. Když v kantýně potkáte mimozemšťany všemožných tvarů a velikostí, budete si připadat jako ve snu. Zároveň se můžete těšit na plno akce a střelby z všemožných blasterů. Jen je potřeba se trochu obrnit trpělivostí proti občas snad až příliš dlouhým dialogovým pasážím a absenci užitečnějšího tutoriálu, způsobující pár drobných záseků v úvodu hry.

Zombieland: Headshot Fever Reloaded

Mechanicky zřejmě nejpovedenější ze startovních stříleček - pokud vám jde hlavně o to si dobře zastřílet, tohle je hra pro vás. Zbraně jsou zde přesné a jejich ovládání velmi připomíná reálné dojmy ze střelby (bezpodmínečná nutnost dobře sladit mířidla, nepřebíjet předčasně abyste nepřišli o munici apod.). Jinak se jedná o další hru, která udělá radost všem fanouškům filmové předlohy, protože dokonale napodobuje její sarkastický styl černého humoru a obsahuje všechny oblíbené postavy. Navíc zde platí reálné pravidlo, že se vás žádná zombie nesmí ani dotknout, takže je to celé o něco rychlejší a napínavější, než třeba Resident Evil. Pohyb prostředím je sice skokový, ale ovládáte ho očima, což je velmi pohodlné.

Moss and Moss: Book II Bundle

Zdánlivě nenápadná, ale přitom jedna z nejhezčích a nejzábavnějších her pro VR. Někteří hráči by mohli mít předsudek, že když helmu nevyužíváte k pohledu z "vlastních očí" vámi ovládané postavy, není to dostatečně vtahující. To je ale mylná domněnka. Zde se sice díváte z výšky nebo z boku na pohádkové scenérie, kterými (přímým ovládáním pomocí ovladače) provádíte malou statečnou myšku, ale zážitek z toho, že "jste tam" je mnohem silnější, než u ledasjaké FPS hry. Velký podíl na tom má také extrémně pečlivé zpracování prostředí, postav, mechanik i příběhu hry. Je to nádherná, dojemná pohádka a nápaditá plošinovka. Jednotlivé dvě hry lze zakoupit i zvlášť, ale pohromadě vás vyjdou výhodněji.

Dyschronia

Pokud jste někdy snili o tom, že byste potkali svoje oblíbené anime postavy v reálném životě, tohle je hra přesně pro vás. Vizuálně velmi kvalitní anime detektivní dobrodružství vám umožní interagovat s "oživlými" anime postavami jako kdyby opravdu stály vedly vás. Podobných her již samozřejmě vyšlo více, ale žádná z nich neměla tak propracovanou grafiku a estetiku, včetně parádního hudebního doprovodu. Žánrově by šlo hru přirovnat k vizuálním novelám, ale svou dynamikou i stylem připomíná spíš sérii Persona, ačkoliv akce tady zas tak moc není. Zápletka vypráví o městě budoucnosti, kde jsou všichni propojeni na úrovni podvědomí, což naprosto eliminovalo zločiny. Když ale dojde k vraždě, musíte se zapojit do jejího vyšetřování - v roli detektiva obdařeného schopností vidět vzpomínky jiných lidí a doprovázeného létající panenkou, silně připomínající Paimon z Genshin Impact.

Rez Infinite

Rez je hra, kterou také nelze dost dobře docenit nebo pochopit ze screenshotů nebo videí. Její grafika je vyloženě schématická a zdánlivě ošklivá, chudá. Při hraní v helmě ale naberou ty geometrické objekty téměř hmatatelnou hloubku, výšku a "váhu", takže když vás míjí nepřátelská loď, máte z toho opravdu silný zážitek. Stejně jako máte dojem, že kolem vás proplouvají obří stavby, pyramidy a tak dále. V základě jde o arkádovou střílečku, ale prostorové ovládání jí dodává unikátní komplexnost. Zde každopádně platí, že hratelnost je na prvním místě. Pokud se vám líbil původní film Tron, budete tuhle hru milovat.

Tetris Effect: Connected

Tetris Effect patří k hrám, které i ve 2D nádherně demonstrují kvality vaší nejnovější 4K televize. Ačkoliv uprostřed obrazovky je "tradiční" herní plocha s jednoduchými kostečkami, kolem ní jsou vystavěny nádherné grafické kulisy, které pulzují a ožívají s každým vaším tahem, dokonale do rytmu s velmi pečlivě vybranými písněmi v pozadí. Tento povznášející zážitek se ve VR posune ještě na další úroveň, kde vám nárazové vlny po zkompletování jednotlivých řádků skládačky roztřesou i haptické vibrace v headsetu samotném, zatímco prostorem kolem vás proplouvají světélkující velryby. Krásný relax.

Thumper

"Rytmické násilí", píše se v popisu této hry a pokud jste ji již hráli bez VR helmy, pak víte, že přesně taková hra opravdu je - v roli ocelového skaraba se řítíte po ocelové kolejnici temnotou, abyste uskakovali a uhýbali překážkám na této kolejnici, což dává vzniknout výrazným rytmickým efektům, zapadajících do ponuré tepající hudby. Na konci kolejnice samozřejmě čeká pořádný boss. Hraní ve VR dodává této hře extra vrstvu hrozivosti a majestátnosti, její dynamika vás přitom bude nutit se naklánět na pohovce, i když to samozřejmě není potřeba (důležité je mačkat správná tlačítka). Velmi dobrá zábava pro fanoušky rytmických akcí.

Townsmen VR

Budovatelská strategie ve VR? Proč ne! Podobně jako ve hře Moss i zde budete sledovat herní svět "z výšky", ale ve skutečnosti se můžete klidně i potopit pod hladinu moře. Každopádně dostanete na starost posádku ztroskotané lodi, která si musí na ostrově rozdělit práci a vybudovat fungující komunitu - od dřevorubců či kameníků přes lovce až po kuchaře a stavitele. Systém interakce se světem pomocí "božských rukou" je zábavný i rychlý, takže si připadáte, jako kdybyste opatrovali oživlé dioráma. Roztomilé a poklidné začátky ale postupně přejdou také v šarvátky s útočícími piráty. Zajímavý experiment, u kterého se nenároční hráči strategií mohou dobře zabavit.

Zenith: The Last City

Cílem virtuální reality do budoucnosti je samozřejmě vystavět tam hry tak hluboké a světy tak rozsáhlé, že tam lidé budou trávit tisíce hodin se svými přáteli... jako to už teď dělají třeba ve World of Warcraft. Snaha o VR MMORPG musí někde začít a tohle je přesně taková první vlaštovka. Pokud milujete MMORPG žánr a máte chuť tuhle zálibu skloubit se svým novým VR headsetem, je tohle hra pro vás. Nečekejte nijak zázračnou prezentaci, ale hra se slušně ovládá a ten pocit, když koukáte na svoji minimapu nebo ikonky cooldownů kouzel v helmě je docela průlomový. Zajímavý experiment.

Song in the Smoke Rekindled

Pokud máte rádi survival simulátory, pak je tohle dost možná hra pro vás. Vžijete se do role pravěkého lovce, který musí vyrábět své nástroje, lovit či sbírat potravu a (nejen) v noci odolávat nebezpečným dravcům. Z určitého úhlu pohledu lze hru připodobnit k sérii Horizon, kde se také snažíte projít či přežit divočinu plnou nebezpečných šelem. Nastavitelná obtížnost by měla umožnit příjemnou ochutnávku hry pro různě pokročilé hráče.

ALTAIR BREAKER

Pokud milujete meče a obzvláště ty masivní meče z anime, pak je tohle hra pro vás - jedná se o akční záležitost, zaměřenou na souboje s všemožnými zástupy nepřátel i bossy, kde se oháníte svým mečem (případně štítem). To vše ve výrazné anime stylizaci s nějakou tou vkusnou porcí fanservisu. Součástí je možnost hrát online s příteli nebo náhodnými online spoluhráči.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama