Dojmy z hraní Rustler (Grand Theft Horse)
Preview Rustler Článek Dojmy z hraní Rustler (Grand Theft Horse)

Dojmy z hraní Rustler (Grand Theft Horse)

Ondřej Partl

Ondřej Partl

Platformy Windows PC

Zlodějem koní ve středověké variaci na Grand Theft Auto.

Reklama

Chystanou akci polského vývojářského studia Jutsu Games jsme si představili již v samostatné novince. Hru, která je šílenou variací na první dva díly populárního městského open-worldu GTA, v té době čekalo spuštění kampaně na crowdfundingové stránce Kickstarter. Ta je nyní v plném proudu a tvůrcům stačí vybrat už jen pár set dolarů na to, aby se jejich projekt úspěšně zaplatil.

I my jsme se rozhodli tuto poměrně sympatickou záležitost podpořit, díky čemuž jsme získali přístup do exkluzivní alfa verze, která nabízí první ochutnávku toho, jak by měl výsledný produkt při svém vydání, které je očekáváno během letošního října, vypadat. A vy si nyní můžete přečíst naše dojmy.

Ve středověku by chtěl žít každý!

Titul začíná poměrně povedeným intrem, ve kterém se kamera pomalu přesouvá za doprovodu rapujících bardů skrze vesničku, v níž se pravděpodobně udála nějaká velká veselice (možná dokonce i ilegální technoparty). Tato domněnka se vzápětí projeví jako pravdivá, jelikož kamerový přejezd skončí u našeho plešatého hlavního hrdiny, prachsprostě nazvaného Guy, probouzejícího se z otřesné kocoviny, jíž se samozřejmě rozhodne přepít (jak jinak taky takovouhle „opičku“ léčit, že?).

...náš hlavní protagonista je takový príma chlapík, za kterého by se nezlobili ani hooligans Sparty Praha...

Po následujících prvních několika krocích se na našeho skinheada vrhne jeden z vesničanů, jenž evidentně není nadšený z jeho nedávného chování. Ale jelikož náš hlavní protagonista je takový príma chlapík, za kterého by se nezlobili ani hooligans Sparty Praha, tak mu na zavření jeho hlasité pusy postačí vlastní pěsti a opravdu strohé množství času.

Po tomto letmém zdržení se vydáte za svým šéfem Herbem, jenž vám dá váš první quest, kdy máte ukrást koně, projet lakovnou (ano, lakovnou) a následně ho přivést zpět k němu. Úkol jednoduchý a máte ho za pár minut hotový, a s ním i úvodní výukovou sekvenci, která vás naučila všechny potřebné základy (pohyb, boj a zbavení se stráží). Následně od vašeho kamaráda Buddyho zjistíte, že by možná existovala možnost, zúčastnit se královského turnaje, a tedy vyhrát království a půl princezny k tomu (nebo to bylo naopak?).

Jenomže na to, abyste se ho mohli zúčastnit, musíte nejdříve získat padělané papíry, díky nimž si organizátoři budou myslet, že jste šlechtického původu. Avšak tento falzifikát stojí rovných 5000 stříbrných se slevou, kvůli čemuž se musíte vrhnout do plnění dalších melouchů, v nichž budete úchylnému řezníkovi nahánět krávu, hledat Svatý grál či „magicky“ přeměňovat vodu na víno a u toho budete naháněni strážníky, kteří vás v lepším případě zatknou (opětovný respawn bez věcí u šatlavy) a nebo rovnou "odkrouhnou" (znovuzrození u kostela).

...možnost najmout si barda, jenž následně bude sloužit jako vaše osobní rádio (skladby se mění jeho praštěním), mi přijde jako věc hraničící s genialitou.

Dialogy doprovázející tyto úkoly jsou poté plné popkulturních odkazů a hrubozrnného humoru, který samozřejmě nemusí vyhovovat každému. Mně se ovšem trefil do noty naprosto. Některé věci, jako třeba speciální tlačítko na krkání a prdění, si mohli tvůrci sice nechat od cesty, avšak jinak jsem se během těch zhruba dvou hodin z tohoto hlediska bavil královsky a doufám, že si tvůrci nechali pořádnou zásobu nápadů do plné hry. A třeba možnost najmout si barda, jenž následně bude sloužit jako vaše osobní rádio (skladby se mění jeho praštěním), mi přijde jako věc hraničící s genialitou.

Bez chyb to není!

Co ale taková výhra není, je ovládání. To je na klávesnici velmi krkolomné a často ho budete proklínat. Problémy v těchto situacích většinou řeší připojení ovladače, nicméně jeho podpora v alfě prozatím nebyla plně integrována, takže jeho používání přidělávalo spíše další vrásky. S brzkou verzí se taktéž pojí i poměrně velké množství kritických bugů a nepovedená optimalizace, ovšem s tím se samozřejmě musí počítat.

Souboje jsou jednotvárné, mapa docela malá a vše působí tak nějak více monotónně, než by se mi úplně líbilo.

Taktéž se trochu bojím o hratelnost, která v prezentované formě rozhodně není ničím, co by u hry udrželo příliš dlouho. Souboje jsou jednotvárné, mapa docela malá a vše působí tak nějak více monotónně, než by se mi úplně líbilo. Na chvilkové „zablbnutí“ a přejetí pár měšťanů koněm ideální, avšak prozatím na nic moc víc.

Doufejme tedy, že se autorům při plném vydání podaří sladit herní obsah s výborně napsanými questy a dialogy, abychom se ve výsledku nebavili pouze jimi. Osobně v to pevně věřím, jelikož samotný přístup lidí z Jutsu Games je navýsost sympatický a rozhodně bych jim přál po 911 Operator další úspěch.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama