Dojmy z hraní Shieldwall
Preview Článek Dojmy z hraní Shieldwall

Dojmy z hraní Shieldwall

Denis Růžička

Denis Růžička

1
Platformy Windows PC

Římskogalské války zábavnou formou.

Reklama

Shieldwall je zábavná a akční indie záležitost se strategickými prvky od nezávislé vývojářské společnosti Nezon Productions. Ta má za sebou několik mini hříček, ale právě Shieldwall se ze všech jeví jako nejzajímavější. Kde jinde se vám dostane možnost ovládnout pod velením Julia Caesara část nynější Evropy s vojskem, které po čas bitev vydává vtipné pazvuky.

Součástí hry je kampaň s několika misemi a režim Battle. Nejprve si něco málo řekněme o módu Battle. V něm si lze zahrát bitvu s vlastním nastavením. Můžete si nastavit čas, vlastní postavu a taktéž svůj počáteční bod, tedy základnu, odkud se budete přesouvat k dalším úsekům, které musíte zabrat. Vyhrává ten, kdo porazí všechny nepřátele nebo bude mít na konci hry nejvíce týmových bodů, které se přičítají rychlostí závisející na počtu zabraných úseků. Čím více lokací je pod vaší kontrolou, tím více bodů vám přibývá. Díky tomu, můžete své nepřátele výrazně znevýhodnit.

V samotné kampani se vžijete do kůže velitele římských legií, kdy na úkor vzdorovitých Galů budete muset obsazovat a zabírat jednotlivé úseky na mapě, tak jako v režimu Battle. Vše je postavené na stejném principu. Vyhrát můžete buďto zničením všech nepřátel nebo během stanoveného časového limitu získat více bodů než protivník. Své zabrané úseky si musíte vždy chránit, k čemuž vám dopomůže i mapa, kde vidíte jednotlivé lokace a také kdo je má zrovna pod kontrolou.

Jednoduchá a přesto zábavná hratelnost.

S počtem zabraných lokací se zrychluje i rychlost naskakujících zlaťáků. Ty lze utrácet za vojáky nebo za různá vylepšení. Z jednotek máte na počátku každé hry na výběr milice a defensivní vojsko. Milice je základní jednotka, která vás následuje, můžete ji také nechat hlídat nebo poslat na nepřítele, zatímco vy budete jen přihlížet nebo se rozhodnete sami vytasit meč a pomoct své armádě v útoku. Místo meče také můžete zvolit oštěpy, které můžete dle libosti donekonečna házet. Pokud zemřete, za pár vteřin se opět respawnete. Zatímco milice následují vás, jakožto velitele, defensivní vojáci střeží hlavní základnu s oštěpy a nikam se nehrnou. Jakmile by však někdo z protivníků dobyl vaši pevnost, vytasí meč a jdou proti nepříteli. Celková hratelnost je velmi jednoduchá a zábavná. Hra potrénuje vaše strategické smysly, jelikož při styku s nepřítelem se budete muset krýt nebo přímo na něj útočit, ale zároveň si chránit své území.

Máte-li dostatek peněz, lze si odemknout další třídu, kterou je legionářská jednotka. Legionář je oproti milici silnější a jeho výdrž je mnohem větší díky brnění. Veškeré své vojsko lze najmout jen v případě, pokud jste v blízkosti své zabrané lokace. Z počátku hry můžete mít pouze 20 jednotek, včetně vás jakožto velitele, ale díky vylepšení lze počet vojáků zvýšit na 25.

Hra obsahuje i jednoduchý strom dovedností. Za bojování a zabírání jednotlivých lokací navíc získáváte zkušenostní body. Za ně si můžete zvýšit poškození, které udělují vaše jednotky nebo zvýšit jejich životy. Ke zkušenostním bodům se při kratších bitvách spíš nedostanete, jelikož zkušenostních bodů k odemykání dovedností potřebujete více, než byste si mysleli. Při delších bitvách, které trvají více jak třicet minut, si s nimi celkem vyhrajete a ze své armády budete moc udělat ničím nezastavitelné vojsko.

Hra má i svou vzdělávací hodnotu.

Přejděme k samotným misím, které jsou součástí kampaně. Hra má totiž i svou vzdělávací hodnotu. Ještě před začátkem každé mapy vás malý brífink o misi dostane do podvědomí všeho dění, který je historicky přesný. V tomto případě je sice zapotřebí angličtina, ale zároveň se jedná o skvělou školu hrou, kdy vám jsou představeny historické bitvy a jejich pozadí.

V současnosti se hra nachází na Steamu v předběžném přístupu a vývoj finální verze potrvá minimálně rok. Spolu s vývojem budou přibývat nové jednotky, herní módy a další příběhové mise, kterých by mělo být až dvanáct.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama