Dojmy z hraní Street Fighter 6
Preview Street Fighter 6 Článek Dojmy z hraní Street Fighter 6

Dojmy z hraní Street Fighter 6

Martin Zavřel

Martin Zavřel

2
Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Zažijte pocit, jako byste byli na profesionálním turnaji.

Reklama

Díky laskavosti vydavatelské firmy Capcom a českého distributora, firmy Cenega, jsme dostali příležitost zaletět do Varšavy, abychom na vlastní (ehm, jejich, zapůjčený) ovladač vyzkoušeli jednu z nejočekávanějších bojových her současnosti: Street Fighter 6. Ačkoliv jsem téhle série nahrál stovky hodin v devadesátých letech na konzoli Sega Mega Drive, poslední roky jsem s ní do styku nepřišel. O to více jsem byl ohromen jak moderním zpracováním grafiky i animace, tak především hloubkou herních mechanik. Jakkoliv to ale bude znít podivně, největším překvapením pro mne byla zvuková stránka hry.

Street Fighter 6 totiž obsahuje funkci AI komentátora, který v mnoha ohledech připomíná komentátory z klasických sportovních her, jako jsou třeba fotbal nebo hokej. Zároveň ale využívá hlas některého ze skutečných hvězd komentátorské scény, který je díky tomu nabitý energií, jakou můžete obvykle slyšet u skutečných živých šampionátů typu Evo. Plynulý a náležitě nadšený komentář všeho, co vy i váš protivník ve hře během souboje děláte, dodává celému zážitku z hraní naprosto nový rozměr a opravdu se budete cítit, jako byste zápasili na profesionálním turnaji. Vedlejším efektem této funkce je navíc lepší pochopení situací a zvratů v souboji samotném. Musím říct, že mě tahle funkce opravdu bavila a dodala zápasům extra šťávu.

Z mechanického hlediska je jádrem hry "Drive" mechanika, související s druhým ukazatelem "energie" pod ukazatelem vašeho zdraví. Drive vám poskytuje přístup k celé plejádě extra úderů i protiúderů, díky kterým můžete rychleji zkrátit vzdálenost mezi vámi a protivníkem nebo naopak "countrovat" jeho úder, který díky tomu nejen odrazíte, ale rovnou i potrestáte. Musíte ovšem dávat pozor, abyste svoji Drive energii nevyčerpali úplně, protože vaše postava pak citelně zpomalí a samozřejmě ztratí přístup ke zmíněným schopnostem. Naopak je ve vašem zájmu nalákat protivníka, aby vyplýtval svůj zásobník této energie.

Bohaté možnosti nabízí také ovládání hry, máte možnost hrát s plnokrevným "classic" nastavením, vyžadujícím komplexní a přesné kombinace tlačítek pro veškeré speciální údery - nebo se zjednodušeným "moderním" nastavením, kde hra mnoho speciálních úderů udělá za vás po stisknutí jediného tlačítka - můžete tak například jedním tlačítkem okamžitě odpalovat slavný "hadouken" útok. Na papíře to možná vypadá, že moderní nastavení je neférovou výhodou, ale skutečnost je taková, že zkušený veterán díky klasickému nastavení bude mít přeci jen preciznější kontrolu nad tím, co přesně jeho postava udělá v každé milisekundě. Přítomnost moderního nastavení ale pomůže nováčkům využít pokročilejší údery.

Street Fighter 6 vychází 2. června pro PC (Steam), Xbox Series X|S a PlayStation 4 i 5.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama