Dojmy z hraní The Last Oricru
Preview The Last Oricru Článek Dojmy z hraní The Last Oricru

Dojmy z hraní The Last Oricru

Martin Zavřel

Martin Zavřel

4
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Ambiciózní česká "soulsovka" se proměnila v nelineární příběhové RPG.

Reklama

České RPG The Last Oricru jsme několik let znali pod názvem Lost Hero, přičemž ambice této původní verze hry byla nabídnout "první českou soulsovku", což byla sama o sobě velmi slibná propozice. Jenže se získáním světového vydavatele a změnou názvu přišly poměrně zásadní změny také pro hru samotnou, která nyní staví mnohem víc na nelineárním příběhu, mísícím prvky fantasy i sci-fi a velmi důsledně reagujícím na hráčovy volby. Především v tom směru, k jaké ze dvou (tří) stran válečného konfliktu se přidá.

Dojmy z hraní The Last Oricru

V tomhle mimozemském světě, kam se dostanete v roli jednoho z členů posádky (havarované?) vesmírné lodi, totiž spolu vedou nesmiřitelnou válku humanoidé s "krysáky". Ačkoliv volba strany může na první pohled působit relativně jednoznačně, ve skutečnosti se ukáže, že humanoidé jsou možná až příliš velcí rasisté, kteří prostě odmítají nechat Krysáky na pokoji. Zároveň je ale ve hře přítomna tajemná třetí strana, která dost možná tahá za nitky celého konfliktu. Vy jako hráč přitom budete mít možnost volby přidat se ke kterékoliv z těchto tří stran a přestože vás pak čeká průchod stejnými lokacemi, jejich kontext, úkoly a vývoj příběhu budou citelně odlišné.

Jako hráč budete mít možnost přidat se ke kterékoliv z tří stran konfliktu.

Během mojí zhruba dvouhodinové seance se hrou opravdu velkou část zabraly příběhové filmečky a sekvence interaktivních rozhovorů. Když už ale došlo na samotný průzkum herního světa a hlavně na souboje, pořád platí, že v jádru téhle hry se skrývá první seriózní pokus o moderní českou soulsovku, který nabízí všechny ty mechaniky a pravidla, jaké byste od takové hry očekávali (včetně možnosti profilovat svoji postavu jako tanka, mrštnější tzv. dex build nebo opatrného OP mága). V zájmu toho, aby si ale každý hráč byl schopný užít nosný pilíř hry v podobě příběhu, dostanete nabídnuty nejen dvě obtížnosti (jedna z toho je vyloženě "příběhová"), ale také množnost projít celou hru v splitscreen coopu (ačkoliv postup příběhem se ukládá jen hostiteli, podobně jako v Souls hrách).

Dojmy z hraní The Last Oricru

Po dvou hodinách se hrou musím říct, že jsem byl velmi příjemně překvapen tím, jak výpravnou a ambiciózní hru dokázal relativně malý, nový český tým vybudovat. Samozřejmě nesmíte čekat výpravu ani mechanickou vypilovanost králů žánru, ale srovnání například s oblíbenými německými AA RPG hrami tento titul nejspíš docela bez problémů snese. Přidejte si k tomu vysokou znovuhratelnost díky nelineárnímu příběhu a české titulky, rázem máte před sebou opravdu zajímavý kousek.

Dojmy z hraní The Last Oricru

Build, který jsem v coopu společně s jedním z vývojářů testoval na relativně výkonném PC měl sice kromě drobných nedodělků typických pro hru v této fázi vývoje také určité problémy s optimalizací plynulosti během soubojů, nicméně vývojáři mně ujišťovali, že se jedná o nečekaný problém konkrétní stanice, na které jsme hru testovali a kde ještě den předtím běžela výrazně lépe.

Každopádně premisa příběhu a kromě jiného třeba i svérázný sarkastický humor (například mechaniky jako znovunarození vašeho hrdiny po smrti jsou zde výrazně komentovány vámi i ostatními postavami příběhu) mne zaujaly natolik, že jsem se na výslednou hru začal opravdu těšit. Naštěstí to vypadá, že už nebudeme muset čekat dlouho, protože vydání je naplánováno již za dva měsíce.

Hra vyjde 13. října 2022 pro PS5, XSX|S a PC, zatím si ji můžete přidat do wishlistu na Steamu.


Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama