Dojmy z hraní The Quarry
Preview The Quarry Článek Dojmy z hraní The Quarry

Dojmy z hraní The Quarry

Martin Zavřel

Martin Zavřel

3
Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Dobrých hororů není nikdy dost.

Reklama

Je to hra nebo film? To záleží kromě jiného na tom, jak si nastavíte všelijaké "pomocníky" v nastavení hry, jelikož máte možnosti volby od krátkých časových limitů pro stisknutí tlačítek přes dlouhé časové limity až po automatické úspěšné splnění všech těchto situací zcela bez jakéhokoliv vašeho přičinění, takže se na podobné sekvence můžete dívat prostě jako na film. Tím se ale samozřejmě tak trochu vytratí pointa tohoto interaktivního hororu, kterým se tvůrci z britského studia Supermassive Games snaží vrátit k úspěchu svého výpravného trháku Until Dawn a tak trochu se povznést nad skromnější formát jejich série Dark Pictures. Z dvou odehraných kapitol hry si ale zatím nejsem tak úplně jistý, zda se jim to povede.

Dojmy z hraní The Quarry

Jedním z problémů The Quarry je, že se možná až příliš snaží připomínat Until Dawn. Také zde se skupina teenagerů dostane na odlehlé místo v divočině, které nejprve působí idylicky, ale posléze se ukáže být doslova smrtící. I zde se od provokativních hrátek, randění a erotického jiskření přesuneme k podezřelým nálezům v budově i přírodě kolem ní. Také zde od začátku figuruje jedna zbraň (o které můžete rozhodnout, u koho skončí). Mezi kapitolami se hra opět pokouší bořit čtvrtou stěnu, kdy tajemná postava v tajemné lokaci hovoří přímo k hráči samotnému. A bohužel se už během prvních tří kapitol odhalí věc, žijící v lese, nápadně připomínající podobnou záležitost z Until Dawn. Moje jediná naděje je, že to všechno je tvůrčí záměr a že ve skutečnosti se někde v polovině hry odehraje zásadní zvrat, který postaví všechny ty důvěrně známé kulisy na hlavu - něco jako ve filmu Chata v horách.

Dojmy z hraní The Quarry

Kvality The Quarry jsou ale také nepopiratelné: žánrová klišé jsou žánrová klišé především proto, že fungují. Také zde je zábavné rozhodovat o rovnováze vztahů i hormonů mezi postavami, užít si několik interaktivních rande a následně se snažit v nebezpečné situaci udělat "tu chytrou" věc (utíkat dál nebo se schovat, utíkat po cestě nebo zkusit přeskočit propast jako zkratku apod.). Dialogy jsou přirozené a vtipné, osobnosti jednotlivých postav tvoří zábavný mix. Na vysoké úrovni jsou opět animace obličejů (s mnoha slavnými herci, jako jsou Lance Henriksen nebo David Arquette), ačkoliv při takto realistické animaci se samozřejmě stane, že chvilkami narazíte na ono příslovečné "uncanny valley". Prostředí a zbytek grafiky na mne zatím příliš velký dojem neudělaly, ale práci žánrových kulis odvedou. Na mém PC (i7-9700F, 16GB DDR4, RTX 2070 Super) hra běžela ve 4K s kolísající plynulostí okolo 45 snímků za vteřinu (pro "filmovější" dojem je v menu hry možnost zamknout 30).

Dojmy z hraní The Quarry

Co mi poněkud nesedlo, to je urputná snaha skoro do každé scény nacpat nějakou licencovanou písničku. Některé scény díky tomu působí uměle prodlouženě (aby píseň stihla dostatečně odehrát) a celkově se tak vytrácí filmová atmosféra, kterou by lépe podpořil tradiční instrumentální soundtrack. Na druhou stranu samotný výběr písní je většinou slušný, radost mi udělala například "Wise Up", proslavená (geniálním) filmem Magnolia. Mohu jen doufat, že tenhle písničkový přetlak slouží pro nastavení atmosféry v prvních hodinách hry, ale jak záležitosti naberou spád, posune se i hudební styl blíže k hororové klasice.

Jak jsem zmínil v úvodu, máte tentokrát opravdu rozsáhlé možnosti nastavení obtížnosti i celkové funkčnosti hry. Kromě toho se vám po prvním projití hry (v případě deluxe edice i během prvního projití) odemkne možnost po smrti postavy přetočit situaci zpátky před kritické místo. Pokud vám totiž postavy budou umírat příliš, může se stát, že se z plánované desetihodinové hry stane pouze sedmihodinová (konce hry mají obsahovat 186 variací!). Hru si můžete zahrát také ve více hráčích, přičemž lokální "gaučový" coop bude k dispozici při vydání hry, ale ten online dorazí až zhruba o měsíc později (8. července). Česká lokalizace bohužel není k dispozici. Ačkoliv jsou některé mé dojmy z hraní lehce rozpačité, rozhodně jsem se u hry bavil a pořád se na ni těším. Dobrých hororů není nikdy dost a tohle by mohl být jeden z nich.

The Quarry vychází 10. června na PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One a Xbox Series X|S.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama