Dojmy z prezentace The Callisto Protocol
Preview The Callisto Protocol Článek Dojmy z prezentace The Callisto Protocol

Dojmy z prezentace The Callisto Protocol

Martin Zavřel

Martin Zavřel

7
Platformy PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Skvělá atmosféra, ale bojovým systémem si zatím nejsme jistí.

Reklama

Ačkoliv to tak navenek nemuselo vypadat, letošní Gamescom byl nakonec pořádně rušný a nabitý hrami, navzdory absenci některých klíčových firem. V redakci jsme týdny před veletrhem čelili naprosté záplavě emailových pozvánek na jednotlivé předváděčky her, až byl i pro naši čtyřčlennou výpravu docela problém si v tom všem udržet pořádek. Navzdory tomu jsem měl ale celou dobu příprav naprosto jasno v té jedné, nejdůležitější hře, kvůli které jsem do Kolína cestoval. Tou hrou byl The Callisto Protocol, "re-imaginace" sci-fi hororu od tvůrců původní série Dead Space.

Dojmy z prezentace The Callisto Protocol

Ve snaze maximalizovat můj čas s hrou jsem ji vyhledal jak na veřejném showfloor, tak si domluvil novinářskou schůzku za zavřenými dveřmi. Bohužel se ukázalo, že zvenčí slibně vypadající stánek nakonec skrýval pouze příležitost vyfotit se v umělých kulisách hry, ale nic jiného. Po této zradě jsem směroval na onu prezentaci za zavřenými dveřmi poněkud zklamaný - a moje dojmy se bohužel o moc nezlepšily ani tam. Ačkoliv hra vychází již za tři měsíce, ani prezentace za zavřenými dveřmi nenabídla "hands-on" vlastní hraní, ale pouze krátkou prezentaci vývojářů a následných zhruba 15 minut video záběrů z hraní.

Pokud jste fanoušky Dead Space, prezentace vývojářů, odhalující jejich filozofii při tvorbě hry, vás nemohla příliš překvapit - slyšeli jste tam totiž ta samá pravidla a mantru, kterou se řídili již u jejich minulé série: například důraz na práci s budováním napěti, práci se zvukem nebo třeba snahu dát postavám dostatečně lidský rozměr, ukázat jejich zranitelnost a reakce. Celý tento proces autoři nazývají "horror engineering" a je pravda, že Dead Space svojí mistrnou dramaturgií i zpracováním patří na naprostou špičku žánru, hned vedle her jako jsou třeba The Last of Us.

Dojmy z prezentace The Callisto Protocol

Ačkoliv bylo samozřejmě příjemné vidět čtvrt hodiny z hraní aktuální verze vyvíjené hry, prezentovaná ukázka mne ničím příliš nepřekvapila - ostatně cílem je víceméně nabídnout Dead Space 4 pod jiným názvem. Callisto stále vypadá stejně pochmurně, potemněle a atmosféricky, jako ve všech dosavadních ukázkách. Jednou z prezentovaných novinek byla schopnost některých monster se proměnit v silnější variantu, pokud jim včas nerozstřílíte mutující část těla (poznáte ji podle toho, že z ní "vyšlehnou" vlnící se chapadla). Bohužel tahle proměna, možná zajímavá z hlediska hratelnosti, nevyužívá žádné moderní vizuální efekty, takže se dočkáte poměrně jednoduchého přepnutí modelu monstra místo nějakého efektivního morfování. Mimochodem, o dojmech s této prezentace vyprávím také v našem podcastu:

Prezentovaná ukázka ale dále prohloubila můj strach z bojového systému hry, především pak z soubojů na blízko. Jednoduše mi nesedí, že v daleké budoucnosti se moderními nástroji vybavený kosmonaut pere s očividně vražednými mutujícími monstry pomocí obušku. V některých scénách dokonce monstra odstrkoval holýma rukama (jako součást dodge úhybných animací). Navíc se zdá, že ve hře budeme mít jedinou pistoli, ačkoliv bude možné vylepšovat její funkcionalitu.

Dojmy z prezentace The Callisto Protocol

Rozhodně neříkám, že každý horor musí být vyloženě střílečka, ale tohle prostě na mě působilo trochu chudě a nemístně v kontextu prostředí/situace. Vím, že si to tvůrci obhájí zasazením hry do prostředí "věznice", ale to nic nemění na výsledném dojmu. Byl bych mnohem klidnější, kdyby nás to nechali alespoň osahat a zahrát si hru na vlastní kůži, ale to se nestalo. Přesto mám pořád velký respekt k atmosféře hry a věřím, že půjde o jeden ze tří nejvýznamnějších titulů letošní podzimní/předvánoční sezóny.

The Callisto Protocol vyjde 2. prosince pro PC, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One a Xbox Series X/S.

Gamescom 2022 reportáž na ZING.cz vám přinesly herní notebooky Acer Nitro, s procesory až Intel Core i7.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama