Door Kickers: Action Squad – dojmy z hraní
Preview Článek Door Kickers: Action Squad – dojmy z hraní

Door Kickers: Action Squad – dojmy z hraní

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

3

Měli jsme možnost otestovat nezávislou 2D alternativu Rainbow Six. Zaujala nás?

Reklama

Před pár lety nezávislé vývojářské studio KillHouse Games oslovilo svým takticky orientovaným projektem Door Kickers nevídaný počet hráčů. Jejich dílko nabízelo v době vydání případným zájemcům velmi osobitý zážitek, s jehož pomocí si bylo vcelku slušně schopné obhájit trošku vyšší cenu, za níž bylo nabízeno. Nyní se k nám jeho tvůrci vrací s novým kouskem, který je podobně jako jejich prvotina zaměřen na práci speciálních jednotek, jejichž úkol není nikdy snadný. V rámci našeho dnešního preview se podíváme na to, o čem vlastně tato 2D alternativa Rainbow Six je a jak se hraje.

Příběh bezejmenných hrdinů

V raketovém silu byla extrémně nebezpečnými radikály nastražena výbušnina. Do akce byla ihned povolána malá úderná jednotka tvořená převážně specialisty s nepřeberným množstvím zkušeností z akce. Do jejího čela byl postaven válkou zocelený major, jehož úkolem bylo dostat svůj tým, i za cenu těžkých ztrát, k trhavině ještě předtím, než s její pomocí ti militantní fanatici stihnou vyhodit do vzduchu celé město. Do nitra tajné vojenské laboratoře ležící pod metropolí se nakonec vydal s třemi stejně ostřílenými kolegy, na něž se mohl stoprocentně spolehnout za všech okolností.

Úvodní fáze akce probíhala relativně bezproblémově. U vchodu hlídající radikály zlikvidovali členové jednotky bez toho, aby na svou přítomnost upozornili ostatní sebevražedné skupiny uhnízděné v útrobách vojenské laboratoře. Tichým postupem získala zákon uznávající parta dostatek času k tomu, aby se dostala do nižších pater komplexu, kde na ni čekalo nejedno nepříjemné překvapení. Sérii nešťastných událostí odstartovala svou nepozorností mladá policistka, která přehlédla nášlapnou past, jež jí během chvíle proměnila na krvavou kaši. Morálka celé družiny byla tímto momentem hodně narušena. Zbytek týmu pokračoval dál jen s nejvyšším sebezapřením. Nakonec se však dostali až do haly, v níž fanatici nastražili bombu. Po krátkém boji je díky perfektnímu vedení zkušeného majora eliminovali a zneškodnili pípající zařízení, které bylo umístěno nedaleko malé jaderné hlavice.

Přestože minulé odstavce hovoří o taktice, moc jí v Door Kickers: Action Squad nenajdete. Na rozdíl od svého předchůdce se totiž toto dílo minimálně v této fázi vývoje zaměřuje především na čistokrevnou akci, nikoliv na dlouhé plánování kroků zajišťujících bezchybný zásah. Většina misí tu díky tomuto faktu netrvá déle než pár minut. Aktuálně máte k dispozici dva scénáře. První kampaň je zaměřena na válku gangů. Druhá cílí na likvidaci radikálů plánujících útoky na americká města.

Je dobré mít přátele

Každá kampaň vám nabídne přesně dvanáct různě navržených misí, v jejichž rámci budete muset eliminovat nebezpečné jedince, zachraňovat uvězněné rukojmí a zajištovat pomalu tikající bomby. Absolvovat budete moct jednotlivé akce buď sami, nebo s jedním kamarádem, jenž se k vám může připojit buď prostřednictvím vaší vlastní klávesnice, či skrze online kooperaci. Pokud máte možnost Door Kickers: Action Squad s někým hrát, rozhodně jej přizvěte, protože tím značně navýšíte celkovou zábavnost a nepříliš dlouhou herní dobu aktuálně atakující tři až pět hodin čistého času.

„Současná verze Door Kickers: Action Squad dává hráčům k dispozici tři specificky navržené herní třídy. Ty se liší dostupným spektrem zbraní, pasivními dovednostmi a speciálními schopnostmi, které mohou užívat v boji.“

Ne každý samozřejmě holduje hře pro více hráčů. Door Kickers: Action Squad naštěstí samotáře žádným zásadním způsobem nediskriminuje. Prakticky je jim nabídnut podobný zážitek jako kooperaci vyznávajícím jedincům. Jen jsou na to na rozdíl od nich sami, čímž se čas od času značně zvýší náročnost některých situací, protože byly původně navrženy pro dva, nikoliv pro osamoceného mstitele.

Tři ze čtyř

Současná verze Door Kickers: Action Squad dává hráčům k dispozici tři specificky navržené herní třídy. Ty se liší dostupným spektrem zbraní, pasivními dovednostmi a speciálními schopnostmi, které mohou užívat v boji. Prvním členem tohoto týmu specialistů je Assaulter. V jeho vybavení naleznete automatické pušky a samopaly. Druhým odborníkem je Breacher, kterému dali vývojáři z KillHouse Games do rukou slušnou škálu brokovnic, s jejichž pomocí je schopen snadno rozbít většinu typů dveří. Posledním současným agentem je štítem a pistolí vyzbrojená Shield, která při správném postavení zastaví všechny nepřáteli vystřelené projektily. První dva zmínění mají přístup k vestám, náhradním zásobníkům zrychlujícím přebíjení a malému baťůžku, do něhož si mohou uložit náhradní granáty, nálože a omračovací bomby, ke kterým se mají možnost dostat všichni členové jednotky.

Shield je spolu s Assulterem schopná fungovat bez pomoci ostatních relativně snadno. O něco hůře je na tom Breacher, jehož brokovnice má hodně velký rozptyl, takže rukojmí zabíjí stejně lehce jako teroristy, kteří je ohrožují. V praxi to znamená, že s tímto agentem do konce kola bez výrazných ztrát rozhodně nedojdete, což osobně považuji za citelný problém. Snad bude finální charakter Recon vyladěn lépe než tato postava.

„Druhý výraznější projekt nezávislého vývojářského studia KillHouse Games se od jejich prvotiny v mnoha ohledech liší. I přesto se však jedná o kvalitně zpracované dílko, které si své fanoušky jistě bez větších potíží najde.“

Když už jsem zde nakousl sestavu speciální jednotky, nemohou opomenout zmínit složení partičky, která bude stát na druhé straně barikády. Pouliční gangy tvoří muži s noži, pistolemi a samopaly. Radikálové jsou naopak vyzbrojeni sebevražednými vestami, automatickými puškami, brokovnicemi a mačetami. V aktuální verzi Door Kickers: Action Squad mě zřejmě nejvíce zaujaly postavy vedoucí tyto skupiny do boje, byly totiž schopné brát rukojmí a zneužívat ho ve svůj prospěch jakožto živý štít, přes který jste se museli prostřílet. Pokud se vám je podařilo zabít a osvobodit nevinné, dostali jste od svých nadřízených vždy bonusové body, které vám umožňovaly povolat ostřelovače, vykouzlit lékárničky, získat jeden život navíc či vyměnit vaší náboji poškozenou zbroj.

V jednoduchosti je síla

Druhý výraznější projekt nezávislého vývojářského studia KillHouse Games se od jejich prvotiny v mnoha ohledech liší. I přesto se však jedná o kvalitně zpracované dílko, které si své fanoušky jistě bez větších potíží najde. Já sám jsem jím byl zaujat především díky dynamickému soubojovému systému, odlišně navrženým třídám, dobrému návrhu úrovní, lokální kooperaci a velmi přístupné ceně. Celek má hodně slušný potenciál. Primární otázkou je, zda se ho jeho tvůrcům podaří naplnit či jej podobně jako řada jiných promarní. Plná verze Door Kickers: Action Squad by k nám měla dorazit v průběhu příštího roku.

Těšíme se

  • na finální podobu herních tříd
  • na širší spektrum úrovní
  • na expanzi palety nepřátel

Bojíme se

  • promarnění potenciálu
  • absence výraznějších prvků

Shrnutí: Door Kickers: Action Squad je velmi zajímavé 2D dílko, které si rozhodně zaslouží vaši pozornost již ve fázi předběžného přístupu. Pokud se vám líbí rychlejší 2D akce zaměřené na boj proti teroru, mohu vám jej směle doporučit.

Hra Door Kickers: Action Squad se nachází v předběžném přístupu na Steamu. Plná verze by měla vyjít v červenci 2018. V současné době stojí 11,99€.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama