Druhý román Dishonored vyjde v češtině
Dishonored Novinka Druhý román Dishonored vyjde v češtině

Druhý román Dishonored vyjde v češtině

Martin Cvrček

Martin Cvrček

1

Kniha Dishonored: Daudův návrat dorazí na pulty českých obchodů 25. července.

Reklama

Jestli patříte mezi velké příznivce série Dishonored od Bethesdy a studia Arkane, možná víte, že letos v březnu vyšel v zahraničí další román. Nese název The Return of Daud a zaměřuje se na jednu z nejoblíbenějších postav série, bývalého nájemného vraha Dauda, v období před událostmi loňského projektu Death of the Outsider. Ta do značné míry funguje jako samostatně hratelná expanze Dishonored 2 z roku 2016.

Jestli máte o knihu zájem a nechcete se obtěžovat s jejím sháněním ze zahraničí, zakroužkujte si v kalendářích datum 25. července 2018. Ten den se totiž na našem trhu objeví česká verze knihy nazvaná Daudův návrat. Vydání má na starosti nakladatelství Baronet, jež se postaralo i o české vydání první knihy s podtitulem Zkorodovaný muž.

Druhá kniha byla v nabídce Baronetu již v minulosti, ale po čase zmizela a nebyly s ní oficiálně spojené takřka žádné informace, takže se mohlo zdát, že je osud české verze nejistý. Nedávno se však objevila znovu, a to v rámci edičního plánu na druhé pololetí letošního roku, a tak je konečně jisté, že se Daud v českých knihkupectvích opravdu objeví.

"Daud – zrádce a vrah – se vrátil do Dunwallu, města otřeseného svržením císařovny Emily Kaldwinové. Hledá jednu mytickou zbraň, o níž se říká, že má moc zabít Cizince, a při pátrání po ní se nezastaví před ničím. Jsou zde však i jiní, kteří sledují jeho každý krok. Během cestování po Ostrovech, aby splnil své poslání, Daud brzy zjistí, že na něj čekají staří nepřátelé a jak snadné je nadělat si nepřátele nové." Tak zní oficiální synopse.

Bethesda má navíc v plánu třetí a podle všeho poslední titul, ale v tuto chvíli je zahalen tajemstvím, a to i v případě originálního vydání. Víme jen to, že ho má na svědomí Adam Christopher, který napsal i knihy Zkorodovaný muž a Daudův návrat, a že by opět mělo jít o samostatný příběh. Je však otázka, jestli na tuto knihu vůbec dojde, protože už vznik Daudova návratu pronásledovaly četné komplikace a opakované odsuny data vydání.

Jestli jste minuli knihu Zkorodovaný muž a přemýšlíte nad tím, že byste ji před Daudovým návratem dohnali, osobně bych nabádal k jisté obezřetnosti, pokud nejste opravdu velcí příznivci Dishonored, pro něž je román jako stvořený. Po příběhové stránce myslím nejde o špatnou záležitost, už jen kvůli velkému prostoru pro Corva, Emily Kaldwinovou a zcela nového padoucha. Bohužel je ale kniha místy psána trochu zvláštním způsobem. Akční pasáže jsou třeba popisovány tak, jak by asi probíhaly v herním podání, což může snadno vést k relativně krkolomnému čtení. Absolutní oddanost herním mechanikám předlohy zkrátka moc dobře nefunguje. I český překlad má své nedostatky a kupříkladu mění pohlaví jedné postavy známé z Dishonored 2 (byť zmíněné jen jednou). Nezbývá tedy než doufat, že Daudův návrat dopadne po všech směrech lépe.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama