Filmy/Seriály Novinka "Ellie byla aktivována" bizarní výrok tvůrců TLOU seriálu

"Ellie byla aktivována" bizarní výrok tvůrců TLOU seriálu

Martin Zavřel

Martin Zavřel

32

Také vám to celý týden vrtalo v hlavě?

Reklama

Článek obsahuje spoiler výrazného momentu prvního dílu seriálu.

Televizní seriál HBO The Last of Us podle vysoce oceňované videohry se stal jednou z nejvýraznějších popkulturních událostí poslední doby, mnozí hovoří o tom, jak byla "konečně zlomena kletba špatných videoherních adaptací" (což není tak docela pravda, třeba seriál Arcane zvládl to samé již dříve). Každopádně hodnocení odborníků i veřejnosti je zatím velmi vysoké a sledovanost prvního dílu láme rekordy dekády. To ale neznamená, že je seriál dokonalý. Jeden konkrétní moment z prvního dílu zarazil mnohé pozornější diváky, jelikož bylo zřejmé, že se tam děje něco zvláštního. Nyní jsme se v oficiálním podcastu i video dokumentu z natáčení dočkali vysvětlení... a bohužel to není příliš dobré vysvětlení.

Ke konci prvního dílu dojde k situaci, kdy Joel ve zkratu holýma rukama zabije vojáka, který ohrozil Ellie (a potažmo celou Joelovu skupinu). Tou zvláštní věcí na této scéně bylo, že Ellie, čtrnáctiletá dívka přihlížející z bezprostřední blízkosti brutální vraždě, se nevyděsila, ale naopak celou scénu pozorovala s velmi zaujatým výrazem. Víceméně to vypadalo, jako kdyby se i záměrně postavila tak, aby měla lepší výhled a na její tváři bylo vidět zvláštní uspokojení. Co přesně její znepokojivá reakce měla znamenat?

"Ellie byla aktivována" bizarní výrok tvůrců TLOU seriálu

Odpověď jsme dostali ve zmíněném oficiálním podcastu seriálu a také video dokumentu z natáčení: "Nejvíce pozoruhodná věc v tom momentu je, že zatímco Ellie sleduje Joela, jak smrtícím způsobem mlátí do jiného člověka, je aktivována... Ellie nepláče. Líbí se jí myšlenka, že ji někdo takhle brání a líbí se jí myšlenka, že je ten chlápek potrestán. Zde začíná být patrný ten problém, ale také lahodnost spojení tohoto páru. Tihle dva jsou si souzeni, ale pozor na to."

"Ellie byla aktivována" bizarní výrok tvůrců TLOU seriálu

Ačkoliv záměr tvůrců dává smysl (obzvláště s ohledem na vývoj osobnosti Ellie v budoucích fázích příběhu), možná v tomto případě zašli příliš daleko a citelně ubrali na realističnosti nebo alespoň sympatičnosti postavy Ellie. Sledovat čtrnáctiletou dívku, jak fascinovaně hledá lepší výhled na krvavé ubíjení člověka k smrti a představovat si, že se jí to líbí v kontextu toho "někdo se mě konečně zastal" působí velmi nelichotivě a na hraně výrazné psychické poruchy či přinejmenším mimořádně bezcitnosti, obzvláště u dítěte. Zatímco většina prvního dílu HBO seriálu fungovala po stránce vykreslování postav, jejich motivací a vztahů dobře, tenhle moment je zkrátka poněkud za hranou. A než se začnete ohánět tím, že takhle to bylo i ve hře... ne, nebylo. Přesně naopak - herní Ellie z té situace byla vyděšená:

"Ellie byla aktivována" bizarní výrok tvůrců TLOU seriálu
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama