Enslaved – apokalypsa trochu jinak
Enslaved Recenze Enslaved – apokalypsa trochu jinak

Enslaved – apokalypsa trochu jinak

Michal Maliarov

Michal Maliarov

13

Kvalitní herní adaptace známých knížek se na trh dostávají relativně zřídka. Enslaved je ale čestnou výjimkou. Proč? To se dozvíte z naší recenze.

Reklama

V moderní době nám do rukou spadne tolik podobných her, že člověk nemá šanci stihnout si z každé něco odnést. Call of Duty, Medal of Honor, Halo, FEAR, všechny úspěšné tituly si berou něco z konkurence, jinak by nepřežily. Čas od času se ale objeví perla originality a dá nám vzpomenout na časy, kdy se hry braly více jako zážitky, než marketingové nástroje. Perla, ze které nám v hloubi duše zůstane dlouhodobě usazený prach. Více takových her. Ninja Theory ukazuje, že pěkné slečny s nehorázně velkými meči není jediné, co umí. Vítejte v post-apokalyptickém New Yorku.

Go west!

Tím hlavní tahounem titulu je bezesporu příběh. Hra samotná je striktně lineární, singleplayerově zaměřená a postrádá ty přidané hodnoty, které v současné době hráči tak zbožňují. I to je však součástí toho zvláštního pocitu, jenž vám po dohrání zůstane. Příběh je postaven na staré čínské novele Journey to the West, což je jasný palec nahoru. Nejedná se o sci-fi rychlokvašku, která si lízá to nejlepší z hollywoodských filmů. Ačkoli je příběh veskrze inspirativní a nejedná se o přímou adaptaci, je cítit jeho silný vliv.

Putování začíná v blízké budoucnosti, kdy globální válečný konflikt téměř vyhladil lidstvo a snížil populaci na menší vesničky a obydlí roztroušené po celém světě. Inteligentní roboti, vytvoření jako výpomoc ve válce, však stále křižují Zemi s jediným cílem – vyhladit zbytky přeživších. Do tohoto nehostinného světa se narodil Monkey, jedna z hlavních postav. Po smrti rodičů vyrůstal Monkey na útěku, což jej nakonec zavedlo na jednu z otrokářských lodí. Tam mu osud zkřížil cestu s fešnou zrzavou hackerkou Trip. Oboum se podaří z lodi uniknout, avšak problémy neskončí.

Poté, co Monkey přichází k sobě z pádu se dozvídá nepříjemnou zprávu. Na hlavě se mu rýsuje otrokářský obojek, který Trip naprogramovala na sebe. Pokud zemře ona, zemře i Monkey. Jediné, co křehká dívenka chce je pomoc při výpravě na východ. Výpravě do své rodné vesničky ukryté v horách. Oba tak musí spolupracovat, aby přežili a i přes počáteční nepříjemnosti se z dvojice stává něco více, než jen vynucená partie. Jak už ale ti dobrodružnější z vás pochopili, vesničkou příběh teprve začíná nabírat na obrátkách.

Je překvapivé, jak vás může natolik lineární příběh, podobný kvalitní knížce, kde postupně listujete stránkami, vtáhnout do děje. Budete zkrátka běžet tam, kam vám hra řekne a bude vás to bavit. Budete chtít vidět více a hlavně, až do poslední minuty vás bude zajímat, jak to skončí.

Hop, nebo trop

Jak málo stačí člověku ke štěstí. Soubojový systém o třech tlačítkách a plošinovkové sekvence podpořené skvělou animací a výhledem. A ono to funguje. Jak jsem již naznačil, Enslaved se nesnaží hrát na bůhvíjakou propracovanou RPG adventuru a přidržuje se prostého pravidla "jednoduše, ale správně". Celá hra je tak jako velké puzzle sestavena z postupně se střídajících oblastí. Chvíle na průzkum a pokochání se polorozpadlým městem, chvíle hopsání po stěnách a plošinkách, pak nějaký menší souboj a pokračuje se nanovo. Čas od času situaci přetne souboj s bossem, nová lokace a jako vždy inteligentní humor a člověk ani nestihne zamrkat, jak tato celá eskapáda skončí. Enslaved má totiž neuvěřitelný náboj a i přesto, že vám potrvá kolem 10 hodin, užijete si každou minutu. Velkým plusem k dynamice hry jsou kromě putování samotné souboje. Vystačíte si totiž se třemi tlačítky a přitom si užijete dostatek variability pro taktizování. Kombinací tlačítek vyrábíte užitečná komba, chvílemi se kryjete a poté uštědříte nepříteli paralizující náboj. Zběsile bušit do tlačítek však nestačí. Každý z robotů má určitou slabinu i výhodu a když se na vás sesype 5 různých druhů, začíná to pravé tóčo. Někteří vás bijí elektřinou, jiní mají zase energetické štíty. Souboje jsou tu hektické a krátké, musíte však i řádně přemýšlet. Především pak na vyšších obtížnostech.

K menšímu zjednodušení při bitkách přispívá RPG strom schopností, který si díky Trip můžete postupně upgradovat. Body dostáváte sbíráním světélkujících kuliček a zabíjením robotů, výběr schopností a postup ve stromu je pak čistě na vás. Jste spíše střelec? Napumpujte si svoji útočnou tyč náboji a můžete ostřelovat. Máte rádi spíše brutální boj nablízko? Pak si vylepšete komba a úhybné manévry. Styl soubojů tedy závisí na vašem stylu, čas od času ale narazíte i na situace, kdy musíte chránit svou společnici a dovést ji na místo určení. Zde se skvěle předvádí pokročilá AI. Trip se o sebe dokáže bez problémů postarat, dokonce nepřátele na určitou chvíli paralizovat, roboty však přemůžete jen vy. Pokud tedy nechcete skončit s uvařeným mozkem, musíte pohnout. Na druhou stranu mohl být potenciál zrzky využit mnohem více a i když hraje Trip zásadní roli v příběhu, šlo vyždímat z ústřední dvojice ještě o něco více šťávy.

Milostný trojúhelník

Jak jste už mohli spatřit z videí, k našemu hrdinskému páru se časem přidá třetí kolo. To nese jméno Pigsy, je tlusté, vtipné a nadržené. Pokud však v něčem Enslaved naprosto exceluje, je živé podání postav, jejich vztahů a zasazení do prostředí. Herecké role, dabing, mimika a reakce postav jsou prostě na míle vzdálené dnešním hitům a jediný titul, který by se mu mohl rovnat je Uncharted 2. Oba tituly totiž mají neuvěřitelně realistické postavy a člověk má pocit, že sleduje živé lidi, nikoliv soubor pixelů s ozvučením. Také vtípky a narážky jsou během poutě více než vkusné, dobře umístěné a skvěle zapadají do celkové tématiky.

Enslaved je útokem na všechny vaše smysly. Co vizuálně potěší snad nejvíce je výběr barevné palety. Tutam jsou hnědé kraje a zatažená obloha z Falloutu, klasickému post-apokalyptickému světu můžete zamávat. Tady hraje prim příroda, která začíná přebírat vládu nad planetou. Nebe svítí modrou, zelený koberec pokrývá značnou část vaší cesty a výhledy jsou téměř rájské. Dobře vymyšleným střídáním je skládka strojů, ze které deprese a smrt doslova číší. Pak pro změnu přichází ocel a sklo a hráč tak neustále dostává nové uhlí do ohně představivosti. Žádný stereotyp, žádné ocelové chodby. Tady si s vizuálním stylem někdo náramně vyhrál. A to nemluvím o samotných postavách. Pigsyho musel vymýšlet zhulený grafik na pervitinu. I podobné kvality však mají svá hluchá místa a při akčnějších pasážích je jasně vidět zpomalení a menší cukání obrazu. Neděje se to nijak často, přítomné to však je a nezmínit to nelze.

Filmový požitek pak podporuje precizně vybraný soundtrack, který spojuje instrumentální chorály s více originální, nevšední hudbou. V jiné hře bych si klepal na čelo, tady ale divné nabrnkávání hře jednoduše sekne. A pak se do toho nezamilujte.

Čína na americký způsob

I přes svou relativní krátkost a téměř nulovou znovuhratelnost (těšíme se však na DLC) je Enslaved: Odyssey to the West herní perlou, kterou trh potřeboval. Zanechává přesně ten pocit, který jsme milovali u starších her. Pocit skvěle odvedené práce. Pocit zážitku, který nutí zůstat s postavami ještě déle. Pocit, jenž nutí čekat na pokračování. I přes menší nedostatky nemohu hodnotit jinak, než známkou skoro nejvyšší. Tak ucelený, kompaktní a po všech stránkách vypiplaný kousek jsme už dlouho neviděli. My hru doporučujeme a doufáme, že se Ninja Theory co nejdříve chopí pokračování.

Recenzovaná byla Xbox 360 verze.

Enslaved

Verdikt

Ojedinělý herní zážitek, ve kterém si téměř každý najde to své. Enslaved přišlo s tichou marketingovou kampaní a po vzoru neviditelných hrdinů ukázalo, že je na herním trhu stále místo pro originalitu. Berte všemi deseti.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

bravurní kulisy
napínavý příběh
uvěřitelné postavy
nádherné grafické pozlátko
Monkey, Trip a Pigsy
lehce nevyužitý potenciál
občasné cukání
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama