Epic dostal rekordní pokutu a musí zaplatit 520 milionů dolarů
Fortnite Novinka Epic dostal rekordní pokutu a musí zaplatit 520 milionů dolarů

Epic dostal rekordní pokutu a musí zaplatit 520 milionů dolarů

Daniel Jarocký

Daniel Jarocký

16
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One Apple iOS Android Android

Na vině je Fortnite.

Reklama

Společnost Epic Games dostala od americké Federální obchodní komise (FTC) dvě vysoké pokuty v souhrnné výši 520 milionů dolarů. Oba prohřešky se týkají populární battle royale akce Fortnite.

První se zaobírá porušením zákonu o sběru dat od uživatelů mladších třinácti let bez souhlasu jejich zákonných zástupců (Children’s Online Privacy Protection Act). V tomto bodě FTC poukazuje na automatické zapnutí hlasového a textového chatu ve Fortnitu a jeho obtížné vypnutí, což mohlo vést k obtěžování, zastrašování a sběru osobních údajů nezletilých. Za porušení tohoto zákonu dostal Epic pokutu ve výši 275 milionů dolarů. V rámci zmíněného federálního zákonu jde o historicky nejvyšší udělenou pokutu.

Druhý prohřešek se týká dodatečného placeného obsahu. Ten je dle tvrzení FTC cíleně postaven tak, aby co nejvíce usnadnit nechtěné nákupy stiskem jediného tlačítka bez zapojení rodičů. V tomto bodě musí Epic podle FTC zákazníkům za nechtěné nákupy vrátit částku v hodnotě 245 milionů dolarů.

Vedení Epic Games v obou zmíněných bodech souhlasilo s uhrazením zmíněných částek. V opačném případě by se celá situace musela řešit soudní cestou. Společnost musí rovněž přistoupit k řešení problematických bodů. Výsledkem je například tento měsíc vydaný nový typ účtu pro mladé uživatele, ve kterém jsou už ve výchozím nastavení vypnuty funkce jako živý chat a nákupy.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama