Evropské úřady zpochybňují argumenty FTC v žalobě na Microsoft
Novinka Evropské úřady zpochybňují argumenty FTC v žalobě na Microsoft

Evropské úřady zpochybňují argumenty FTC v žalobě na Microsoft

Filip Svoboda

Filip Svoboda

11
Platformy Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC

U Starfield a Redfall se nezávazal k multiplatformnímu vydání.

Reklama

V emailu, který po dotazu obdržela investigativní agentura MLex (prostřednictví ResetEra), se evropské úřady vymezují proti argumentům americké Federální obchodní komise (FTC). Ta se chystá žalovat Microsoft ve věci akvizice společnosti Activision Blizzard s tím, že obchod mu dá možnost omezovat konkurenci.

Původní zpráva FTC a vyjádření ředitelky Úřadu pro hospodářskou soutěž Holly Vedova je postaveno na tvrzení, že „Microsoft již prokázal, že může a bude zadržovat obsah svých herních konkurentů“ a odkazuje na tituly Starfield a Redfall, které zamíří jako konzolové exkluzivity na Xbox, k čemuž by bez nákupu ZeniMaxu v roce 2021 velmi pravděpodobně nedošlo.

Podle evropských úřadů se Microsoft v případě akvizice ZeniMaxu, respektive Bethesdy, nezavázal k tomu, že ze zmiňovaných her neudělá exkluzivity. „Komise schválila transakci Microsoft/ZeniMax bezpodmínečně, protože dospěla k závěru, že tato transakce nevyvolá obavy z narušení hospodářské soutěže,“ uvedl dozorčí orgán Evropské Unie a dodává, že i kdyby Microsoft omezil přístup k titulům od ZeniMaxu, nemělo by to významný dopad na hospodářskou soutěž. Zjevně tak nejde o srovnatelné příklady.

Rozdíl spočívá také v samotných hrách a značkách, které FTC jmenuje. Zatímco v případě chystaného obchodu půjde o zavedené série typu Call of Duty (na které se FTC výslovně zaměřuje), Starfield a Redfall jsou zcela nové IP, takže jednoduše řečeno nikdo o nic nepřijde. Tak zněl také loňský argument evropským regulačním úřadům ze strany Microsoftu.

Pokud jde o Call of Duty, Microsoft se ústy šéfa Xboxu Phila Spencera několikrát zavázal k multiplatformnímu vydávání. Zároveň je podle dostupných informací otevřený dohodám.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama