Exkluzivní rozhovor s Petrem Svobodou, vývojářem série Polda
Speciály Článek Exkluzivní rozhovor s Petrem Svobodou, vývojářem série Polda

Exkluzivní rozhovor s Petrem Svobodou, vývojářem série Polda

Adam Král

Adam Král

11
Platformy Windows PC

Rozhovor nejen o pirátství, cenách a budoucnosti série.

Reklama

Česká série Polda je u nás známou a oblíbenou značkou. Pankrác a jeho lapálie v roli detektiva tu s námi jsou již 7 dílů. Po tom nejnovějším se vývojáři nyní vrhají na předělávku druhého dílu, která vyjde především díky podpoře fanoušků na platformě Hithit.

Zing: Jak byste se představil těm, kteří vás neznají?

Petr Svoboda: Petr Svoboda byl klasický programátor, který byl osloven, zda by nemohl naprogramovat hru Polda 2 pro studio Zima Software. Roky ubíhaly, díly přibývaly. A já programoval další a další díl, až jsem začal doslova fušovat i do jiných odvětví, kdy jsem si ve 4. díle vyzkoušel tvořit i scénář a od 6. dílu jsem i producentem. Programování her ale není mou hlavní náplní práce. Je to koníček, který mám hrozně rád.

Zing: Pokud se nepletu, pracoval jste na skoro všech dílech Poldy. Je to pro vás tedy srdcová záležitost?

Petr Svoboda: Kromě 1. dílu Poldy jsem opravdu součástí každého dílu. Takže ano, Polda je mou srdcovou záležitostí. A taková zajímavost… Přesvědčil jsem se o tom i ve chvíli, kdy jsem se stal otcem. Má dcera se narodila neplánovaně 12.května, kdy má svátek sám Pankrác.

Zing: Někteří Češi mají jako klenot vaší sérii a první Mafii. Vnímáte to tak také?

Máme za sebou již 7 dílů s Poldou, a to jen díky podpoře fanoušků. Asi mohu říct, že už to tak trochu klenot bude. A s Mafií naprostou souhlasím. Sám jsem jí hrál a velmi se mi líbila.

Exkluzivní rozhovor s Petrem Svobodou, vývojářem série Polda

Zing: Vy teď pracujete na remástru druhého Poldy poté, co jste vybrali peníze na Hithitu – už vlastně podruhé, poprvé to bylo u zbrusu nového Poldy. U toho bych rád zůstal, protože velká část kopií hry byla zpirátěná ještě před vydáním. Takhle s odstupem času, jak hodnotíte úspěch sedmého dílu?

Petr Svoboda: Tohle trošku uvedu na pravou míru. Ano, hra byla zpirátěná a ze začátku, krátce po vydání, to vypadalo dost tragicky. Ale také jsem v jednom rozhovoru o něco později uvedl, že se prodeje nakonec zlepšily. Možná to bylo tím, že jsem o pirátění mluvil veřejně. A ti fanoušci, kteří dokážou ocenit, kolik práce za tím bylo, si na základě toho hru koupili. Pak je tady druhá skupina lidí, která nás osočovala z toho, že si jen stěžujeme a pláčeme. Myslím, že každý by asi plakal, kdyby za svou práci nedostal zaplaceno. Ale to, co nás opravdu mrzí, je, že to udělal někdo, kdo si pravděpodobně hrál na fanouška hry a přitom chtěl od začátku takhle škodit. Chybami se člověk učí.

Zing: Když už jsme u sedmého poldy, plánujete nějaké zlepšení tak, aby nedocházelo ke crackování?

Petr Svoboda: Ano, plánujeme lepší zabezpečení.

Zing: Nejnovější Polda stal nějakých 30 euro. Plánujete stejnou cenovku zachovat i u remástru?

Petr Svoboda: Ne, určitě cena bude nižší.

Zing: V jednom z rozhovorů jste remástr zmiňoval už před půl rokem s tím, že nebude stát tolik na vývoj. Hráči na internetu mají názor, že pokud dostanete tolik peněz na Hithitu, měli byste hru zlevnit – jak se k tomu stavíte?

Petr Svoboda: Jak už jsem zmínil v předchozí odpovědi, cena bude nižší a slevu na Poldu 7 plánujeme velice brzy.

Zing: Zeptám se vás ještě na vývoj. Proč jste začali druhým dílem? Nebylo by snazší ke hře přivrtat i nové hráče a začít prvním?

Petr Svoboda: V 7. díle Poldy jsme se vraceli v čase, kdy si Pankrác zahrál kus zremasterované dvojky. Tím, že měla u fanoušků slušný ohlas, jsme se rozhodli právě pro ní. Zadruhé, na 1. díle jsem se nepodílel, takže bych to musel prvně pořešit s kluky ze Sleepteamu a zároveň 2 díl. je výtvarně Jakubovi Marešovi nejbližší.

Zing: Máte nějaké další plány? Jak je vidno, podpora českých fanoušků je obrovská, o tom není pochyb.

Petr Svoboda: Plánů je hodně, ale kde začít je oříšek. Fanoušci mají hodně nápadů a žádostí a kdybychom mohli a bylo to v našich silách, splnili bychom to. Musíme ale vše dělat postupně. Takže zatím, co můžeme potvrdit a slíbit je, že do konce roku 2023 vyjde remástr Poldy 2, vyjde Polda 7 na mobilní platformy a na Steamu vyjdou postupně díly 1- 5.

Zing: Pojďme ještě k odměnám – viděl jsem, že vám jeden fanoušek přispěl 50 000 Kč na vývoj Poldy 2 – když někdo posílá tolik peněz, odvděčujete se mu nějak speciálně? Třeba že s ním jdete na pivo, nebo tak?

Petr Svoboda: Ne, na pivo nechodíme, ale v rámci takto vysoké částky, která pod sebe váže víc odměn, je potřeba s těmito fanoušky více komunikovat. A je pravdou, že tím je i více poznáme, než třeba při koupi karet.

Zing: Co budete dělat s těmi postavami, jejichž dabéři již nejsou k dispozici? Plánujete je nahradit?

Petr Svoboda: Nahrazovat nebude třeba, dabing zůstává stejný a nejdůležitější je pro nás Luděk Sobota a ten nám svou účast přislíbil, za což jsme moc rádi.

Zing: Jaký díl z celé série Polda máte vy osobně nejvíce v oblibě?

To je těžké říct. Každý díl pro mě něco znamená. A čím déle jsem s Poldou spojen, tím víc je mi blíž. Tím, že jsem se ale u 4. dílu podílel i na scénáři a cestování časem mě zajímá, tak má za mě zlatou medaili.

Zing: Máte nějakou zábavnou historku k vývoji jakéhokoliv dílu, kterou si pamatujete?

Petr Svoboda: Těch by bylo….. Osudová je pro mě jedna, která je tak maximálně pět let stará. Tenkrát i docela vážná, dnes jí vyprávíme s humorem. Při jedné pracovní cestě kvůli Poldovi jsem přišel o řidičák…. Cesta nás zavedla na jižní Moravu. Den před schůzkou jsem s kolegou Mírou Sábem, který se na Poldovi podílel jako scénárista a ještě s jedním kamarádem, navštívil sklípek. Víno lahodné, vinař přátelský. No, nebyl brzký návrat. Ráno jsme ale museli vstát a jet na schůzku. Bohužel jsem byl chycen při překročení rychlosti. Dostal jsem dýchnout a bylo po řidičáku. Zbytkový alkohol tam ještě byl. Takže já nemohl odjet, Míra také ne a mezitím, co jsme řešili tuto zapeklitou situaci s policisty, náš kamarád musel jít řešit žaludeční nevolnost. Když se vrátil celý zelený a zralý akorát zalehnout mu policisté nabídli, ať si také dýchne. No a světe div se, on mohl řídit. Takže tenkrát místo, aby odpočíval, nás musel ve svém stavu dopravit na schůzku a pak ještě napříč republikou. Naštěstí byli na mě hodní i policisté a místo ročního zákazu řízení jsem byl bez něj jen čtvrt roku.

Zing: Má poslední otázka – máte něco, co chcete vzkázat fanouškům?

Petr Svoboda: Asi se budu už asi po sté opakovat, ale chci za sebe i za celý tým našim fanouškům poděkovat za dlouholetou přízeň. Za to, že s námi komunikují, že můžeme znát jejich názory, jelikož i ty nám dávají inspiraci tvořit. Budu děkovat klidně i tisíckrát, že nás neopouští a popohání nás dál. Děkuji vám moc.

Zing: My také děkujeme, fanoušci se mají, jak je vidno, na co těšit: kromě slibované předělávky vyjde sedmý díl i na telefonech a zbylé díly na platformě Steam. Držíme palce a vývoji zdar!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama