Fallout: New Vegas - vtáhne do města hazardu a naservíruje kupu lákadel
Fallout Recenze Fallout: New Vegas - vtáhne do města hazardu a naservíruje kupu lákadel

Fallout: New Vegas - vtáhne do města hazardu a naservíruje kupu lákadel

Petr Zelený

Petr Zelený

9

Nejnovější pokračování herní legendy vás zavede do rozpálené Mohavské pouště, kde na vás kromě  zmutovaných ještěrek čekají i desítky hodin zábavy.

Reklama

War never changes. Heslo série Fallout se dá volně přeložit jako Válka je mrcha. A jak hned na začátku zjistí hráči New Vegas, nejen válka vás může kousnout do zadnice ve chvíli, kdy se to nejmíň hodí. Ono totiž bohatě stačí pracovat jako kurýr. Nejen, že musíte pořád pelášit, jako by vám za patami cupitala horda jedovatých škorpionů, ale ještě musíte doufat, že vás cestou nepřepadne nějaký bandita s bouracím kladivem, který by se rád podíval do balíčku, který máte doručit. A co teprve, když se proberete se svázanýma rukama a před vámi stojí slizoun v kostkovaném obleku a míří na vás pistolí. A pak vás střelí do hlavy a nechá vás napospas kojotům. Je pravda, že málokterá hra začíná tím, že hlavní hrdina zastaví svojí hlavou kulku. Fallout: New Vegas takovou hrou je.

Když se nedaří

První minuty tak strávíte s doktorem ve vesničce Goodsprings. Váš popravčí se totiž evidentně učil střílet v maringotce na pouti, takže vás jeho kulka sice trefila do hlavy, ale přežili jste a po lékařském ošetření jste znovu připraveni vyrazit do rozpálené pouště a zjistit, kdo byl ten hajzlík, co z vás chtěl vyrobit žrádlo pro mrchožrouty.

New Vegas tak má mnohem rychlejší odpich, než Fallout 3, kde jste pokaždé museli protrpět dospívání ve vaultu a ztratili tak až hodinu času. Tady stačí pár minut a jste venku v obřím světě, který je jedním velkým pískovištěm (a rozhodně nejen proto, že většinu herní plochy tvoří Mohavská poušť). Pomsta jako motivace je podobně originální, jako další díl Ordinace v růžové zahradě, naštěstí ale borci z Obsidian Entertainment připravili opravdu štědrou nabídku vedlejších úkolů, které vás zabaví na dlouhé hodiny. A pokud se vám nechce zjišťovat, proč po vás zloun Benny střílel, můžete klidně nazdařbůh běhat po mapě a plnit vedlejší úkoly.

Spousta z nich kopíruje klasické schéma odnes/ukecej/zabij a podobně, ale najdou se i mnohem zapamatováníhodnější kousky. Jedním z nich je například návštěva Vaultu, který se ze sterilního podzemního krytu změnil v rozkvetlou džungli. Záhy totiž zjistíte, že o flóru se tu nestará žádný Přemek Podlaha budoucnosti, ale že se tu děje něco mnohem horšího. Jiný quest vás zase zavede do opuštěné raketové základny, kde se potrhlá ghoulí sekta snaží na raketách odletět do Velkého neznáma. Úkolů jsou samozřejmě desítky a kromě klasických odměn v podobě zkušeností, peněz nebo zbraní přináší New Vegas novinku v podobě reputace.

Kdo mi jde na nůž?

Ve hře je totiž celá řada frakcí a dle očekávání se spousta z nich nemá navzájem v lásce. Hodní hoši z New California Republic tak nemůžou vystát Caesarovu legii, což je armáda otroků a vojáků nápadně připomínající zřízení Říše římské. A pak je tu ještě tajemný pan House, který vládne metropoli hazardu New Vegas a který tvrdí, že už žije přes dvě století a pamatuje tak ještě dobu, kdy povrch planety nezdevastovaly atomové bomby.

Kromě těchto tří hlavních frakcí je tu samozřejmě spousta městeček, kde si plněním úkolů můžete udělat dobrou pověst. To se pak hodí hlavně ve chvíli, kdy tu chcete nakoupit, protože místní šplhouni samozřejmě mají slevu. A také se vám možná povede ukecat někoho, kdo by vás jinak poslal k šípku.

Batoh k prasknutí

Novoty se nevyhnuly ani akční části. Protože i když máte jazyk ze zlata, občas je prostě potřeba tasit brokovnici a ukázat těm zlým, zač jsou toho rozmašírované vnitřnosti. Největší změnou oproti třetímu Falloutu je to, že New Vegas se dá mnohem lépe hrát jako střílečka z pohledu vlastních očí. Všechny zbraně mají totiž konečně pořádný zoom přes mířidla a mnohem lépe se tak s nimi pálí zmutovaným krysám do kožichu.

Kromě toho se teď dají těžce vydřené revolvery i plasmové pušky modifikovat. Tady je ovšem nutno říct, že výsledky jsou občas rozporuplné. Zatímco lepší nabíjecí mechanismus do lovecké brokovnice zvýší velikost zásobníku i rychlost, jakým do zbraně sypete další munici, jiné upgrady zcela nepochopitelně fungují polovičatě. Jednoduchým příkladem budiž mod do útočné pušky, který zvyšuje rychlost střelby. Zatímco v klasickém realtime módu to opravdu funguje, v tom tahovém zbraň střílí pořád stejně rychle. A to i přesto, že by se mělo dát vystřelit víckrát za kolo, když se rychlost střelby zvýšila.

Ty, kteří neradi cestují sami určitě potěší, že si k sobě do party můžou přibrat společníka. A že je to sorta různorodá – snipeři určitě sáhnou po ostrostřelci Boonovi, pijani zas po fešandě Cass, která si ráda přihne z lahve whisky. A milovníci zvířat (a Terminátora) určitě naverbují Rexe, psa, který vypadá trochu jako Robocop. Dobrou zprávou je, že pánové z Obsidianu poslouchali fanoušky, kteří si stěžovali na kostrbatý systém ovládání společníků v předchozím Falloutu. Zadávání příkazů je nyní proto mnohem intuitivnější a rychlejší. A to se cení. Stejně jako fakt, že každý souputník, kterého táhnete s sebou, vám přidá unikátní schopnost.

New Vegas také myslí na kutily. Proto můžou hráči vyrábět vlastní munici, dávat dohromady časované bomby nebo si na ohýnku vařit dobroty, ze kterých se zvedá žaludek už po přečtení seznamu ingrediencí.

Wastelands, Wastelands

Graficky není New Vegas úplně na špici, engine z Oblivionu koneckonců už není žádný nováček. Otravné jsou především všudypřítomné loadingy, které se objevují i ve chvíli, kdy lezete do kadibudky metr na metr. Což ovšem na druhou stranu neznamená, že by hra vypadala vyloženě špatně nebo dokonce odpudivě. Některé scenérie mají naopak svoje kouzlo a metropole hazardu New Vegas vypadá hlavně za tmy opravdu úchvatně.

Poslednímu falloutímu dobrodružství se bohužel nevyhnuly chyby. Ty technického rázu se už povětšinou podařilo odstranit, takže postavy už nepíší na neviditelných počítačích, na druhou stranu se občas nepřátelé nebo i hlavní hrdina někde zaseknou. Ještě hůř ovšem působí momenty, kdy najednou začne váš parťák rádoby vtipně povídat o tom, že šéf jednoho z gangů má robotického psa, který nejspíš ve svém volnu chytá robokrysy. A přitom ten pes už pěkných pár hodin kráčí po vašem boku a plete se vám i parťákovi pod nohy.

To jsou ale naštěstí jen malé mušky na jinak chytlavém postapokalyptickém dobrodružství, které musí potěšit snad každého RPG pozitivního gamera.

Fallout

Verdikt

Hutné a poctivé RPG, které zabaví na desítky hodin a dá se hrát i více, než jednou. Škoda jen těch drobných zaškobrtnutí.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

obrovský herní svět
nepřeberné množství úkolů
dlouhá herní doba
znovuhratelnost
otravné loadingy
občasné nedotaženosti
velká recyklace Falloutu 3
pro někoho malý posun vpřed
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama