Fanoušek Falloutu zametl s Bethesdou
Fallout Novinka Fanoušek Falloutu zametl s Bethesdou

Fanoušek Falloutu zametl s Bethesdou

Rosťa Viktorin

Rosťa Viktorin

21

Že by odzvonilo zastrašování autorů fanouškovských stránek? V Norsku zdá se našli recept.

Reklama

Každá herní firma v dnešní době žije ze svých fanoušků, díky nimž jsou stále v kurzu mnohdy i desítky let staré gamesy. Vedení těchto nezřídka mohutných koncernů však na tuto skutečnost s oblibou zapomíná a za jejich kreativitu je mnohdy ještě trestá. No, nebo se o to alespoň až donedávna snažilo.

V prosinci minulého roku takhle norský milovník série Fallout, Erling Loken Andersen, spustil webovou stránku Fallout-Posters.com, na niž umístil unikátní digitální plakáty ve vysokém rozlišení, které zdarma zpřístupnil široké veřejnosti. Nic si za to neúčtoval, portál byl dokonce prost jakékoliv reklamy a ještě musel (kvůli masivní popularitě) platit provoz výkonnějšího serveru. Přesto to nestačilo.

Po pár týdnech mu totiž došel dopis od globální právnické firmy DLA Piper zastupující Bethesdu, jež požadovala okamžité stažení veškerých materiálů z webu, neboť údajně porušovaly autorská práva a mohly vést ke zmatení fanoušků hry, kteří by je mohli považovat za oficiální produkt.

Jak Andersen sám zmínil, pokud by mu přišel obyčejný dopis, kde by ho někdo z Bethesdy požádal o stažení a poděkoval, pravděpodobně by to bez odříkání udělal. Zásah nadnárodní právnické firmy a okamžité vyhrožování žalobou ho ovšem namíchnulo a místo stažení ocasu se rozhodl bránit. Zasedl tedy k norským zákoníkům (Nor, provozující „norské“ stránky na norských serverech se logicky nebude zatěžovat americkým právem) a začal čmuchat.

Posléze došel s čtyřstránkovou odpovědí, v níž se odvolával převážně na norský The Copyright Act z roku 1976, v němž mimo jiné stojí, že inspirace není v žádném případě narušení duševního vlastnictví, a víceméně odborně formulovaný spis odeslal směrem odkud přišlo obvinění. Do dnešního dne se nedočkal žádné odpovědi a jeho soukromou křížovou výpravu proto snad lze považovat za úspěšnou. Škoda jen, že plakáty pro klid duše z portálu nakonec přeci jen odstranil.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama