Far Cry 3: Blood Dragon – když nostalgie udeří
Far Cry 3 Recenze Far Cry 3: Blood Dragon – když nostalgie udeří

Far Cry 3: Blood Dragon – když nostalgie udeří

Michal Maliarov

Michal Maliarov

70

Ubisoft po skvělém akčním titulu Far Cry 3 trochu překvapil a uvolnil extravagantní datadisk jménem Blood Dragon, který vydá za celou novou hru. Jak je na tom obsahově?

Reklama

Recenze z hraní PC verze.

V herním průmyslu mimo jistot a propadáků nechybí další neméně důležitá sekce, a sic zcela bláznivé, šílené a nostalgické projekty, které mají za úkol především udeřit maximální mírou absurdity a přesně mířené parodie. Do stejného pytle můžeme hodit i nový výtvor Ubisoftu jménem Blood Dragon, což je vlastně datadisk ke třetímu dílu série Far Cry. Až na zachovalé herní principy a strukturu však s původním titulem nemá absolutně nic společného, a pokud nebudete tak přísní, vydá za téměř celou novou hru. Navíc s kupou fórků, zocelených béčkovým humorem akčňáků osmdesátých let.

Zachraň svět, dostaň holku

Blood Dragon ihned po úvodu vyhází na stůl všechna esa. Milovníci pravých béček i filmových hitů minulosti, kdy Arnie a Sly dokázali ještě napočítat šedivé vlasy na prstech jedné ruky, budou v sedmém nebi. Tak umělecky vytvořený koktejl všemožných odkazů, parodií a vtípků se totiž opravdu nevidí každý den. Přitom člověk nemusí být fanouškem něčeho konkrétního, aby postřehl neustálé fórky a porozuměl jim. Napříč hrou tak naleznete bezpočet odkazů na známé filmy či hry, jako je Terminátor, Vetřelci, Tron či Komando. Titul si navíc utahuje i z herního průmyslu jako takového, ať už jde o automatické uzdravování či nekonečné tutoriály.

Napůl člověk, napůl kyborg a obecně klučina do nepohody s nevyčerpatelnou zásobou drsných hlášek.

Dokonce i příběh je silně cítit parodií. Ten se odehrává v alternativním roce 2007, kdy je svět zdevastován atomovou válkou a lidé se snaží vyhrabat z popela a ruin. Kybernetická společnost Omega Force pozvedává armádu, aby na vzdáleném ostrově nalezla tajemnou biologickou zbraň, která ji pomůže ovládnout svět. A nebylo by to pořádné béčko, kdyby se do akce nevložil „Komando/Terminátor/já nevím co všechno ještě“ hrdina, seržant Rex Power Colt (kterého nadaboval herec Michael Biehn), veterán vietnamské války. Napůl člověk, napůl kyborg a obecně klučina do nepohody s nevyčerpatelnou zásobou drsných hlášek. Není to však jen obyčejná mise. Rexe čeká bývalý velitel, hladovějící po moci a řádně krvavá pomsta. A samozřejmě nechybí ani uber-cool parťák Spider (nebo Sub-Zero, jak chcete). Prostě všechno, co musí být přítomno v kvalitním bijáku se Stevenem Seagalem.

Neonová příroda, a tak vůbec

Jak jsem poznamenal v úvodu, struktura hry zůstává beze změny. K mání máte jeden ostrov, velikostí shodný s tím největším ostrovem z původního Far Cry 3. Nejedná se o bůhvíjak obří plochu, na dovádění ale bohatě stačí. Mapa je samozřejmě poseta důležitými objekty a základnami, stejně jako hustou džunglí, savanou a sítí silnic. Rádiové věže nahradily hlídkové stanice Omega, které samozřejmě opět můžete zabírat a rozšiřovat si tak síť pro rychlocestování. Rudě červený paprsek, vystřelující do nebe, se změní na zelený a vy máte zase o barák víc.

Pod tlustou vrstvou neonů se skrývá stará dobrá hratelnost třetího dílu, okořeněná několika novými prvky.

Opomenu-li příběhové mise, které vám s trochu nadsázky zaberou pět hodin čistého času, samozřejmě nesmí chybět fůra nepovinných úkolů a výzev. Můžete hledat potřebné vědce, chránit důležité osoby, zneškodňovat a sabotovat nepřátelské základny či jednoduše vyrazit na lov. K mání je samozřejmě několik druhů dopravních prostředků, abyste nemuseli pelášit po ostrově pěšky. Právě v takových chvílích začínáte chápat, proč má vůbec Blood Dragon v názvu Far Cry 3, se kterým na první pohled nemá mnoho společného. Pod tlustou vrstvou neonů se totiž skrývá stará dobrá hratelnost třetího dílu, okořeněná několika novými prvky.

Pokud vás totiž začne nudit klasická akce, můžete se zabavit rozličnými fígly. Na ostrově kromě obyčejných zvířat, oblepených neony, nechybí zbrusu nový druh. Jedná se o krvavé draky, kteří jsou extrémně nebezpeční a silní. Povětšinou je lepší se jim vyhnout, Rex má však schopnost je odlákat a částečně i ovládat. Z každého nepřítele totiž nyní můžete vytrhnout jeho biosrdce (peníze prostě nebyly dost cool). Po nasbírání dostatečného počtu můžete srdci pohazovat a draci vyrazí tam, kam dopadne. Jistě vám nemusím připomínat, že si tak můžete hrát na schovávanou a poštvat nebezpečné tvory proti armádě Omega. Draci pak většinou vyrabují celou základnu, sežerou co se dá a odejdou. Kvalitní prácička. Ostatní zvířata slouží klasicky k lovu, je to ale především jejich neopakovatelný neonový styl, který láká k procházkám přírodou. Až si půjdete zaplavat a vystartuje po vás neonový žralok, dáte mi za pravdu.

Podobnou strukturu misí doplňuje již beztak kvalitní inventář. Ten prakticky žádných změn nedoznal, většina inovací se totiž povětšinou týká vizuální podoby. Opět si lze po světě kupovat a vylepšovat zbraně, k čemuž slouží nákupní automaty. K dostání je přes deset kousků skvěle vymodelovaných zbraní, které pod futuristickou podobnou skrývají staré dobré kvéry. Nechybí samopal, brokovnice, odstřelovačka, pistole a další chuťovky, které si postupem času obohatíte o rozličné vybavení. Dokupovat lze optiky, větší zásobníky, stabilizátory či výbušné náboje. Zkrátka si vzpomeňte na to, co nabízel originál, obalte vrstvou neonů a budete vědět, o čem je řeč.

Bonusové body pro odemykání vybavení si budete moci obstarat hledáním VHS kazet, televizí či poznámek vědců.

Potěší změna systému schopností, které už nebudete vybírat ze stromu dovedností. Většina schopností z originálu už bude odemčena ze začátku, což je příjemný bonus, ostatní se odemknou automaticky po dosažení nové úrovně. Podobný krok se zdá být pochopitelný, vezmeme-li v úvahu rozsah celé hry. Bonusové body pro odemykání vybavení si navíc budete moci obstarat hledáním VHS kazet, televizí či poznámek vědců. To v případě, že vás omrzí lov.

Tron vs Terminátor

Jedním z největších trumfů titulu je rozhodně stylizace. Vývojáři se snažili obalit Blood Dragon kabátkem osmdesátých let a napěchovali hru vším, co se jen dalo. Šílení roboti, dinosauři střílející lasery, vojáci, kteří jako by z oka vypadli skupině Daft Punk, či neony, které jsou přítomny prakticky ve všem. Zážitek doplňují tradiční animované komiksy a elektronická (a jiná) hudba osmdesátých let. Ze hry si odnesete opravdu nezapomenutelný feeling, který se jen násobí v případě, že jste tu dobu osobně zažili, případně o ni zavadili více, než současná mládež. Jedinou výtku bych směřoval k celkovému tónu, který je laděn do tmavých nočních barev. Jasný den tu nezažijete, což je rozhodně škoda. Na druhou stranu to lze pochopit, neony jsou přece jen lépe vidět ve tmě.

Ubisoft dokázal propůjčit hře opravdu perfektně sedící náturu, která opodstatňuje většinu šíleností a bizarností, na které během cesty narazíte.

Vizuál je však pouze součástí výsledného chutného dezertu. Lví podíl na úspěchu a prezentaci má dabing a zvuková stránka. Nejen Michael Biehn odvádí svůj výkon perfektně, ve hláškách nechybí četné odkazy na hollywoodské filmy té doby, a pokud vám to náhodou nestačí, připravte se na solidní dávku originálního humoru. Ať už jde o hlášky hlavního hrdiny či perfektně parodované tutoriály v podání vašeho pomocníka s umělou inteligencí, nezřídka kdy jsem se válel smíchy. Ubisoft dokázal propůjčit hře opravdu perfektně sedící náturu, která opodstatňuje většinu šíleností a bizarností, na které během cesty narazíte. Stačí se níže podívat na pár „informačních tipů“ během hraní.

Trefa do černého

Ohodnotit Far Cry 3: Blood Dragon je opravdu nadlidský úkol, a to jednoduše proto, že stále nevíme, zda se jedná o datadisk k titulu, nebo mini-titul, využívající základy jiného titulu. A teď si to rozmotejte. Ať už přijmete hru jakkoliv, jedná se o osvěžující a perfektně stylizovaný kousek plný skvělé akce, originálního humoru a tuny odkazů na známé filmy a hry, které potěší každého fanouška tvorby osmdesátých let. Blood Dragon je prostě kvalitní popcornová oddychovka, která potěší smysly i duši. Jen ji neberte moc vážně.

Far Cry 3

Verdikt

Nudí vás moderní a nudné střílečky, které neustále dokola opakují ověřené principy a postupy? Pak pro vás bude Blood Dragon vysvobozením. Skvělá akční sci-fi, postavená na stabilních základech hitu Far Cry 3, která těží především ze své bizarnosti a neotřelosti. Dobrá nálada jistotou.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

maximální volnost
různorodé mise a výzvy
unikátní stylizace
parádní dabing a ozvučení
tuna vtípků a odkazů
bohatý obsah (na datadisk)
neustálá tma
minimum opravdových inovací
krátkost (na plnou hru)
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama