Far Cry 3 – co je to šílenost?
Speciály Far Cry Článek Far Cry 3 – co je to šílenost?

Far Cry 3 – co je to šílenost?

Michal Maliarov

Michal Maliarov

19

Vítejte na tropickém ostrově. Vaše přítelkyně se ztratila a kolem jsou samí šílenci. Ale to už je tak nějak zvykem.

Reklama

Ubisoft představil na své konferenci jednu perličku, kterou opravdu nikdo nečekal. A co je ještě zajímavější, dokázal titul udržet opředený tajemstvím, což je v dnešní době téměř nemožné. Začalo to ale nevinně. Hlavní postava se prochází po nádherném tropickém ostrově a zaléhá na menším pahorku s foťákem. To, co se dostává do hledáčku, se mu ale vůbec nelíbí. Mariňáci terorizují místní obyvatelstvo, střílí jim do hlavy a jen co si uděláme pár snímků, dostaneme ránu do hlavy i my.

Co je to za magořinu

Vlastně nevíme vůbec nic. Jen to, že po probuzení máme svázané ruce a dívá se na nás pankáč, který to asi v hlavě nemá moc v pořádku. Jmenuje se Vaas a chce vědět, zda víme, co je to šílenství. My to samozřejmě víme. Je to opakování stejné činnosti pořád dokola s očekáváním rozdílných výsledků. Věří tomu i Vaas, i když je na první pohled jasné, že právě on by měl bušit hlavou do měkkých stěn pokoje.

Jak se tak chvíli snažíme uvolnit, Vaas pokračuje ve svém kázání. Najednou se mu nelíbí, jak se na něj díváme. Urazili jsme ho. A to není dobré, protože jak o chvíli později zjišťujeme, provaz na rukou je přivázán k betonovému kusu, který Vaas kopancem svrhává do propasti vedle. A my letíme za ním.

Pád naštěstí změkčí voda, s betonovým pláckem na nohou však rychle jdeme ke dnu. Tlačítko „A“ dostává zabrat, jak se snažíme osvobodit z provazů. Pomoci od utopenců okolo se asi nedočkáme, takže na to musíme hezky po staru. Z posledních sil se dostáváme na hladinu, což je doprovázeno hlasitým nadechnutím. Vítejte v džungli.

Far Cry po staru

Jestli něco Ubisoft umí, je to vytvořit unikátní postavy v unikátním prostředí. Hned na první pohled se studio vrací k prvnímu dílu, což vítáme s otevřenou náručí (druhý díl sice nebyl propadák, kvalit jedničky ale nedosahoval). Začátek nás každopádně uzemnil a my musíme uznat, že Ubisoft přistupuje ke třetímu dílu skvělé série velmi důkladně. Ostrov kolem je plný tajemství, interakce dopadá na jedničku a Vaas není jen dalším žoldákem, kterému bychom rádi prostřelili hlavu. Je to žijící člověk, který je svým šílenstvím dost strašidelný. A tak to má být.

Následuje akční úprk z místa, kde vás drželi. K tomu se zajisté bude hodit AK47, pistole a vojenský nůž, který ihned zaboříte do hrudníku chudáka pod vámi. Rozhoří se přestřelka, která ukazuje to nejlepší z FPS žánru. Systém krytí, střílení poslepu i praktické využití mířidel. Efekty jsou skvělé a kombinace rozostření a ohně se zelení džungle je něco, co nám scházelo už od jedničky. Jak se hlavní hrdina probíjí džunglí, opodál stojí helikoptéra, což je šance, kterou nemůže nevyužít. Pod nátlakem hlavně pilot zvedá stroj do vzduchu, je však zasažen bazukou a kácí se k zemi. Poslední, co mezi hořícími troskami vidíme je obličej Vaase. Ptá se nás, zda víme, co je to šílenství.

Chcete to? Tak do fronty

Far Cry 3 zatím vypadá famózně a jediné, co potřebujeme k naprostému ujištění je pár dalších záběrů z hraní, nejlépe těch, které si budeme moci sjet sami. Série se dle všeho trochu vrací ke kořenům a hodlá nabídnout spletitý a napínavý příběh a dynamické postavy, které budou vynikat svou osobností. A to je kombinace, kterou prostě nemůžeme opovrhnout. Těšíme se.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama