FarCry 2
Blogy čtenářů Recenze FarCry 2

FarCry 2

Bruce Wayne

Bruce Wayne

V roce 2008 zbyla Ubisoftu license na FarCry a první CryEngine neboť se v tu dobu Crytek zabýval vývojem nového CryEnginu a hry Crysis. Ubisoft se…

Reklama

V roce 2008 zbyla Ubisoftu license na FarCry a první CryEngine neboť se v tu dobu Crytek zabýval vývojem nového CryEnginu a hry Crysis. Ubisoft se tedy chopil své šance a vytvořily FarCry 2 a já jsem rád o něm něco napsal :-).

Příběh nás zavádí hluboko do srdce Afriky, kterou sužuje občanská válka. Vy jste naneštěstí uvízli přímo v jejím středu. Šakal - muž, který může za rozdmýchání konfliktu. Pád vlády zapříčinilo vzniku dvou frakcí APR a UFLL. Šakal, muž, kterého máte za úkol zabít. Hlavní představení obou uvedených frakcí tvrdí, že jim jde o dobro lidu, ale jsou jen bezohlední, chamtiví a zabíjejí. Obě strany si najímaly žoldáky z cizích zemí, ale vyčerpání diamantových dolů uvrhlo stát do dalších problémů a žoldáci začaly obě strany opouštět. Do všeho toho dění vás sužuje malárie, která vás donutí pracovat i mimo křehká spojenectví, která s frakcema uzavřete.

Pro začátek máte na výběr jednu z devíti postav. Ostatní postavy dostanou svůj prostor v dění příběhu jako vaši "kámoši".

Kámoši: Postupem příběhu budete narážet a především tahat z brindy ty postavy, které jste měli k výběru a ještě ty přidané - ty ženského pohlaví. Ty se vám pak představí a stanou se vašimi kámoši. Takový kámoši, vzhledem k pořadí ve kterém se k vám přidají už určí kdo z nich bude váš nejlepší kámoš (vždy ten první) a ten kdo vás bude tahat z kaše (druhý). Ostatní kámoši, ale také nejsou na nic, někdy vám mohou dát i úkoly a dokonce pokud padne kámoš co vás tahá s kaše, další ho může klidně zastoupit. Vztah s kámošema se ještě dá navýšit tím, že pro ně budete plnit úkoly - především to platí u nejlepšího kámoše, který vám bude volat na mobil. Tady jde pak většinou o možnost splnit daný úkol od frakce (hlavní úkol) jejich způsobem. Zbylí kámoši vás však také budou zásobovat úkoly (vedlejšími) akorát si pro ně musíte přijít sami. Plnění úkolů pro kámoše vám zvyšuje a upevňuje vztah jaký budete s nimi vést. Také tu jsou i úkoly pro anonyma, který si vyzvednete u jednoho z vysílačů. V tomhle případě jde vždy o nájemnou vraždu. Nutno také dodat, během plnění úkolů pro frakce, musíte brát ohled na vaše zdraví a musíte shánět léky na potlačení příznaků malárie. V tomhle případě je nutné plnit také úkoly pro tvz. Podsvětí.

Většina úkolů se po čase opakuje a většinou jde o to vystřílet něco tady, pak zase támhle. Po čase se hra může stát... A nebo spíš určitě stane stereotypní.

Prostředí a dopravní prostředky: Hra nabízí prostředí o rozloze 50km2 otevřeného světa ve kterém budete operovat. Dělí se na dvě mapy - do jedné se podíváte od začátku hry, do druhé se dostanete až v druhé polovině hry. Aby jste takovou rozlohu prozkoumali a dostali jste se tak z jedné strany mapy na druhou tak pěšky by to bylo na dlouho. Hra nám dá na výběr z několika dopravních prostředků. Množství automobilů od bugin přes neznačkové vozy a vznášedla s kulometnou věží, rogala až po licensovaného Jeepa. Dále je tu možnost cestovat hromadnou dopravou. Pokud se ale rozhodnete prozkoumávat okolí, doporučuji pořádně se zásobit municí a injekcemi neboť na nepřátelé budete narážet na každém rohu a to i když na cestě za úkolem lokaci vystřílíte na cestě zpátky tam opět budou (mají tam respawn). A tohle je také právě ten problém. Hra nikam nespěchá a tak vám hází klacky pod nohy.  Úkoly vám zadané se mají většinou uskutečnit úplně na druhé straně mapy. Nemáte tedy na vybranou a musíte jet přes už vystřílená stanoviště abyste zjistili, že jsou zpřístupněna jenom proto aby to na mapce vypadalo dobře. Dále po cestě narazíte na protijedoucí vozidla, ze kterých na vás bez varování útočí - PROČ? Za překročení rychlosti?

Sledujte pozorně svůj lokátor k mapě, může vás navést ke ztraceným diamantům.

Zbraně a výbava: Hra nabízí obrovské množství zbraní. Základní zbraň je tu pro vás mačeta. Krom granátů a Molotovových koktejlů tu máte sloty pro tři zbraně. Primární je pro zbraně většinou obouruční jako jsou útočné pušky, brokovnice či odstřelovačky. Sekundární nabízí zbraně do jedné ruky jako jsou pistole, samopaly, světlice, gránátomet (ten je, ale obouruční) a výbušniny. Třetí a poslední slot nabízí místo pro zbraně s kterými si můžeme užít nějakou tu zábavu jsou jimi kulomety, raketomety či plamenomet. Zbraně kupujeme od prodejců za diamanty. Prodejci nám, ale nenabízejí pouze zbraně, ale i vedlejší úkoly, které vám zpřístupní nové zbraně a vylepšení pro ně. Nabízejí také i vylepšení pro postavu, třeba množství injekcí k léčení, vylepšení pro tichý pohyb či vylepšení pro naší opravovací sadu. Všechny zbraně tu jsou reálné.

Po delší době používání těchto zbraní dojde k jejich opotřebení kdy dochází k častému zasekávání a to nejlépe v momentu kdy se vám to vůbec nehodí.

Multiplayer: Hraje se tu na sedmi základních mapách a je pro 16 hráčů. Nabízí čtyři herní módy - Deathmach (všichni proti všem), Team Deathmach (Tým proti týmu), Capture the Diamond (Sebrat z nepřátelské základny diamant a dostat ho na vlastní základnu) a Uprising (obsadit nepřátelké území). Také si zde můžeme vybrat z šesti tříd za koho budeme hrát, ale já jsem MP tolik nehrál a pokaždé když jse si chtěl zahrát tak jsem chtěl být honem rychle ve hře. O třídy jsem se tedy tolik nezajímal. Nevím jestli MP ještě vůbec někdo hraje.

FarCry 2 přišlo s jednoduchým leč zábavným editorem. Můžete zde tvořit mapy do MP či jentak pro vlastní potěšení.

Grafika a UI: O vzhled hry se tu stará engine zvaný DUNIA. Prostředí hry na něm vypadá nádherně a bohatě. Engine se soustředí na realistické prostředí, speciální efekty, probíhající denní cyklus, počasí a co především nejrealističtějši stvárnění ohně, který má tendenci se šířit. Umělá inteligence je tu také na vysoké úrovni. Když hlučněji napadnete stanoviště, nepřátelé se rozutečou do všech stran a hledají výhodné strategické pozice ke krytí a útoku. Také se nebojí příjít k vám na těsno a podat si vás z blízka. Hra má také přespříliš Bugů. Nejsou to takové bugy, které by nám bránily v dohrání a nejsou ani tolik otravné jako spíš zábavné. Hra podporuje rozhrání DX9 i DX10. Samotný Engine z původního CryEnginu obsahuje pouze 2 nebo 3 procenta z kódu.

Zajímavost: Hra má jedinečné možnosti léčení. Jakmile už vám zdraví klesne pod určený limit a injekce už nebudou účinné a přijde na řadu animace ve které si postava napravuje vykloubenou ruku, vytahuje kulku z rány či se snaží uhasit.

FarCry 2

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Grafika
Prostředí
Arsenál zbraní
Kámoši
Délka
Map Editor
Plamenomet
Stylový doprovodný soundtrack
Po čase přichází stereotyp
Občasný pád hry
Množství bugů
Zbytečně moc útočníků
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama