Fechtbuch: The Real Swordfighting Behind Kingdom Come je další povedený dokument
Speciály KC: Deliverance Článek Fechtbuch: The Real Swordfighting Behind Kingdom Come je další povedený dokument

Fechtbuch: The Real Swordfighting Behind Kingdom Come je další povedený dokument

Martin Cvrček

Martin Cvrček

3
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Kříženec dokumentárního filmu a instruktážního videa je příjemným doplňkem Kingdom Come: Deliverance.

Reklama

Skoro by se zdálo, že se s dokumentárními filmy, které mají spojitost s RPG Kingdom Come: Deliverance, roztrhl pytel. Vánoční svátky zpestřil snímek Deliverance: The Making of Kingdom Come a nyní tu máme projekt nesoucí název Fechtbuch: The Real Swordfighting behind Kingdom Come. Jestliže jste minulý rok studovali roadmapu podpory ze strany studia Warhorse, nejspíš jste si všimli položky označené jako Combat Academy. Snad nejsem sám, kdo předpokládal, že nás čeká jakási série videí, jež hráče seznámí s relativně komplexním soubojovým systémem hry. Výsledek, který lze zakoupit (či zapůjčit) za několik eur na Steamu a GOG.com, případně aktivovat zdarma, pokud jste Warhorse podpořili na Kickstarteru, je však mnohem zajímavější.

Taje a mýty středověkého šermířství

Jak napovídá název filmu, se soubojovým systémem Kingdom Come: Deliverance má Fechtbuch mnoho společného. Jen se nedozvíte, jaké šermířské fígle lze jakým způsobem ve hře dělat. Spíše zjistíte, co vlastně stálo za vznikem soubojových mechanik Kingdom Come, jak se v nich odrážejí poznatky o středověkém šermu z reálného života, jaké prameny a zdroje tvůrci využívali a co vlastně v tom reálném životě platilo. Nebo mohlo platit. V průběhu šedesátiminutového snímku tak přijde řeč třeba na dávné techniky a způsoby předávání znalostí o šermu, pojednání o soudobém pohledu a dnešních možnostech učení, letmý přehled jednotlivých škol nebo rozbor účelu, předností a funkčnosti zbroje a několika typů zbraní.

Nechybí ani ukázky správného zacházení s mečem a jinými zbraněmi, případně demonstrace výhod komb a vyprávění o tom, jaký dopad mají rytířské zásady nebo co je zpravidla jinak na choreografii v různých filmech či seriálech při srovnání s realitou. To má mimo jiné za následek letmé vyvrácení nebo alespoň usměrnění některých mýtů či mylných domněnek. Fechtbuch je tak více než co jiného křížencem dokumentu a instruktážního videa, v němž je samotnému Kingdom Come a jeho tvůrcům věnován jen určitý prostor. Občas k věci promluví Dan Vávra nebo Viktor Bocan a kdykoliv je dané téma vztahováno ke hře, samozřejmě vše ilustrují záběry z hraní. Značná část filmu je však soběstačná a samostatná, takže se mohou ledacos dozvědět i ti, které Kingdom Come vlastně moc nezajímá.

Naprostou většinu času tedy máte možnost poslouchat přední české a slovenské šermíře a bojové umělce, s nimiž vývojáři z Warhorse během posledních let spolupracovali. Ať už kvůli možnostem boje, pátrání po historických skutečnostech nebo motion capture. V každém okamžiku je přitom cítit, s jakým nadšením jednotliví mistři o všech tématech dokumentu hovoří a jak široké znalosti mají, přičemž vždy mluví k věci a občas i s humorem, takže ne vždy je vyprávění o šermu, určitých technikách nebo historickém pozadí smrtelně vážná věc.

A zarazil mu kopí až po játra a pohádky byl konec

V kombinaci s citlivým využitím soundtracku Kingdom Come, skvělým tempem a několika ilustračními záběry na šermíře, jejichž choreografii a rychlosti by záviděl i zaklínač Geralt z Rivie, celkově vzniká nejen zajímavá a poučná, ale také zábavná podívaná. Mistři šermu (případně choreografie a výuky šermu) se přitom na „akci“ také nezřídka podílejí, případně osobně předvádějí některé postupy, metody či použití zbraní, takže jsou mnohé informace k dispozici doslova z první ruky a s názornou ukázkou.

Kdyby vám to, co najdete v samotném dokumentu, nestačilo, můžete se vrhnout ještě na bonusy, tvořené čtveřicí zhruba dvouminutových videí. Každé z nich se zaměřuje na jednoho z účinkujících a zpravidla rozvíjí nebo detailněji demonstruje některá důležitá témata filmu, díky čemuž vzniká sympatický, byť vcelku krátký přídavek. Jednotlivá videa přitom najdete na Steamu po koupi či aktivaci dokumentu, ale zároveň jsou k dispozici zdarma na YouTube kanále Warhorse, a tedy i na konci článku. Při jejich sledování nejspíš postřehnete, že jsou k dispozici v češtině, což platí i o samotném filmu. Všichni proto mluví hezky česky (nebo slovensky). Tentokrát je k dispozici také anglický dabing, ale na originál samozřejmě nic nemá. Jen jsem měl občas dojem, že lehce drhne střih, takže jsem příležitostně cítil, že má někdo ještě co říct, ale jeho vyprávění je až příliš rychle a prudce ustřiženo.

Celkově je však na Fechtbuchu těžké hledat jakékoliv výrazné chyby a myslím, že je to i zcela zbytečné. Svůj účel totiž film plní na jedničku a má rozhodně co nabídnout jak fanouškům Kingdom Come: Deliverance, tak i příznivcům historie nebo každému, koho někdy lákala myšlenka vzít do ruky meč a něco se s ním naučit. Na ty všechny čeká hodina plná poutavých informací a ukázek v zábavném podání, které jsem zhltnul takřka jedním dechem. Dokument je navíc obzvlášť relevantní v kontextu nedávného vydání na souboje zaměřeného DLC Band of Bastards (recenze), případně se může hodit pro zkrácení čekání na poslední přídavek, A Woman's Lot. Jestli také patříte mezi tzv. backery z Kickstarteru, případně spadáte do jedné z výše uvedených skupin a potřebujete zrovna utratit dvě nebo čtyři eura, určitě dejte téhle šermířské parádě šanci.

Bonusová videa k filmu Fechtbuch: The Real Swordfighting Behind Kingdom Come

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama