FIFA 17 – fotbálek v novém kabátě
FIFA 17 Recenze FIFA 17 – fotbálek v novém kabátě

FIFA 17 – fotbálek v novém kabátě

Milan Votava

Milan Votava

3

Jedním z hlavních taháků letošního fotbálku od EA Sports je přechod na nový engine. Jak se s ním autoři popasovali?

Reklama

Recenzovaná verze: PlayStation 4

Herní série FIFA patří rozhodně mezi to nejcennější, co může studio EA Sports nabídnout. Není proto divu, že se každý rok snaží hru posunout o nějaký ten stupínek výš. Ani letošní ročník není výjimkou a změn a novinek nabízí FIFA 17 opravdu požehnaně. Asi tou největší novinkou je přechod na nový engine. EA Sports se rozloučili s Ignite enginem a přivítali do své fotbalové rodinky Frostbite engine. Ano, ten engine, který v poslední době pohání například sérii Battlefield, akční řežbu, kde o fotbalový míč jen tak nezakopnete. V EA Sports s Frostbite enginem počítají i do budoucna a plánují jej využít i u ostatních sportovních titulů. FIFA 17 je pouze první vlaštovkou a nutno poznamenat, že je to občas vidět. Nepochybuji však o tom, že společně s novým enginem přicházejí pro fotbalovou sérii FIFA i zcela nové možnosti. Stejně tak se ovšem domnívám, že všechny vymoženosti Frostbite se naplno projeví až v příštím ročníku, kdy budou autoři čerpat z možností enginu naplno.

Vycházející hvězda - Alex Hunter

Mezi přednosti Frostbite enginu patří nádherné ztvárnění postav, obličejů a nejrůznějších grafických detailů. Všechny tyto přednosti vyniknou především u filmových sekvencí, kterých je v letošním ročníku mnohem víc, než kdykoliv jindy. Je tomu tak z jednoho prostého důvodu, FIFA 17 obsahuje nový herní režim – Cesta. Slavnostně zvolejme: „Sportu zdar a fotbalu zvlášť!“, v EA Sports vyslyšeli naše prosby a doopravdy zaimplementovali do herní nabídky i plnohodnotný příběhový mód. Hráč se v něm vžije do role chlapce Alexe Huntera a jízda za splněním snu v podobě proražení v anglické nejvyšší fotbalové soutěži může začít.

Na samém začátku příběhového módu nám autoři nabízejí pohled do úplného dětství malého Alexe, a tak se odkrývají první střípky příběhu, starostlivá matka, nerudný otec, pyšný dědeček a nejlepší kamarád Gareth Walker. Příběh není špatný, je tu hned několik zajímavých otazníků, na které budete chtít znát odpověď. Například jak to dopadne s otcem, který od rodiny odešel, nebo jak to bude s Garethem, kterému postupem času sláva pořádně stoupne do hlavy. Bohužel, příběhový mód je poměrně krátký a jeho možnosti ovlivnění ze strany hráče nejsou nikterak velké. Během rozhovorů sice můžete utvářet Alexovu osobnost, a to podle toho, jak se rozhodnete odpovídat, avšak žádné dějové zvraty na základě vašich odpovědí nečekejte. Pokud se rozhodnete pro klidné odpovědi, budete patřit k oblíbencům trenéra. Naopak budete-li hovořit impulzivně, nakloníte si na svoji stranu fanoušky, ačkoliv nevím, odkdy mají fanoušci v oblibě nafoukané primadony.

„EA Sports vyslyšeli naše prosby a doopravdy zaimplementovali do herní nabídky i plnohodnotný příběhový mód.“

Až se budete rozhodovat, kam pošlete Alexe na jeho první štaci do anglické Premier League, klidně vyberte váš nejoblíbenější fotbalový tým. Já jsem se na začátku rozhodl pro průměrný anglický klub, tak jak mi radil můj agent, a udělal jsem chybu. Můj plán byl, že do velkého týmu vkročím až v další sezóně, avšak další sezóna se nekonala, takže kašlete na svého agenta a rovnou podepište smlouvu, s kým se vám zachce. Ať už se rozhodnete jakkoli, hostování v druhé anglické lize se nevyhnete.

Alexovi fotbalové schopnosti se vyvíjí podle jeho počínání na tréninku a při samotných zápasech. Během fotbalových klání můžete sledovat hodnocení od trenéra, avšak počítejte s tím, že vás občas pořádně nakrkne. Představte si například situaci, kdy díky kvalitnímu průniku do útočné šestnáctky zařídíte pro svůj tým penaltu. Očekáváte pochvalu? Kdeže! Strhnou vám hodnocení, protože máte rychleji přihrávat, anebo vás osočí, že jste předvedli mizernou střelu. Postěžovat si musím i na kameru, kvůli níž nemáte absolutní přehled o tom, co se kolem vás děje, a pohled je navíc namířen pouze jedním směrem. Kameru si naštěstí můžete v nastavení změnit na klasickou.

Celkově vzato je herní režim Cesta opravdu kvalitním zpestřením a zajímavou herní novinkou. Nejedná se samozřejmě o sondu do opravdového života fotbalových hráčů, i když Alexův osud je volně inspirován například skutečným hráčem Raheem Sterlingem. Pevně doufám, že autoři nad příběhových módem nezanevřou a i v příštím ročníku nám naservírují zcela nový příběhový zážitek, podobně jako je tomu u konkurenční série NBA2K.

V nabídce herních módů nechybí ani klasická kariéra, kdy si vytvoříte vlastní postavu a rozhodnete se uspět v kterékoliv fotbalové lize, kterých je ve hře opět požehnaně a letos přibyla i japonská nejvyšší soutěž. Kariéru můžete absolvovat také coby manažer klubu, přičemž je zapotřebí splnit hned několik dílčích cílů, které po vás vedení klubu bude vyžadovat. Nechybí ani určování tréninků a přípravné turnaje, přesně tak, jak již známe z loňského ročníku. Nezmizel ani turnaj ženských národních mužstev.

Víkendy věnované FUT

Ve výčtu herních režimů se dostáváme k FIFA Ultimate Team, kde také došlo k několika změnám. Předně zmizely klasické online turnaje, aby byly nahrazeny FUT Champions. Během pracovního týdne je vypsáno několik vyřazovacích turnajů, a pokud v některém zvítězíte, popřípadě vyhrajete-li online ligu, jste kvalifikováni do víkendové ligy. V rámci víkendové ligy je zapotřebí odehrát co nejvíce zápasů a získat nejvyšší možný bodový zisk. Ten určí vaše postavení v žebříčku a od něj se poté odvíjejí velmi zajímavé odměny. Pokud se navíc budete umisťovat na příčkách nejvyšších, je od autorů přislíbené pozvání na některý oficiální turnaj přímo pod křídly EA Sports, a to zní opravdu parádně.

Novinkou v FUT jsou také výzvy tvorby mužstva. Jedná se o vytváření nejrůznějších týmů různorodé kvality, které následně můžete vyměnit za exkluzivní předměty. Můžete se zbavit nepotřebných hráčů a přijít tak k zajímavějším kartičkám. V balíčcích je možné narazit i na zcela nové, takzvané zajímavé hráče, jejichž hlavním lákadlem je jejich postupné dynamické zlepšování. Objeví-li se některý hráč, vyobrazený mezi zajímavými hráči, v přehledu Tým týdne, jeho atributy automaticky porostou.

Nový styl bránění

Od herních režimů se nyní přesuneme k hratelnosti. Společně s novým enginem došlo také ke změně samotné podstaty hraní. Největší změnu pociťuji v bránění. Sebrat protihráči míč již není tak jednoduché a velký důraz je kladen na hru tělem. O každý míč se doslova přetahujete a je důležité si jej před protihráčem dostatečně pokrýt. I když už jsem si občas myslel, že jsem míč získal, najednou se párkrát odrazil a trošku poposkočil a už jsem musel hasit další potenciální nebezpečí. Osobně se mi nový styl bránění líbí, což bohužel nemůžu napsat o výrocích rozhodčích. S těmi se však dost často neztotožňuji ani v reálném životě, takže v tomto ohledu jsem celkem imunní.

„O každý míč se doslova přetahujete a je důležité si jej před protihráčem dostatečně pokrýt.“

Změnou prošlo také zahrávání přímých a volných kopů, pokutových kopů, rohů a také vhazování autů. Především vhazování autů již změnu vyžadovalo. Tentokrát se nejenom můžete pohybovat po autové čáře, ale vhazování je rovněž možné pouze naznačit a poté vhodit na zcela volného spoluhráče. U pokutových kopů je nyní možné měnit úhel náběhů a kopnout výbornou penaltu mi přijde o něco těžší. Existuje jen tenká linie mezi výborně a špatně zahraným pokutovým kopem.

Určitých změn doznaly také přihrávky a s nimi úzce spjaté nabíhání spoluhráčů. Především provedení takzvané precizní přihrávky je tentokrát zcela jiné, než v předešlém ročníku. Výsledky jsou pro začátek poněkud rozpačité, postupem času jsem však občas vykouzlil přihrávku za obranu, o které se mi v předešlém ročníku ani nezdálo. Nabíhání spoluhráčů do volného prostoru je všelijaké a rozhodně by se na něm dalo ještě zapracovat. Stejně tak mě trápila početná marodka. Snad v každém zápase se zraní alespoň jeden hráč, ať už váš, nebo vašeho protihráče.

I napřesrok je na čem pracovat

Terčem posměchu jsou již několik let v sérii FIFA brankáři. I u nich letos pociťuji zlepšení, jsou více mrštní, rychleji se dokáží zvednout a také rychleji reagují na případnou dorážku. Vadí mi jejich až nadlidská rychlost během vybíhání a také dostávají poměrně často branku z opravdu velké vzdálenosti. Stejně tak se neustále nenaučili zachytit balón mířící za autovou čáru, aby tak předešli následnému rohovému kopu.

Hlavním lákadlem Frostbite enginu mělo být grafické zpracování, ale z výsledku jsem poněkud rozpačitý. Při sledování hry jsem si připadal jako na houpačce, občas jsem při pohledu na grafické zpracování téměř začal rozjíždět mexickou vlnu, jindy jsem hru sledoval s podobným výrazem opovržení jako poslední zápas naší fotbalové reprezentace na letošním EURU. Extrémně ošklivě je zpracován například sněhový poprašek a ani některé pohyby nevypadají příliš reálně. Dokonce ani ztvárnění některých hráčů není úplně oslňující, nehledě na to, že například z naší reprezentace lze rozeznat snad pouze Tomáše Rosického. Nutno podotknout, že bych určitě více ocenil, kdyby autoři zapracovali na hráčích než na přidávání podobizen některých světových trenérů.

Jak hodnotím letošní ročník? Jednoznačně kladně. Oceňuji snahu autorů oživit hru přechodem na Frostbite engine, ačkoliv očekávám, že teprve příští rok nám přednosti tohoto enginu ukážou naplno. Pochvalu si zaslouží i změny v hratelnosti a především pak příběhový mód a novinky ve FUT. Naopak je zde hned několik aspektů, na kterých je potřeba zapracovat a něco tam vzadu mi našeptává, že ten příští rok bude ještě o něco zajímavější.

FIFA 17
Windows PC
PlayStation PlayStation 4
Xbox Xbox One
PlayStation PlayStation 3
Xbox Xbox 360

Verdikt

Frostbite engine a příběhový mód, to jsou hlavní lákadla letošního ročníku. Netvrdím, že je obojí bez chybiček, ale fandové série FIFA budou určitě spokojeni.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

příběhový mód
novinky ve FUT
snaha o inovaci v podobě Frostbite enginu
důraz na hru tělem
nevyužití Frostbite naplno
malý vliv na příběh A. Huntera
velmi častá zranění
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama