Football Manager 2015 - zpátky do křesel
Football Manager 2015 Recenze Football Manager 2015 - zpátky do křesel

Football Manager 2015 - zpátky do křesel

Tadeáš Pepř

Tadeáš Pepř

1

Fotbalové manažery se i po letech těší velké oblibě. Jak dopadl letošní přírůstek do jednoho z nejspecifičtějších videoherních žánrů? Můžeme se uklidnit, žádné United se nekoná.

Reklama

„Zelená je tráva, fotbal to je hra”. Tuto otřepanou mantru si můžete rok od roka připomínat stále dokola při hraní titulů z dílen Sports Interactive. Nejpříhodnějším pokračováním by nicméně bylo „jen ten kdo se v tabulkách rád nimrá, jen ten vyhrává”. Na rozdíl od hravějších sourozenců FIFA a PES se ve Football Manageru klade tradičně důraz na vaše taktické a ekonomické schopnosti. To je zároveň jeden z důvodů, proč je komunita kolem hry velice uzavřená, věrná, málokdy do ní proniknou nováčci a většina obyčejných hráčů považuje Football Manager za nehratelný. FIFA si může zapnout a bavit se u ní prakticky každý, komu vyloženě nesmrdí zelený pažit, u Managera je naopak určitá láska k fotbalu naprostou nutností. Díky tomu má úzkou, ale neobyčejně loajální hráčskou základnu, která s nadšením hltá každý nový ročník. A čas toho jubilejního desátého (jinak se absolutní život série datuje již od roku 1992, nicméně od té doby se změnil název i vydavatel) právě nadešel.

Hoši ze Sports Interactive mají tu ojedinělou výhodu, že na svém poli nemají žádnou konkurenci. Nemastný neslaný FIFA Manager ukončil svoje působení na hřišti před rokem, žádný další díl se v bližší době neplánuje a snad vyjma hrstky nezávislých hříček se nikdo do manažerování dvakrát nehrne. Není se také co divit. Je otázkou zda vůbec lze soupeřit s ohromující obsáhlostí a komplexností, kterou u své vlajkové lodě britští guruové virtuálního koučování léta budují. S každým nadcházejícím ročníkem je tak pomyslný drahokam broušen k dokonalosti a nabývá stále nových a nových featur a detailů. Nejinak tomu bylo i u nejnovějšího dílu s číslovkou 15, který se tentokrát od předchůdce posouvá možná o krok dále, než tomu bývalo zvykem. Nový vzhled, předělaný systém oken, přebudovaný skauting, novinky v tvorbě samotné osoby manažera… Tenhle mladík má rozhodně v rukávu pár nových kousků.

Jako vždy na vás čeká obrovské množství klubů z různých koutů a lig světa, lačnících po vašich schopnostech. Co se týče repertoáru, žádné výrazné změny se nekonají. Stále se tak můžete postavit na lajnu libovolného týmu z vyšších lig prakticky celé Evropy, Ameriky, částečně i Asie, Afriky a Oceánie. Kromě propracovaných špičkových lig navíc v každé zemi najdete i databázi menších týmů (u nás se konkrétně jedná o týmy třetí ligy až divizí), kterým je v případě hraní vygenerován kádr. Díky tomu si můžeme poháry zahrát i v zapadlejších zemích nebo rozjet velkolepou osmifinálovou bitvu mezi Kolínem a Drnovicemi. Naše domácí liga bohužel není zdaleka tak propracovaná, jako primární ostrovní, klasicky chybí loga, fotky, licencované názvy pohárů, stadionů, médií a tak dále, i přes to všechno jsou ale soupisky poměrně věrné realitě a domácí hraní není žádný problém. Osobně jsem první sezonu válel v druholigovém Baníku Sokolov, a ačkoliv jsem i přes předpoklady tým do Synot ligy neposunul, bavil jsem se stejně náramně jako u Anglické (Rotherham) nebo Italské (Livorno) ligy. Novinkou je pak možnost určit si na začátku hry atributy vašeho manažera skrze hráčské zkušenosti a kvalifikaci. To částečně ovlivňuje i obtížnost hry, protože bývalý internacionál s nejvyšší licencí popohání svoje mužstvo lépe než okresní pijan s národním béčkem.

Základním prvkem celé hry je stavba mančaftu a tvorba taktiky. Ta doznala od minula celkem dalekosáhlých změn. Starou tabulku hráčů, jejich postů a základních informací střídá seznam postů, na které dosazujete borce jednotlivě ohodnocené pomocí elegantního kroužku s hvězdičkou uprostřed. Plnost prstence a barva hvězdičky udávají, zda je hráč schopen efektivně hrát daný post a jakou kvalitu je na této pozici schopen vykazovat. Hned vedle je pak možnost určit speciální roli (falešná devítka, bojovný záložník), určující jakým způsobem budou hráči do hry zasahovat. I bez hloubkové analýzy vašeho týmu se tak rychle zorientujete v tom, jak na tom konkrétní hráči zhruba jsou a kde je nejlépe využít. Stále je však nutné odvodit slabé a silné stránky týmu a dle nich vytvořit rozestavení a pokyny. Máte na hrotu vysokého hráče, který se umí ohánět kolem sebe a dva rychlé záložníky s výbornou kopací technikou? Postavte hru na přesném centrování do vytvořených zón ve vápně. Vedete slabší tým a v lize čekáte náročné zápasy? Zvolte opatrnější taktiku, zahustěte střed, zatáhněte obranné linie a pokoušejte se o rychlé protiútoky z obrany. Jako vždy platí, že příprava, přemýšlení a zkušenosti dělají mistra. I se sebesilnější sestavou a vytříbenější taktikou přijde den, kdy se vaše božská hra rozpadne jako balíček z karet (podívejte se, kde bylo Španělsko s pověstnou tiki-takou na posledním světovém šampionátu a na tom předchozím) pod náporem týmu precizně připraveného na váš styl. Football Manager je stejně nevyzpytatelný jako kopaná reálná.

Asi největší pokrok zaznamenal titul v oblasti skautingu. Těžkopádný transfer skautů do celého světa a následné listování stohy neznámých jmen je minulostí, nově probíhá průzkum mnohem elegantněji a vždy dostáváte přehledný seznam hráčů seřazený dle různých atributů a předpokladů, kterým se můžete snadno probírat a vybírat nové posily jak z řad talentů, tak ostřílených mazáků společně s výpisem jejich pro a proti, hrubým odhadem jejich schopností a stručným komentářem skauta. S tím souvisí i oblíbené přestupy, které vypadají přesně tak, jak je znáte. Kvituji absenci šílených přestupů po několika vítězných šňůrách středně silných týmů. Nekonají se tak situace, kdy proti mě po třech sezónách v Derby S vyrukovala Sparta, řádně vyživená penězi z Ligy mistrů, s Valdésem a Mertesackerem v kádru. Na druhou stranu jsou v novém ročníku zahraniční kluby obzvláště hladové po silných cizincích a špičky menších lig tak bývají rychle rozprodané.

Často probíraný Match Engine, čili 3D zobrazení hry, dostal do vínku pár (desítek) nových animací. Samotný fotbal je tak opět o něco málo koukatelnější než dříve, ačkoliv všelijak breakující a bruslící figurky vypadají stále groteskně. Podobně jako příbuzná FIFA se navíc hra potýká s nepříjemným množstvím prapodivných chyb brankářů, kteří si zřejmě navykli většinu střel lacině vyrazit či úplně minout, tudíž se nově modlíte u každé malé domů, která může potenciálně skončit naprosto hloupým gólem. Samotný vzhled hry pak přešel k minimalismu a vysouvacím oknům. Interface je tak o něco přehlednější a dynamičtější, byť je třeba si zvyknout na to, že k některým funkcím se nově musíte proklikat komplikovaněji, než jste byli zvyklí.

Football Manager 2015 je tedy přívětivější, elegantnější a sympatičtější než loňský díl. Přináší tradičně zábavný, trvanlivý a návykový gameplay, povedenou českou lokalizaci (která však často obsahuje chybky způsobené obrovským množstvím překládaného textu a odlišným skloňováním a strukturou vět), pár příjemných detailů, jmenovitě zapojení vašich hráčů do akce Movember, a navrch pár inovací, které potěší především zkušené hráče. Pořád pak nechybí možnost zahrát si zjednodušený Classic mód, který změnami prakticky neprošel. Stále jde o pro nováčky velice náročnou hru, stále je třeba do hry “dát to srdíčko”, ale letošní Manager postoupil o více, než jen aktualizaci soupisky. Letošní sezona vypadá dobře. Je čas se do toho opřít.

Football Manager 2015

Verdikt

K žádné revoluci na hřišti opět nedošlo. Znatelný posun však vidět je a fanoušci fotbalu se opět můžou těšit na stovky hodin zábavy. Hra od milovníků čutané pro milovníky čutané, tvořená s citem a láskou pro věc. Přesně takový je Football Manager 2015. To si zaslouží alespoň malou, symbolickou světlici v kotli. Ale bacha na svaz.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

nový skauting a tvorba manažera
vyladění hratelnosti
realističtější přestupy
často podivné hráčské zkraty
novém skinu nezřídka splývá text s pozadím
uložené hry nabobtnají po pár sezónách do opravdu nekřesťanských rozměrů
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama