Fortnite - apokalypsu je nejlepší sdílet ve čtyřech
Preview Fortnite Článek Fortnite - apokalypsu je nejlepší sdílet ve čtyřech

Fortnite - apokalypsu je nejlepší sdílet ve čtyřech

Štěpán Lenk

Štěpán Lenk

4

Zemi zahaluje smrtící fialová bouře, s níž přichází podivné bytosti. Jedinou šancí lidstva je vybudovat síť energetických štítů, které bouři zastaví. Najde se partička hrdinů, která se ohání zednickou lžící stejně dobře jako samopalem?

Reklama

Dojmy z hraní PS4 verze

Fortnite je připravovanou survival akční hrou s budovatelskými prvky, na které spolupracují studia People Can Fly a Epic Games. Práce na tomto titulu započaly už v roce 2011. O 3 roky později vývojáři oznámili, že hra vyjde jako free-to-play pravděpodobně během roku 2018. Ještě předtím ale máte šanci si ji zahrát prostřednictvím placené Early Access verze.

Stavební kámen hry

Fortnite bych nejlépe popsal asi jako kooperativní survival hru s důrazem na stavění opevnění a odrážení útoků krvežíznivých monster. Budování je klíčovým prvkem hry, stavět můžete stěny, stropy, schodiště, podlahy a pasti. Stěny můžete zpětně ještě upravovat, přidávat okna, dveře, měnit jejich výšku - prostě zařídit se podle aktuální situace. Zakladatel Epic Games Tim Sweeney proto Fortnite vlastními slovy popisuje jako Minecraft kombinovaný s Left 4 Dead.

Po startu mise sice máte jasně daný úkol (najít objekt, osobu, atd.), ale v této fázi byste se měli především soustředit na shánění materiálů na stavbu opevnění, případně na tvorbu pastí a munice. K tomu je vám k dispozici váš věrný krumpáč, který během několika úderů vytěží vše takřka do poslední kapky. Auta, části domů, stromy, nic ho (potažmo vás) nezastaví. Surovin se vyplatí nahrabat si co nejvíce, budou se hodit a až půjde do tuhého, nebude čas se ohánět krumpáčem.

Jakmile jste vybaveni podle svých představ, můžete přistoupit k plnění cílů mise a postavit opevnění, které budete později zuby nehty bránit proti vlnám nepřátel. Samotné stavění funguje dobře, je poměrně jednoduché a na ovládání si rychle zvyknete, což je fajn.

V závěrečné fázi mise se na vás valí mraky nepřátel, takzvaných Husků. Zpravidla stačí přežít určitý časový limit a můžete si gratulovat. Shrábnete odměnu a jdete na další misi. Super, ne? Pak stačí jen přetrpět poměrně zdlouhavé načítání a můžete znovu zachraňovat svět. Úkol zní jasně: najít cíl mise, postavit opevnění, ubránit se útoku. Hmmm, to zní nějak povědomě. Ale nevadí, s chutí do toho!

Po zdárném splnění vašeho poslání se tedy pouštíte do další etapy a… překvapení se nekoná. Najít cíl mise, postavit opevnění, ubránit se útoku. Už zase?! Ano, tušíte správně, máme tu menší problém.

Fortnite totiž trochu zavání stereotypem. Ano, máte sice spoustu vedlejších úkolů, denních výzev a questů, ale většina misí má velmi podobnou strukturu. A ačkoli se v drobných detailech liší, děláte vlastně pořád to samé. Neříkám, že jsem se celou dobu nudil. Hra v jádru není špatná a s třemi dalšími kamarády faktor zábavy vyletí o poznání výš, ale jak dlouho vás bude bavit neustálé opakování téhož? Měsíc? Týden? Dva dny? Co se tedy herní náplně týče, mohli by autoři zvážit trochu více variability.

„Samotné stavění funguje dobře, je poměrně jednoduché a na ovládání si rychle zvyknete, což je fajn.”

Týmy, jednotky, čety

V rámci misí často zachraňujete nebohé přeživší postižené apokalypsou. Krom zvýšení vaší karmy ale i aktivně pomáháte svému týmu, jelikož si ze zachráněných lidí můžete sestavit speciální jednotky, které zvyšují statistiky a přidávají bonusy vašemu týmu ve hře. Přeživší navíc můžou bránit i vaši domovskou základnu, případně je můžete posílat na samostatné mise, které vám v případě úspěchu zaručí nějaké ty stavební materiály.

Jsou to nepochybně zajímavé mechanismy dodávající hře hloubku, ale je strašně lehké je minout. Hra vám své vlastní funkcionality vysvětlí velmi zlehka, na většinu musíte přijít tak nějak sami, což je škoda, protože Fortnite je komplikovanější, než se na první pohled zdá.

Bez výbavy ani ránu

Abyste se ve světě na prahu apokalypsy necítili ohroženě, máte k dispozici poměrně slušný arzenál čítající samopaly, poloautomatické pistole, brokovnice, sniperky a staré dobré chladné zbraně (palice, katany a podobné záležitosti).

Zbraně si můžete také vyrábět vlastní, a to podle plánků, které nacházíte nebo dostáváte za odměnu po úspěšných misích. Ale i kdybyste se na craftování vykašlali, rozhodně si nebudete stěžovat, že nemáte čím střílet. Zbraní je dost a zachází se s nimi dobře, i když je vše patřičně arkádově zjednodušeno. Realisticky pojatou dráhu střely pro své vlastní dobro raději nečekejte. A upřímně řečeno by se do této hry něco podobného vlastně ani nehodilo.

Stylová stylizace

Jestli vás už nudí fotorealistická grafika a snaha o nejvěrnější nápodobu skutečnosti, Fortnite je hra právě pro vás. Vydává se totiž naprosto opačným směrem a servíruje nám barevnou grafiku s výraznou stylizací, která jako by vypadla ze stránek komiksů. Po pravdě řečeno se mi tento přístup zamlouvá, hra působí osobitě a má nějaký „ksicht”.

I když se mi vizuální zpracování líbí, mám trochu problém s tím roztomilým ztvárněním Husků. Jsou tak k sežrání, že vlastně necítím absolutně žádné napětí, i když se tvrdošíjně snaží zničit mou základnu a mě samotného připravit o život. Kdyby do oficiálního vydání hry pobrali trochu víc vážnosti, asi by to ničemu neškodilo.

Být, či nebýt?

Své dobrodružství ve světě Fortnite začínáte v kůži vojáka Ramirezové. Pokud ale zbytek hry nechcete strávit v zelené uniformě, nebojte se. Na výběr máte ze čtyř hratelných tříd (Ninja, The Outlander, Soldier, Constructor) s různými schopnostmi. Změnit vaše zaměření je navíc úplně prosté. Postupem hrou totiž získáváte kartičky s hrdiny různého povolání, které si pak prostě aktivujete jako primární a hrajete dál za ně. Budete ale muset akceptovat i jejich vizáž, kterou nemůžete nijak vizuálně upravit, což mi trochu chybí. Myslím si ale, že jde o dobrý systém eliminující případy, kdy po desítkách odehraných hodin zjistíte, že vám vaše povolání vlastně nevyhovuje.

„Změnit vaše zaměření je navíc úplně prosté. Postupem hrou totiž získáváte kartičky s hrdiny různého povolání, které si pak prostě aktivujete jako primární a hrajete dál za ně.”

Stahují se mraky

Fortnite je zajímavě vyhlížející hra pro více hráčů, u které mi zatím nejvíce chybí variabilnější herní náplň. Uvidíme, jak bude vypadat finální verze (oficiálně vyjde v roce 2018), ale já upřímně doufám, že se tvůrci nad strukturou misí ještě zamyslí a přidají více typů. Byla by škoda naplno nevyužít potenciál, který v sobě Fortnite má. Až se tedy začnou blížit zářivě fialová oblaka, pomalu se pusťte do shromažďování materiálu. Čas stavět opevnění totiž nadešel.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama