Forza Horizon 3 – vybroušený diamant?
Forza Horizon 3 Recenze Forza Horizon 3 – vybroušený diamant?

Forza Horizon 3 – vybroušený diamant?

Michal Burian

Michal Burian

104

Ve třetím díle arkádovějšího open-world závodění nám dělali společnost klokani a aligátoři. Zazávodili jsme si v prosluněné, bahnité a rozsáhlé Austrálii.

Reklama

Recenzovaná verze: Xbox One

Za měsíc a šest dnů to budou čtyři roky od vzniku Forzy Horizon, hry, která uzavřené závody pod jmenovkou Forza Motorsport přivedla do otevřeného světa v arkádovějším pojetí. Bez debat šlo o jednu z nejlepších her tohoto žánru a není pochyb, že Xbox 360 si díky tomuto titulu dost přilepšil. O dva roky později na úspěch navázal druhý díl zasazený do jižní Evropy s atmosférickými festivaly rychlosti ve Francii a Itálii. Vše dokonalo samotné rozšíření s ostrovem, kde panovaly kruté podmínky. Forza Horizon 2 zvedla kvalitu „pod-série“ minimálně o stupínek výš a dala hráčům jasně najevo, že jedny z nejlepších závodů jsou na konzolích Xbox.

Jak je na tom třetí díl? Ten v nastoleném tempu nejen pokračuje, ale výrazně sešlápl plyn. Sešlápl ho ale až k podlaze?

Pánem festivalu a zábavy je hráč

Ve Forze Horizon 2 jste byli neznámým chlápkem, který si mezi soutěžícími na festivalu závod od závodu budoval pověst a prestiž. V Austrálii jste boss, jste tím nejvyšším, mužem rozhodujícím o tom, kde se postaví stage festivalu, jaký závod se pojede a s jakými vozy. Zkrátka rozhodujete naprosto o všem, včetně hudby, která se bude na akcích hrát.

Možná jste nabyli dojmu, že ve Forze Horizon 3 jde hlavně o příběh. Tak to není, což je z mého pohledu velké plus. Příběh ve hře je, ale nehraje takovou roli a navíc se mi zdá, že oproti dvojce je více v pozadí a tolik nezasahuje do toho nejdůležitějšího - závodění. Ostatně už ve Forze Horizon 2 nenabourával tempo hry a ještě lepší je to v trojce. Rozhodně to není jako v rebootu Need for Speed, kde příběh neustále otravoval a přerušoval zážitek z jízdy. Jen bych si dokázal představit lepší navození atmosféry z festivalu, nějaké filmové záběry by jistě přispěly k lepší atmosféře.

Vraťme se k samotným festivalům. Abyste uspořádali nový festival či vylepšili ten stávající, nepotřebujete peníze nebo zkušeností body. Peníze si schovejte na nakupování nových aut a jejich vylepšování. Festivaly vyžadují obdiv fanoušků. Získáváte ho s každým absolvovaným závodem. Čím lépe se umístíte, tím větší vzbudíte zájem fanoušků. S tím souvisí skutečnost, že závody nemusíte vyhrát, pokud ale budete nejlepší, získáte pochopitelně lepší peníze, více zkušenostních bodů (s každým novým levelem si zahrajete loterii, kde vyhrajete peníze nebo auto) a více fanoušků.

Jakmile přesáhnete stanovené hranice potřebných fanoušků, můžete uspořádat další festival. Právě v tento moment přichází první z několika voleb, a to volba samotného zaměření festivalu. Chcete přilákat milovníky rychlých vozů a rozdat si to s nimi na dálnici a rychlostních silnicích, nebo jste zatoužili po dovádění v terénu? Volba je na vás.

Ať už si vyberte cokoli, neznamená to, že budete dlouhé hodiny jezdit stále jedny a ty samé typy závodů se stejným autem. Ve Forze Horizon 3 totiž máte na výběr. Stačí si při zakládání šampionátu zvolit ten, který vyhovuje právě vám. Autoři hry šli tak daleko, že vám dovolí nejen uspořádat vlastní šampionát, ale rovněž se účastnit šampionátu vytvořeného jiným hráčem. Díky tomuto prvku se jen tak nedostaví pocit stereotypu. Jen si představte, že závodíte v luxusním moderním Mercedesu proti BMW a o tři/čtyři závody později usednete do divoké buginy a proháníte se po sluncem zalité pláži. Nebo jezdíte s jedním z nejrychlejších vozů ve hře – třeba Koenigsegg One:1 z roku 2015 z VIP aut, za volantem těchto monster musíte být obezřetní s plynem (jinak se při startu dostanete rychle do smyku), a o chvilku později si užíváte pohodičku ve staré klasice jakou je mimo jiné Chevrolet Corvette z 1953, který má jen dva rychlostní stupně a maximálka nedosahuje ani na 200 km/h. Jsou to extrémní změny, ale právě ty se mi na Forze Horizon 3 líbí.

Kromě klasických závodů (okruhové a z jednoho bodu do druhého) jsou důležité speciální eventy. V těch usednete do určeného vozu a změříte síly s helikoptérou, rychlým vlakem, vodními čluny a v neposlední řadě si to rozdáte se stíhačkou. Tyhle závody mají dost velké grády, stejně jako ve dvojce, a buďte si jisti tím, že to bude napínavé do poslední vteřiny, většinou jsem soupeře předjel pár metrů před cílem, což byla adrenalinová podívaná. Do posledních chvil jsem nevěděl, zda nebudu muset závod restartovat, abych získat potřebný obdiv fanoušků (není malý). Ten se s každým dalším festivalem stupňuje a nakonec vygraduje ve velkém finále, které má určit, zda jste zvládli nelehký úkol; Uspořádat největší festival na světě.

Je to velký kolotoč závodů a možností. Není ke škodě trošku přibrzdit, než se totiž do všeho toho vrtnete, tak si nejprve vytvoříte svou herní předlohu. Na výběr máte několik odlišných podobizen (nechybí ani zástupci křehkého pohlaví) a hlavně si zvolíte, jak vás bude hra oslovovat. Je libo nějaká zajímavá přezdívka nebo jen jméno? Jsem si jist, že si vyberete z vskutku rozsáhlého seznamu.

Otevřený svět se spoustou možností

Zapomeňte na Colorado, jižní Evropu a ostrov s nepříznivými povětrnostními podmínky. Svět u protinožců je nejen mnohem větší, ale také rozmanitější. Sám Microsoft tvrdí, že herní mapa je dvakrát větší než u předchůdců. Závodit budete na rychlostních silnicích a dálnicích, ve městě vedle mrakodrapů, na sluncem zalitých písčitých plážích a v deštných lesích, kde vás překvapí nevyzpytatelné počasí s velkou pravděpodobností deště. Každá část mapy je odlišná a rozhodně se nebudete nudit.

Během přesunu k dalším festivalům, šampionátům a závodům se můžete předvádět v úsecích, kde se měří rychlost. Je to jednoduché, stačí u kamery dosáhnout nejvyšší možné rychlosti a budete odměny zkušenostními body a zájmem fanoušků. Navíc se porovnáváte se svými kamarády, a to by bylo, abyste se nesnažili o lepší naměřenou rychlost. Stejně je na tom driftování a bláznivé skoky.

Pokud by vám to nestačilo, tak samozřejmě po světě naleznete různé vozy, s nimiž musíte splnit určitou výzvu. Většinou jde o časovky, kdy ve stanoveném čase musíte dojet z jednoho bodu do druhého, získat potřebný počet bodů za drift nebo se rozjet a skočit do propasti – úkolem je doletět co nejdál, jako u bláznivých skoků.

Samozřejmě autoři nezapomněli ani na populární hledání stodol se zapomenutými vraky starých luxusních automobilů. Forza Horizon 3 vám opět označí oblast, kde máte stodolu hledat. Je pouze na vás, zda se na místo vydáte a prozkoumáte ho, abyste stodolu našli. Odměnou za hledání a hlavně trpělivost vám bude jedna z mnoha klasik, která se brzy poté přidá do vaší garáže, a vy jí můžete vzít na projížďku.

V závěsu za tímhle vším jsou bannery (zvyšují XP nebo obsahují slevu pro rychlé cestování) a oponenti projíždějící se světem. S nimi můžete kdykoliv závodit. Bohužel se mi stalo, že jsou dost nevyzpytatelný a občas bez jakéhokoliv důvodu zahnou z určené cesty a vy závod vyhrajete bez sebemenší snahy. Tohle se dělo už u Forzy Horizon 2. Na druhou stranu jsem byl překvapen, když si AI v džípu zkrátila cestu polem, zatímco jsem se se super-sportem držel na silnici. Takhle jsem jeden duel prohrál, v dalších jsem si dával větší pozor na tyhle „podvodníky“ chovající se podle vašich kamarádů i cizích hráčů díky opět vylepšenému systému Drivatar, který zajišťuje, že umělá inteligence je nevyzpytatelná. To platí i u samotných závodů a šampionátů. Nikdy nevíte, zda vám AI uhne z cesty nebo se s vámi bude přetahovat o pozici. V druhém případě vám předjíždějící manévr nemusí vyjít a vy můžete klidně nabourat do svodidel nebo mostu. To zabolí zejména v dobře rozjetém závodě. Za každý dobře provedený manévr (předjetí, drift atd.) získáváte body pro odemknutí skillů.

Skvělé jízdní vlastnosti a grafika

Výše zmíněné se tak nějak od Forzy Horizon 3 očekávalo. Co mě ale opravdu dostalo a stále překvapuje, tak je grafika. Ve hře mám hodně naježděno, přesto nedokážu pochopit, jak vývojáři dokázali z hardwaru Xboxu One získat potřebný výkon na detailně vytvořené automobily, okolní vegetaci a různé efekty, ať už se bavíme o slunečních paprscích, které vás oslepují a odráží se od laku vozu, nebo o dešti, který se opět posunul kupředu.

Výborně jsou na tom také jízdní vlastnosti. Každé auto se chová trošku jinak, do zatáček si s ním jinak musíte najíždět a překvapit vás může také účinek brzd. Někdy v dobrém slova smyslu, jindy v tom opačném. Z dvojky si potom hra vzala robustné nastavení asistentů, každá změna je cítit. Pochopitelně jde stále o arkádu, ale s vypnutými asistenty a odpovídající úrovní AI se z Forzy Horizon 3 rázem stává výzva, která mě bavila a stále baví.

Kampaň v kooperaci a multiplayer

Velkou novinkou je možnost projet kampaň v online kooperaci s dalšími třemi hráči. Je jedno, zda hrají na Xboxu One nebo PC s Windows 10. Forza Horizon 3 podporuje cross-play, což je skvělá příležitost změřit síly a hlavně se pobavit s dalšími závodníky nejen z vašeho okolí.

Samotný multiplayer zůstal takřka stejný. Nabízí klasické volné ježdění v otevřeném světě, kde se můžete účastnit různých závodů a turnajů, zatímco v režimu Online Adventure na vás čeká dobrodružství, které vždy čítá určitý počet závodů. V obou módech musíte ve volném světě k eventu dojet ve stanoveném čase, aby na vás ostatní hráči nečekali. Multiplayer jsem zkoušel jen krátce z toho důvodu, že jsem v něm narazil vždy jen na jednoho hráče. Připojení ale bylo bezproblémové a žádné lagy jsem nezaznamenal.

Auta, auta a zase ty auta

Co by to bylo za závodní hru bez pořádného výběru aut. Ve Forze Horizon 3 se vám z dostupných strojů bude točit hlava. Vybrat si můžete z více než 350 nejznámějších vozů značek Abarth, Acura, Alfa Romeo, Aston Martin, Audi, BMW, Bugatti, Cadillac, Chevrolet, Dodge, Ferrari, Ford, Honda, Jaguar, Jeep, Lamborghini, Lexus, Lotus, Maserati, Mazda, Mercedes-Benz, MINI, Mitsubishi, Nissan, Opel, Subaru, Toyota nebo Volvo. Bohužel žádného českého zástupce z automobilky Škoda ve hře nemáme.

Je Forza Horizon 3 vybroušený diamant?

Když sečtete všechno výše zmíněné s velkou volností, výběr závodů/šampionátů a vozidel a přidáte k tomu několik menších, přesto nezanedbatelných novinek, tak vám vyjde, že Forza Horizon 3 je skutečně vybroušený diamant, který si zaslouží plný počet bodů. Z mého pohledu je to rozsáhlý svět s nepřeberným množstvím aktivit, vylepšená grafika a efekty, přechod mezi dnem a nocí, dobře zpracovaný déšť, velké možnosti při nastavení jízdních vlastností a obtížnosti, bezproblémový multiplayer, co-op kampaň a další menší novinky. Třeba aukční dům, kde můžete nakupovat a prodávat auta, skvělý soundtrack s výběrem své oblíbené stanice, jednoduchý Photo Mod (zklamal dron, který se moc neodlepí od země) a také výběr vlastního zvuku klaksonu.

Kdybych byl hnidopich, tak by Forza Horizon 3 mohla mít lepší model poškození (odřený lak a prasklé sklo přestávají stačit), možnost rozhlížet se v kokpitu (vynahrazeno v autosalonu, kde si můžete vůz ze všech stran prohlédnout) a větší výběr dílů pro úpravu vozu - spoilery, přední a zadní nárazníky. Ale to jsou jen maličkosti, které nikterak nekazí výsledný dojem.

Jednoduše řečeno, Forza Horizon 3 jsou nejlepší open-world závody, které si můžete v současné době zahrát. Pokud máte Xbox One nebo PC s operačním systémem Windows 10, neměli byste váhat ani vteřinu. Jinak prohrajete závod. Uvidíme se v Austrálii!

Forza Horizon 3 vychází 27. září 2016. Xbox One verzi koupíte na Xzone.cz nebo GameExpres.sk.

Forza Horizon 3
Xbox Xbox One
Windows PC

Verdikt

Forza Horizon 3 je vybroušený diamant. Pokud vás bavila dvojka v jižní Evropě, závody u protinožců budete milovat a budete si je užívat plnými doušky.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

různorodá Austrálie s velkými městy, písečnými plážemi a deštnými lesy
stovky eventů a aktivit
výběr šampionátu
vylepšený systém Drivatar
precizní model vozů a pohled z kokpitu
grafická kvalita s nejrůznějšími efekty
bohatý vozový park
menší novinky
stále stejný model poškození
menší počet dílů pro úpravy (spoilery, přední a zadní nárazníky)
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama