Forza Horizon: svižný výlet do Colorada
Forza Horizon Recenze Forza Horizon: svižný výlet do Colorada

Forza Horizon: svižný výlet do Colorada

Michal Maliarov

Michal Maliarov

15

Závodní simulátor Forza Motorsport se vydal na pláně sandboxu, aby nám přinesl to nejlepší z obou světů. Jak dopadl?

Reklama

Forza Motorsport patří vedle Gran Turisma mezi nejlepší závodní simulátory současnosti (vlastně se jedná o dva opravdové, ne-li jediné rivaly), stále častěji se však přední výrobci odklání od zajetých kolejí svých sérií a směřují do sandboxových vod, které jsou v oblibě u moderní herní komunity. Na riskantní stezku se vydala i Forza, kterou pro nás připravilo studio Playground Games ve spolupráci s veterány z Turn 10 Studios. Nová Forza se tak vydává do otevřeného světa, mimo jiné však velmi přesvědčivě kombinuje prvky z mnoha jiných závodních her. jedná se tedy o ideální koktejl?

Ve jménu hudby a ojetých gum

Veškeré dění v nové Forze se točí kolem fiktivního motoristického a hudebního festivalu Horizon, který se každoročně pořádá v americkém městě Colorado. Směřují tam nejlepší závodníci z celého světa a právě sem dostane hlavní hrdina nečekanou žhavou kartu. Příběh tak sleduje velmi oblíbenou trnitou cestu outsidera mezi elitu, kterou nám servírují mnohé jiné závodní tituly, Forza to však naštěstí dělá nenuceně a hlavně zábavně.

Ústředním bodem kariéry jsou různobarevné pásky na zápěstí, které postupně získáváte. Každá páska vám samozřejmě odkrývá nové výzvy, závody a bonusové mise, pro jejich dostání se však budete muset řádně zapotit. Návštěvníci chtějí totiž epickou podívanou, a tak kromě peněz a zkušeností budete muset hlídat také úroveň popularity. Nestačí totiž bezchybně odjet dané závody a získat další pásku, postup by nebyl kompletní bez sponzorů, kteří vás nejen zviditelní, nýbrž také obalí tučnou vrstvou chechtáků.

Celý otevřený svět, inspirovaný americkým Coloradem, je vám k dispozici a styl, jakým se vrhnete do celého závodního kolotoče je tak svěřen do rukou hráčů.

Celá atmosféra velké akce velmi připomíná Dirt a Need for Speed: Pro Street, je však brána v mnohem odlehčenějším duchu, a proto se také lépe tráví. Celý otevřený svět, inspirovaný americkým Coloradem, je vám totiž k dispozici a styl, jakým se vrhnete do celého závodního kolotoče je tak svěřen do rukou hráčů. Festival však rozhodně není jedinou zábavou, kterou na silnicích zažijete.

Od všeho trochu

Festival Horizon funguje na mapě jako základní hub, kde narazíte na moderátory, hudební pecky, garáže, obchody a diskotéky, zkrátka centrum všeho živého. Právě sem si pojedete pro pásky a právě zde potkáte mnohé závodní rivaly, které budete muset zdolat. Stačí ale vyjet z rachejtlemi zastřílené oblasti festivalu a hned máte před sebou kilometry volných silnic, protínajících lesy, pouště, savany, hory a malá městečka. Všude kolem jsou roztroušeny stanice rychlocestování, takže v případě, že nebudete chtít táhnout zadek na druhý konec mapy, stačí zaplatit menší obnos a moderátoři vás i s vozem v mžiku přepraví. Napřed ale vše budete muset odhalit hezky pěšky. Tedy…pneumatikově.

A to se vyplatí. Po úvodní hodině seznamování a tutoriálů totiž pochopíte, že Forza Horizon není jen o závodech. Tedy samozřejmě, sprinty, uměle vytvořené okruhy, rivalské výzvy a předváděčky vozů stále zůstávají tou hlavní náplní, vývojáři ale chtějí, abyste vyrazili do světa. Jak tak křižujete pláně fiktivního Colorada, vidíte malé billboardy. Projeďte jimi a získáte slevu v garáži. Pokud náhodou zavítáte na opuštěnou farmu a najdete staré rezavějící auto, stačí jej dotáhnout do garáže a tamní umělci vám jej oživí a přidají do sbírky. Podobným stylem se dají najít opravdové unikáty, takže doporučuji pořádně prozkoumat opuštěné rohy mapy. Nikdy nevíte, na jaké fáro narazíte.

Kromě klasických závodů proti soupeřům musím vytknout některé perly, které dokážou rozvířit tradiční akce na silnici. Čas od času vyrazíte na předváděcí jízdu v předem daném voze, ve kterém musíte s časovým limitem předjet letadlo, vrtulník či horkovzdušný balón. Jistě, ve své podstatě se stále jedná o obyčejný závod na čas, svým zpracováním ale skvěle zapadá do atmosféry a především zabaví. Skvělým zdrojem financí jsou sponzorské výzvy, které vás budou žádat o různé akce ve světě. Jednou musíte na určité silnici překročit rychlostní limit, jinde zase jet dlouhou dobu v protisměru atd. Tyto výzvy přinášejí zdaleka největší peněžní obnosy a dávají vám odpočinout od samotného festivalu. Pokud se na to navíc cítíte, můžete vyzvat na duel kteréhokoliv ze závodníků, kteří se taktéž volně potulují po herním světě. Určete bod a vzhůru dobývat soupeřovo auto. Forza Horizon tak nabízí opravdu úctyhodné množství rozličných činností, které vás jen tak neunaví svým stereotypem.

Arkáda či simulátor?

Ačkoliv se původně tvrdilo, že bude titul spíše arkádou, opak je pravdou. Jistě, svému simulátorskému kolegovi je na hony vzdálený, vývojářům se však podařilo vychytat dobrou hranici mezi realistickým pojetím jízdy a arkádou, díky čemuž se do hry snadno dostane jak ostřílený závodník, tak začátečník. V menu naleznete bohaté možnosti nastavení obtížnosti a jednotlivých pomocníků, jejichž aktivace má navíc vliv na to, kolik zkušeností budete v závodech dostávat. Příjemně mě potěšila i obtížnost, která už na nejjednodušší stupeň dává zabrat a člověk musí dávat na silnici pozor. Zvláště, když je umělá inteligence precizní a čelní srážky s protijedoucí dopravou se vám mohou stát časově osudnými.

Poškození se tu zastavilo jen na kosmetické úrovni, nejspíše kvůli zábavnějšímu zážitku a podstatě celého titulu.

Již od prvního závodu lze také poznat, že se chování vozů přiklonilo spíše k simulátoru. Především při vypnutých pomocnících lze cítit váhu vozu i každou změnu součástky pod kapotou, výkonnější žihadla jdou navíc opravdu těžko ukočírovat na silnici a člověk tak má lepší zážitek z řízení, než je tomu například u žánrově podobného Test Drive Unlimited 2. Poškození se tu zastavilo jen na kosmetické úrovni, nejspíše kvůli zábavnějšímu zážitku a podstatě celého titulu. Náraz, končící veškerou snahu by sandboxové nátuře přecejen moc neprospěl, na druhou odskakující auta veřejné dopravy na vizuálním realismu moc nepřidávají.

Fešné cajky do kufru

Skvělým dodatkem jsou dost podrobné možnosti úprav vozů. Vozový park, čítající cca 130 aut všech světových značek, se sice svou pestrostí nemůže rovnat nejnovějšímu dílu Forza Motorsport 4, stále však nabízí dost různorodý výběr, soustředící se především na exotické supersporty, americké muscle vozy a závodní krasavce, s několika výjimkami.

Přibližně to samé se dá říci i o tuningu, který se dělí na dvě oblasti. V malé míře lze vyměňovat jednotlivé díly karosérie, jako jsou ráfky, nárazníky či gumy, nanést novou barvu či rovnou nový tématický design, mnohem důležitější jsou však změny v útrobách. Tam jsou možnosti již mnohem podrobnější a v zásadě lze změnit a vylepšit prakticky všechny součásti vozu. Tabulka vždy přehledně zobrazí místa, kterých se změny týkají i o nakolik výrazný posun to bude, případně můžete svěřit osud svého miláčka do rukou herních profesionálů a nechat si auto vylepšit automaticky. To už ale není ono.

Příjemným dodatkem je možnost nahrávat na komunitní server vlastní designy, které si pak může kdokoliv stáhnout pro svůj vlastní vůz stejně, jak to můžete udělat vy. Tím dostává vizuální podoba aut nový rozměr, jelikož se neomezuje pouze na fantazii tvůrců a hráč má vždy o co stát. Stačí zajet do lakovny a podívat se, co nového se objevilo online.

S kamarádem nejdál dojedeš

Pokud vám nestačí hašteření o samotě, můžete se vrhnout do online světa Horizon, který je v mnohém integrovaný přímo do kariéry. Nejen, že každý závod z festivalu nahrává do komunity „přízračné“ vozy kamarádů, jejichž časy nabádá pokořit, navíc v lobby nabízí celý seznam dostupných druhů závodů až pro osm hráčů najednou. Můžete soupeřit v klasických sprintech, časovaných závodech či určité alternativě destruction derby, mnohem zábavnější je však vytvořit svůj vlastní klub, ke kterému budete mít přístup v centru festivalu.

Jedinou výtku bych směřoval ke světu samotnému. V multiplayeru totiž mizí veškerá doprava a vy tak jezdíte s kamarády po zcela mrtvé a prázdné mapě.

Tam si můžete dávat srazy s ostatními kamarády a podnikat kooperativní vyjížďky do okolí, kde si pro vás tvůrci připravili speciální výzvy, zaměřené na více hráčů. Musím uznat, že jsem byl pestrostí multiplayeru příjemně překvapen. Kromě obyčejných závodů totiž nabízí Horizon také online ochutnávku sandboxu, což je nabídka, která se neodmítá. Jedinou výtku bych směřoval ke světu samotnému. V multiplayeru totiž mizí veškerá doprava a vy tak jezdíte s kamarády po zcela mrtvé a prázdné mapě, což nepůsobí tak zábavně a živě, jak je tomu v singleplayeru. Nechápu, proč nemohli vývojáři nechat okolní dopravu.

Neony v dálce a pouště, kam oko dohlédne

Otevřený svět, kterým Forza nahradila uzavřené okruhy, podle očekávání musel ukousnout určitou část grafických orgií, přítomných ve čtvrtém dílu série. Je tedy pochopitelné, že v Horizonu najdeme o něco chudší modely vozů (i když stále nadprůměrné), hrubší textury a o něco snížené snímky, na druhou stranu se nám dostává působivého prostředí Colorada. Herní mapa se rozprostírá podél pouští, menších lesíků, farem, opuštěných dolů, širokých polí, horských útesů i klasických amerických městeček a minimálně v singleplayeru celý herní svět žije svým životem. Kapitolou samou pro sebe je festival Horizon, který svými neony, obrovskými projektory a ohňostroji láká na míle daleko. Jízdy podél jezer při západu slunce či noční sprint vstříc neonům festivalu patří mezi ty lepší okamžiky, které si ze hry odnesete.

Precizně vypadají také kokpity všech vozů, stejně jako lehké poškození karosérií. Svět navíc není zastavěn neviditelnými bariérami a většina plotů se dá projet autem (za což také dostáváte bonusové body k dobru), což je dalším plusem k věrohodnějšímu zážitku z hraní. Není nic horšího, než když vás ve sto padesáti zastaví plechová značka, kterou byste jinak skopli plivnutím. Potěší také realistické střídání dne a noci, bohužel však naprosto chybí efekty počasí. Minimálně déšť či mlhu bychom uvítali.

Pozitivem hudebního festivalu je kromě sličných tancujících slečen a všudypřítomných DJů také skvělý soundtrack, který se rozprostírá napříč třemi stanicemi rádia a nabízí bohatý mix tanečních, rockových, popových a jiných skladeb od světoznámých zpěváků a skupin, jako jsou Madeon, Rusko, Santigold, The Hives a další. Skladby jsou říznuty moderátory i rozličnými rozhovory z festivalu, takže rozhodně je co poslouchat.

Pokud něco v závodním titulu musí fungovat na sto procent, je to ozvučení vozidel.

O něco slabší jsou samotné zvuky ze hry. Zatímco dabing na filmečky ze hry bohatě stačí, zvuky vozů a burácejících motorů byly oproti čtvrtému dílu viditelně zkroceny. Nejspíše se jedná o další kompromis, který kvůli přechodu do sandboxu museli vývojáři řešit, pokud ale něco v závodním titulu musí fungovat na sto procent, je to ozvučení vozidel. Naštěstí se nejedná o vyloženou tragédii a jiné klady tento nedostatek dokážou nahradit.

Pohodový výlet za zábavou

Forza Horizon už na první pohled kombinuje prvky mnoha jiných závodních titulů. Jak lze ale zjistit už po několika hodinách hraní, daří se jí to na výbornou. Festival Horizon skvěle zapadá do základního konceptu a poskytuje nenucený příběh, posouvající děj dál, titul navíc těží z bohatých zkušeností celé série a jejích tvůrců, díky čemuž nechybí přiměřeně realistický jízdní model, bohatý vozový park a podrobné možnosti tuningu. Působivé základy byly navíc doplněny o kupu zábavných závodních aktivit, překvapivě vymakaný multiplayer a otevřený svět Colorada, který se vyplatí prozkoumat.

Forza Horizon

Verdikt

Rozhodně se nejedná o ideální závodní titul, svou kombinací fungujících principů a zábavných prvků však dokáže Horizon přilákat jak zaryté fandy arkádových hříček, tak veterány z oblasti simulací. Jen to neberte moc vážně a nechte se unést vlnou hudby a vůní pneumatik.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

zábavný festival Horizon
variabilní závody a výzvy
bohatý vozový park
dostatečně realistické řízení
vyvážená obtížnost a AI
otevřený svět Colorada
skvěle vymyšlený multiplayer
minimalistické poškození
absence dopravy v multiplayeru
lehce ořezané grafické zpracování
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama