Forza Motorsport 4 – auta, to je, oč tu běží!
Preview Forza Motorsport 4 Článek Forza Motorsport 4 – auta, to je, oč tu běží!

Forza Motorsport 4 – auta, to je, oč tu běží!

Jiří Markvart

Jiří Markvart

4

Forza Motorsport se může směle porovnávat se sérií Gran Turismo. Každý díl přináší něco nového a každý díl dotahuje motoristické závody k větší a větší dokonalosti. Tentokrát již počtvrté.

Reklama

Neustálé zlepšování

Forza Motorsport bude o požitku z realistické jízdy. Turn 10 Studios, kteří mají Forzu již nějaký ten pátek na starosti, se spolčili s Pirelli Tires, aby mohli nasbírat data z testování skutečných pneumatik a ty tak využít při budovaní nového fyzikálního modelu. „Myšlenka simulace fyziky je jako myšlenka simulace vývoje počasí,“ říká Dan Greenawalt z týmu Turn 10 Studios a pokračuje: „Existují různé modely globálního oteplování. Jsou přesné? Jsou určitě přesnější než ty z devatenáctého století, kdy jsme zjišťovali sílu větru zdviženým ukazováčkem. Naše dnešní medicína je přesnější, cílenější než medicína mastičkáře prodávajícího hadí oleje. Ovšem ani dnešní medicína, ani dnešní modely počasí nejsou tak přesné, jak přesné budou za několik dalších let.“

Redaktoři IGN, kteří měli tu čest si novou Forzu zahrát, popisují, jak ohromné rozdíly ve fyzice vozů cítili. Ať už proháněly Mercury Cougar či Ferrari 599 GTO těsnými městskými uličkami, nebo se vydali projet Subaru Impreza WRX STI na nové fiktivní trati rozkládající se v Alpách. Právě na klikatých horských silničkách teprve ocenili dobrou přilnavost a dostatečnou váhu tohoto vozu.

Show me your car!

Ohromeni budeme i my takřka nevyčerpatelným vozovým arzenálem, jenž bude v základu čítat neuvěřitelných 500 vozů s dalšími deseti každý měsíc v podobě DLC balíčků. Opravdiví milovníci čtyřkolových mazlíků si vychutnají nový mód Showroom a v něm kvalitní encyklopedické zpracování každého vozu, v němž si budou moci projít veškerými technickými specifikacemi. K tomu bude skvěle využita technologie Kinectu, kdy se budete moci kolem vozu procházet a „dotýkat“ se partií (na voze, nikoliv svých!), které vás zajímají. Některá zábavná či jinak poutavé fakta vám přeříká sám Jeremy Clarson, známý milovník aut a průvodce nejslavnějším motoristickým magazínem Top Gear.

Showroom jako takový nabízí dle slov vývojářů až deset hodin zábavy a výzev nad rámec klasické kariéry. Je to jakási nástavba, v níž máte možnost žít svůj automobilový sen se všemi vašimi milovanými vozy. Bez ohledu na to, na jaké jste si vydělali v kariérním režimu. Čistá motoristická nirvána!

Zcela nový zážitek

Samotné závodění totiž představuje menší část celé hry. O to větší pozornost se soustřeďuje na auta samotná. To by také mělo přilákat mnohem širší publikum. Jak autoři z Turn 10 Studios tvrdí, jde o to, aby se „z hráčů stali milovníci aut a z milovníků aut hráči“. Jak tento koncept bude fungovat v reálu můžeme zatím jen odhadovat.

Kinect bude (samozřejmě nepovinně) zasahovat i do hraní. Jak již jste určitě viděli na některých ukázkových prezentacích a videích z loňského ročníku E3 – prostě jen jednoduše napodobujete otáčení volantem a o přidávání plynu a brždění se už hra postará sama. I tento vstřícný krok přispěje k otevřenosti mnohem širšímu publiku.

V neposlední řadě se můžeme těšit i na multiplayer, který bude (jak je tomu v poslední době zvykem) provázaný s hlavní hrou, bude disponovat „sociálními funkcemi“ a bude hráče odměňovat zkušenostními body za dobře odjeté závody.

Před Turn 10 Studios je ještě pořádný kus práce. Ukázali nám několik skvělých funkcí, které samy o sobě fungují naprosto dokonale. Pokud se jim je podaří skloubit do funkčního celku, může být Forza Motorsport 4 zážitkem vskutku dechberoucím.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama