GamesCom 2011 v kostce – co nás čeká a nemine?
Speciály Článek GamesCom 2011 v kostce – co nás čeká a nemine?

GamesCom 2011 v kostce – co nás čeká a nemine?

Michal Maliarov

Michal Maliarov

38

Největší evropská herní výstava je téměř za dveřmi, a tak není od věci nahlédnout alespoň do okénka. Je nač se těšit?

Reklama

Není to dlouho, co se výstava GamesCom stala jednou z největších na světě. Mnozí ji staví dokonce před E3, o ostatních nemluvě. Možná je to o evropské lokaci, možná o přístupu k návštěvníkům. To ale nemění nic na faktu, že se každý měsíc na výstavu sjíždí tisíce lidí a celý svět v napětí očekává, co se bude dít. Čekáme i my. Spousta her čeká na své odhalení, další desítky hitů chtějí trousit zajímavé detaily a ukázky a spousta informací minula Los Angeles, aby se ukázala právě zde. V tomto článku si podrobně rozebereme, co nás čeká na čtyřech velkých konferencích, a také u menších vydavatelů.

MICROSOFT – úterý 16.srpna, 12:30

Řekněme si něco hned na začátku. Nejedná se o konferenci ani prezentaci v pravém slova smyslu. Microsoft chystá veřejně přístupné ukázky všech svých nadcházejících her a bude se tak jednat o jedno velké hřiště. Minulý rok jsme se mohli podívat na Halo: Reach, Fable III a tunu titulů pro Kinect.

Letos neočekáváme nic menšího, než pořádné představení Halo: Combat Evolved Anniversary či Forzy 4 Motorsport. A abychom nezapomněli na zlatý hřeb, chybět nebude ani Kinect a jeho nadílka letošního titulů, co spatří světlo světa do konce roku. Čekejte tedy Disneyland Kinect, Kinect Sports Season 2 a bůhví co ještě.

Hitem vydavatele budou samozřejmě Gears of War 3. Trilogie od Epicu končí a nemůže minout ani evropskou výstavu.

Electronic Arts – úterý 16.srpna, 16:00

Pojďme si zrekapitulovat minulý rok. EA představilo Need for Speed: Hot Pursuit, Dead Space 2, FIFA 12 a Medal of Honor. Tedy hity, kam oko dohlédne. Poprvé se na výstavě ukázal také Dragon Age II a Mass Effect 2 pro PS3.

Letos očekáváme neméně kvalitní tituly, mezi kterými vyčnívá Need for Speed: The Run, FIFA 12, Kingdoms of Amalur, SW: The Old Republic, SSX a samozřejmě Mass Effect 3, bez kterého by to jednoduše nešlo.

Rozhodně ale vyhlížíme i nějaká překvapení. Stále toho moc nevíme o konzolovém portu prvního Crysis a možná dorazí i studio Starbreeze se svým rebootem skvělé akce Syndicate. Kdo ví.

A jak bychom mohli zapomenout na pecku mezi oči – Battlefield 3. Na E3 se titul představil v tom nejlepším světle a my můžeme pouze dumat nad tím, čím se blýskne DICE tentokrát. Rozhodně ale můžeme očekávat dávku záběrů z multiplayeru, informace o kooperaci, nové mapy a módy a nejlépe i rovnou datum pro multiplayerovou betu. Přece to chceme všichni.

Sony – úterý 16.srpna, 19:00

Japonci mají poslední dobou nahnáno. Hackerský útok na PSN nalomil morálku a všichni tak netrpělivě vyhlíží, jak se protlačí handheld PS Vita. Letos tak rozhodně žádné omluvy nečekejte, půjde se rychle na věc.

Loni nabídla konference Sony lákavý pohled na pohybové ovládání PS Move, stejně tak i mnohé exkluzivní tituly v čele s Killzone 3, MotorStorm: Apocalypse či datum vydání Gran Turisma 5. Na co se těšit nyní?

Velký kus si pro sebe ukousne Uncharted 3, alespoň co se herní nabídky týče. Přijdou záběry z chystaných exkluzivit Sony, a pokud budeme mít štěstí, dočkáme se i odhalení nové hry od Quanticu, tvůrců Heavy Rain.

Všem je ale jasné, že bude většina očí nasměrována na novou přenosnou konzoli PS Vita a to, co nám v brzké době nabídne. Téměř jistotou jsou tak mnohé exkluzivní hry a možná i upřesnění data vydání. Stále totiž víme jen přibližný vstup konzole na trh.

NCSoft – středa 17.srpna, 09:00

Rozhodně můžeme očekávat ukázku pokračování skvělého free-to-play MMO Guild Wars, hlavním cílem prezentace ale bude odhalení zbrusu nového MMO titulu studia Carbine. O co se jedná? Pro koho bude? To se dozvíme ve středu ráno.

„Pracovali jsem na naší hře potichu velmi dlouhou dobu a čekali na den, kdy budeme moci přátelům, fanouškům a médiím ukázat, o čem byl ten humbuk,“ řekl producent Jeremy Gaffney.

OSTATNÍ VYDAVATELÉ

Ty větší prezentace máme za sebou, stále nás ale čeká hodně vydavatelských budek, které by byl hřích obejít stranou. O to víc, pokud vezmeme v úvahu, že se v nich skrývají jedny z nejočekávanějších her letošního i příštího roku. Pojďme na to.

Ubisoft

Minulý rok se představily tři největší značky společnosti – Assassin’s Creed: Brotherhood, Driver: San Francisco a Ghost Recon: Future Soldier. Co nás čeká letos? Assassin’s Creed: Revelations, Driver: San Francisco a Ghost Recon: Future Soldier. Ne, opravdu jste to nečetli dvakrát.

Tentokrát se ale přidávají i další černé koně, mezi které patří např. Rayman Origins, Far Cry 3 a Tin Tin. Ubisoft zkrátka nemůže zklamat a máme se tak na co těšit i v roce 2011.

Take-Two

Rockstar během E3 podezřele mlčel a nejsou žádné pádné důkazy, že by měl něco představit na GamesComu. Samozřejmě, všichni dychtivě čekají na odhalení Grand Theft Auta V, ale je lepší nečekat nic mimořádného. O to menší pak bude smutek. Na druhou stranu se možná dozvíme něco nového o třetím Max Paynovi a rozhodně by se měla objevit i PC verze detektivky L.A. Noire.

Překvapivě hlásí absenci BioShock: Infinite, ten se ale v plné kráse ukázal už v Los Angeles a pozornost navíc nepotřebuje. Naopak budeme rádi, pokud uvidíme něco z Borderlands 2 a mateřská základna 2K nevynechá NBA 2K12 a The Darkness 2. My ale chceme GTA.

THQ

Společnost ještě stále oficiálně neoznámila svůj seznam her na výstavu, můžeme ale hádat, že se situace neobejde bez Saints Row: The Third, Darksiders II, Metro: Last Light a UFC Undisputed 3.

Nesmíme ale zapomínat, že chystá THQ na výstavu masivní odhalení, které je dost možno spojené se studiem Relic a sérií Warhammer 40k. Že by Dawn of War nové generace?

Bethesda

Pokud je na výstavě vydavatel, který přitáhne masu lidí, bude to jednoznačně Bethesda. Stačí se podívat na soupisku borců, co se řadí na ukázku a každý to pochopí. TES V: Skyrim, Rage či Prey 2 patří mezi nejočekávanější tituly letošního a příštího roku. A co takhle Dishonored, zajímavá novinka od Arkane Studios? Už na QuakeConu se ledacos odhalilo a je bezpečné předpokládat, že to tentokrát nebude o nic menší nářez.

Capcom

Po roce abstinence s nějakým pořádným kvérem přichází Capcom na GamesCom se slušným seznamem. A už bylo načase. Samozřejmě nás nemine ukázka bojovky Street Fighter x Tekken ani hororové akce Resident Evil: Revelations. Mnohem více nás ale zajímá šíleně vypadající rubačka Asura’s Wrath a prozatím velmi slibné RPG Dragon’s Dogma, které to nemá daleko k Pánovi Prstenů. A to jsme samozřejmě vyjmenovali pouze ty nejočekávanější.

Namco Bandai

Obvykle štědrý vydavatel tentokrát nemá v rukávu žádné eso a dorazí na výstavu se stabilní soupiskou her. Začněme tedy simulátorem Ace Combat: Assault Horizon či krvavým Dark Souls, což sice nejsou bůhvíjak očekávané hity, ale rozhodně patří mezi přední představitele.

V těsném závěsu pak čekají na svou příležitost akce Inversion, závody Ridge Racer: Unbounded a samozřejmě Soul Calibur V, který se má konečně pořádně odhalit. Něco si vybere každý.

SEGA

Možná čekáte, že bude budka Segy zaplavena modrým ježkem a jeho skotačením, to byste se ale šeredně mýlili. Sonic Generations se zajisté objeví, hlavní devízou vydavatele ale budou dlouho odkládaní Aliens: Colonial Marines a slibná sci-fi Binary Domain. A aby se neřeklo, nakonec se dočkáme i mlátičky Anarchy Reigns.

Warner Bros. Interactive

Ano, všichni slintají a chtějí vidět nového Batmana: Arkham City, to ale nebude jediná hvězda večera. Vydavatel má v zásobě ještě překvapivě skvělou řezanici Lord of the Rings: War in the North a možná všem vytře zrak i titul pro Kinect od studia Double Fine – Sesame Street: One Upon a Monster. Uvidíme.

Activision

Zde je nášup víceméně jasný. Téměř všechnu pozornost na sebe strhne Modern Warfare 3 a online služba Call of Duty Elite, takže je ošemetné očekávat něco dalšího. Rozhodně by měl dorazit i Prototype 2, jedná se přece jen o černého koně vydavatele, ale je nad slunce zřejmé, kdo bude hrát první housle. Doufejme, než nás nezklame.

Zapomenout nemůžeme ani na Blizzard, kteří by měli blíže odhalit třetí Diablo a samozřejmě i na Valve, u něhož očekáváme bližší informace o Counter-Strike: Global Offensive, nemluvě o Dotě 2, která se může těšit na velký turnaj.

Vypadá to, že nás čeká zatím nejnabušenější GamesCom vůbec a my jsme neuvěřitelně natěšeni. Zbývá už jen doběhnout na záchod, zásobit se pizzou a Redbully a připravit se na smrtící nášup informací, které vám samozřejmě přineseme na Zingu. A pokud si myslíte, že pro vás výstavou letošní herní průmysl ztichne, pak vězte, že začíná nejúspěšnější sezóna za poslední dlouhou dobu a až do konce roku nám budou cpát jeden hit za druhým. Neříkejte, že odmítnete.

Ale nepředbíhejme. GamesCom čeká a my budeme u toho. Sledujte Zing.cz.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama