Gamescom 2023: dojmy z hraní Persona 5 Tactica
Preview Persona 5 Tactica Článek Gamescom 2023: dojmy z hraní Persona 5 Tactica

Gamescom 2023: dojmy z hraní Persona 5 Tactica

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Přístupný XCOM pro fanoušky populární JRPG série.

Reklama

Sega letos na Gamescom přivezla několik zajímavých titulů a hned dva z nich spadají do populární série Persona, která, jakožto jedno z mála JRPG, skutečně prorazila na západ a v Evropě i Americe má spoustu fanoušků. A zatímco hráči stále čekají na oznámení spekulovaného šestého dílu, už ze začátku příštího roku se mohou těšit na remake trojky a ještě letos na další spin-off Persony 5. Nese podtitul Tactica a hraje se tak trochu jinak než hlavní série.

Tahové souboje sice najdete v celé sérii, nicméně Tactica je převádí do trochu jiného, více "XCOM" stylu. Nacházíte se na mapě s políčky, kde samozřejmě zde hraje roli krytí, flank a všechny další aspekty, které znáte z podobných her. Zdaleka nejblíž má podle mě Tactica k Mario + Rabbids, konkrétně ke druhému dílu, také má totiž volný pohyb. Dokud neprovedete nějakou akci, můžete se ve vymezeném poli volně pohybovat, což zamezuje potenciálním chybám v podobě překliku a podobně. Celkově hra oproti XCOMu působí ne tak komplexním a velmi přístupným dojmem, což je podle mě ideální. Pokud hledáte něco náročnějšího, tak asi Tactica nebude pro vás, tohle bude spíš oddechová záležitost.

Na druhou stranu neříkám, že souboje nemohou být náročné, přece jenom jsem za omezený čas stihl pouze dva. Nicméně z hraní jsem si odnesl velmi pozitivní dojmy. Možností možná není tolik, ale kouzlo her na styl XCOMu zde pořád je a jde zkrátka o velmi návykovou formuli, kde rozhodně platí klasické "ještě jeden tah". Unikátní je zde navíc možnost jakéhosi superútoku. Pokud umístíte všechny tři vaše postavy do tvaru trojúhelníku a uprostřed je omráčený nepřítel, můžete spustit velmi silný útok, jenž dá masivní poškození všemu uvnitř. Na tuhle mechaniku jsem velmi zvědavý a určitě s tím půjde hodně taktizovat.

Když už je řeč o postavách, samozřejmě se můžete těšit na ty z původní Persony 5, hlas jim propůjčili i stejní dabéři. Pokud máte pátý díl a zdejší charaktery rádi, určitě si dialogy užijete. Bohužel zatím nedokážu posoudit, jak zajímavý bude příběh, kolik dialogů zde bude a zda můžeme očekávat nějaký gameplay nad rámec soubojů.

Stylizace je asi docela kontroverzní, protože ačkoli hra vypadá pěkně, postavy mají "chibi" podobu, tedy malé tělo a velkou hlavu. Čistě subjektivně musím říct, že to rozhodně není můj šálek kávy, na druhou stranu mi nějak zvlášť nevadí a myslím si, že se to dá bez problémů překousnout. Asi bych si taky vizuál představoval trochu jinak, ale nevidím v tom nějaký velký problém.

No a na závěr musím zmínit ještě fantastický soundtrack. Ostatně jak jinak, Persona ho měla vždycky skvělý a Tactica není výjimkou. Už jenom po těch 15 minutách hraní bych si nejraději okamžitě šel všechny skladby pustit. Zkrátka, opět se máte na co těšit.

Persona 5 Tactica je příjemný mix XCOMu a populární JRPG série. Je přístupná i úplným nováčkům v žánru a samozřejmě hodně míří na fanoušky původní Persony 5 díky známým postavám. Osobně se na hru velmi těším a jsem zvědavý, jestli budu mít takto pozitivní dojmy i po dohrání celého titulu. Dorazí 17. listopadu na PC a všechny konzole.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama