Gamescom 2023: dojmy z hraní The Thaumaturge
Preview The Thaumaturge Článek Gamescom 2023: dojmy z hraní The Thaumaturge

Gamescom 2023: dojmy z hraní The Thaumaturge

Jan Urbančík

Jan Urbančík

Platformy Windows PC

Polské detektivní RPG s tahovými souboji.

Reklama

Polské studio Fool's Theory je stále relativním nováčkem, ale pracuje v něm spousta veteránů a jeho rozjezd je velice ambiciózní. Loni bylo oznámeno, že se postará o remake prvního Zaklínače, nicméně kromě toho v tamních kancelářích vzniká ještě jeden projekt - The Thaumaturge. RPG s tahovými souboji zasazené do alternativní Varšavy minulého století. Ujmete se role jednoho z tzv. Thaumaturges, což jsou lidé, kteří dokáží vnímat a ovládat zdejší monstra či manipulovat s myšlenkami jiných lidí.

K dispozici bylo opravdu velmi výživné, snad hodinové demo. Ono je to u takto komplexní hry docela potřeba, na druhou stranu to není úplně vhodná ukázka pro Gamescom, protože člověk nemůže všemu věnovat tolik času.

Jak se ale Thaumaturge vůbec hraje? V zásadě jde o izometrické RPG se spoustou detetiktivní práce, ne nepodobné Disco Elysium. Budete hledat stopy, vyslýchat místní a pátrat po vinících zločinů, které jsou zde na denním pořádku. Budete tak prozkoumávat zdejší ulice i vnitřní prostory.

Dialogy a volby v nich jsou samozřejmě klíčovým prvkem celé hry. Na vašich rozhodnutích záleží a úkoly lze vyřešit několika způsoby, byť ne všechny musí být dostupné, pokud například nemáte dostatečný level určité schopnosti. Pokud ale všechny mírumilovné přístupy selžou, pořád máte možnost jít do boje.

Ten je, jak už tady padlo, tahový, ale pojetím může připomínat například mnou velmi vychvalovanou tahovku Othercide. I zde totiž nejsou klasické, předem dané tahy, ale každá vaše akce trvá určitou dobu a podle toho se pořadí určuje. Je jen na vás, zda upřednostníte rychlý útok s nižším poškozením, ale téměř jistotou na zásah, nebo silnější útok, jenž ale zabere více času na přípravu a je možné, že se ho vašemu soupeři podaří přerušit.

Dále můžete používat různé buffy a debuffy a především ovládat jedno z monster, které si postupně osvojíte. Ty mají unikátní design i schopnosti. Já jsem například hrál s jakýmsi upírem, jenž dokázal nepřátelům vysávat životy a předat je hlavnímu hrdinovi. Souboje mohou být docela těžké a vyžadují silné taktizování, ale pokud tohle máte rádi, určitě se budete bavit.

Jediná část, kde zatím hra trochu pokulhává, je technické zpracování. Na pohled vypadá hezky, ale často jsem narážel na různé vizuální glitche či nepříjemné bugy. Vývojáři ještě mají trochu času, tak doufejme, že se jim většinu problémů povede do vydání opravit. Jinak je totiž hra opravdu skvělá a jde o jeden ze skrytých klenotů letošního Gamescomu, který si při plném vydání určitě nebudete chtít nechat ujít. Nabízí zábavnou hratelnost, atraktivní zasazení i poutavý příběh.

The Thaumaturge vychází ve čtvrtém kvartálu tohoto roku. Míří zatím pouze na PC.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama