Gamescom 2023: dojmy z prezentace hry Still Wakes the Deep
Preview Still Wakes the Deep Článek Gamescom 2023: dojmy z prezentace hry Still Wakes the Deep

Gamescom 2023: dojmy z prezentace hry Still Wakes the Deep

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy Xbox Xbox Series X|S Windows PC

Horor s netradičním zasazením a silnou atmosférou.

Reklama

Za zavřenými dveřmi se na Gamescomu prezentovala hororová hra Still Wakes the Deep. Jde o novinku od studia The Chinese Room, jež můžete znát jako autory druhé Amnesie či Everybody's Gone to the Rapture. A ačkoli jejich aktuální projekt může působit jen jako jeden z mnoha "walking simulátorů", nabízí hned několik zajímavých odlišností.

Mě nejvíc zaujal zasazením, které je opravdu netradiční. Titul se totiž odehrává v roce 1975 na skotské ropné plošině, uprostřed moře a daleko od civilizace. Vžijeme se do role běžného pracovníka, jehož rutinu ale naruší jakýsi incident. Nikdo není v bezpečí a do ropné plošiny se dostalo něco nebezpečného, klasický den se pomalu proměňuje v boj o přežití.

Nebudete mít k dispozici zbraň ani nic jiného na vaši obranu, hra ale klade velký důraz na pohyb, až pomalu parkour. Ropná plošina se pomalu rozpadá a vy samozřejmě musíte udělat vše proto, abyste se na ní udrželi, což nebude vůbec jednoduché. Minimálně z pár minut záběrů, které jsem měl možnost vidět, to vypadalo velmi zajímavě, protože nejde jen o klasické a často poměrně nudné chození.

Hra navíc moc pěkně vypadá, vývojáři se snažili o poměrně realistické zpracování celého komplexu a musím říct, že se jim to moc povedlo. Celý působí velmi špinavým dojmem, detaily jsou povedené a atmosféra je velmi silná, samozřejmě také díky výbornému ozvučení. V ukázce se sice nacházelo několik glitchů, ale na to tvůrci upozorňovali předem, do vydání by mělo být vše vyřešeno.

Důležitým prvkem by měly být ve hře postavy a vztahy, na což jsem velmi zvědavý. Hlavní hrdina má určitá traumata z minulosti a chce se s ním rozvést manželka. Zatím nedokážu posoudit, jak moc je tento aspekt propracovaný, nicméně v ukázce bylo několik velmi dobře napsaných dialogů a herecké výkony byly skvělé. Hodně tomu pomáhají také propracované modely postav a animace obličejů, které jsou na velmi vysoké úrovni.

Viděl jsem opravdu jen krátký úsek, takže těžko říct, jak na tom bude celá hra, nicméně z prezentace jsem odešel s velmi pozitivními dojmy. Na Still Wakes the Deep se opravdu těším, a pokud máte stejně jako já horory v oblibě, určitě byste si měli hru zařadit do svého hledáčku. Vyjde příští rok na PC a aktuální generaci konzolí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama