Grand Theft Auto V – Los Santos před dvaceti lety a dnes
Speciály GTA 5 Článek Grand Theft Auto V – Los Santos před dvaceti lety a dnes

Grand Theft Auto V – Los Santos před dvaceti lety a dnes

Martin Cvrček

Martin Cvrček

25

Při tom všem povyku ohledně nového GTA nám to nedalo, znovu jsme nainstalovali San Andreas a ihned začali srovnávat tehdejší město Los Santos a to, jež je vidět v traileru pětky.

Reklama

Musíme říci, že za dvacet let (San Andreas se odehrávalo v roce 1992 a pětka 2012) se Los Santos změnilo celkem dost. Najdeme sice řadu společných prvků, ale zároveň se dá velmi snadno najít i pár odlišností, a to jen v rámci toho, co jsme zatím mohli vidět. Nejde ani tak o engine, jako spíš o to, že už na první pohled je město mnohem větší, rozsáhlejší, a možná i působivější. Každopádně, nejdřív si rozebereme všechny podobnosti, případně podobné odlišnosti, což samozřejmě dokládáme řadou screenshotů. Mějte však na paměti, že jde často jen o ilustrativní snímky, ne vždy se musí jednat o ta samá místa.

Včera, dnes a zítra

Zde můžeme vidět centrum města, jež je v obou hrách hustě zastavěné mrakodrapy. Ať jsme v ulicích hledali sebevíc, nikde jsme nezahlédli stejnou sestavu mrakodrapů jako v traileru, ale i tak je jasné, že samotné centrum se zas tak moc lišit nebude.

Naopak, dálnice se nejspíš lišit bude, nebo minimálně její odbočky. Na obou snímcích lze vidět horní přejezd přes hlavní tepnu, problém ale je, že v obou dílech je očividně jinde. V San Andreas se nachází pouze těsně u mrakodrapů z jižní strany, takže téměř protíná centrum, ale v traileru pětky se zdá, že je centru pouze na dohled. Otázka ale je, jestli takových přejezdů nebude v pátém díle víc.

Tentokrát něco trochu klidnějšího, a to klasický domek. V pátém díle samozřejmě můžeme vidět mnohem, mnohem víc detailů, ale výhled na centrum města zůstává. Obytné čtvrti, nebo aspoň jejich části, si nejspíš zachovají svůj osobitý styl.

Tentokrát můžeme vidět jednu z dominant státu San Andreas, horu Mount Chiliad. Pokud v pětce nebude celé pohoří, nejspíš je v traileru vidět právě Chiliad, jež se sice trochu změnila, ale pořád jde o majestátní útvar, který při cestách krajinou určitě nepřehlédnete.

Není nad panoramatický výhled na celé město. V tomto případě samozřejmě hraje velkou roli úroveň dohlednosti, jež je v San Andreas mizerná, ale můžete si být jistí, že v něm Los Santos není ze dvou stran obklopené kopci, pouze z jedné, z níž je pořízen i screenshot. V traileru pětky ale jasně vidíme vysoké kopce tam, kde jsou v SA víceméně jen nížinné a často zalesněné plochy.

V tomto případě se prakticky nic nezměnilo. Velké molo dominující plážím v jižní části města je očividně pořád rušným místem. Jenom toho bordelu je v roce 2012 víc.

Tyto dva obrázky toho sice zas tak moc neříkají, ale když nic jiného, samotné pláže se z pochopitelných důvodů moc nezměnily.

Co se ale určitě změnilo, jsou areály kolem pláže. Nebo se spíš rozrostly. V San Andreas vidíme jen nevýrazný oplocený areál, v pětce je takových areálů poněkud víc. Všimněte si ale, že v pozadí je stále viditelné vysoké molo. Snad na jeho konci i v pátém dílu narazíme na ruské kolo. Pokud tam je, je šikovně skryté za domky.

Jak to tak vypadá, za těch dvacet let v Los Santos navýšili počty bezdomovců a lidi asi už nevědí, kam s odpadem. V San Andreas jsou totiž všechna temná místa pod dálnicí čistá a prázdná, v traileru pátého dílu je naopak jasně viditelné hnízdo homelesáků. No, takové místo určitě nebude častým cílem našich toulek po městě.

V Los Santos samozřejmě nesmí chybět přístavy. Ty se očividně od dob San Andreas moc nezměnily, pořád je nejvýraznější řada jeřábů, vysokých nosníků a komínů postavených z kontejnerů.

Vzhledem k tomu, že Los Santos je napodobenina proslulého města Los Angeles, museli by být v Rockstaru úplní pitomci, aby zapomněli na Hollywood. Nebo spíš něco co ho dost připomíná. Těžko říct, jestli se nám podařilo zachytit stejnou ulici jako v úvodu traileru, ale pro představu, jak (málo) se čtvrť změnila, jde snad o dostačující screenshot.

Stejně jako lze v Los Santos velmi, velmi snadno narazit na bezdomovce, zkorumpované poldy nebo mega husté gangsta šmejdy které by člověk nejradši na místě zastřelil, lze poměrně snadno narazit i na zazobané zbohatlíky, sídlící ve čtvrti Mulholland. Ta se tyčí na kopcích v severní části města. V San Andreas se na těch kopcích nachází víc než dost sídel s obrovskými balkony, které jsou zároveň vidět i v traileru pětky, takže asi určitě nejde o tu samou budovu, ale opět je to snad pro představu změn ideální.

Na závěr nesmí chybět symbol města, obrovský nápis Vinewood, jenž zdařile paroduje legendární Hollywood. Až na to, že v pátém díle je nápis umístěn na více skalnatém povrchu, vlastně se nezměnilo prakticky nic. Ono se vlastně na něčem takovém ani moc změnit nedá.

Tohle by mělo být jinde

K podobnostem by to bylo asi všechno. Jak už jsem napsal výše, jen v jednom jediném traileru jde vidět dost rozdílů. Už jsem zmínil rozsáhlejší kopcovité hranice a pozměněnou dálnici, dále určitě každého znalce trkne golfové hřiště. V San Andreas totiž v Los Santos žádné hřiště není, a už vůbec ne s výhledem na nejvyšší mrakodrap. Jediné pořádné golfové hřiště (kluby pro boháče nepočítáme) najdeme pouze v sousedním městě San Fierro. Podle slov Rockstaru se s ním ale v pátém díle budeme muset rozloučit, takže i proto ho tentokrát najdeme v rodném LS.

Stejně tak se v okolí původního Los Santos nedá narazit na pole plné větrných mlýnů. Na počátku devadesátých let asi větrná energie moc nefrčela, co je ale důležitější, okolí mlýnů je dost vyprahlé, takže lze očekávat mnohem variabilnější venkovské prostředí. I Las Venturas totiž dáme sbohem. A už vůbec není v okolí původního LS žádná vinice, jíž můžeme v poměrně vtipném podání vidět v traileru pátého dílu.

Zkrátka, stejně jako můžeme narazit na spoustu styčných bodů, určitě lze očekávat i dost nových věcí, které jsou po dvaceti letech zcela pochopitelné. Navíc nesmíme zapomínat na to, že pokud se vážně dočkáme jen Los Santos a okolí, musí do něj být nacpáno i to, co bylo v San Andreas k vidění pouze v San Fierru a Las Venturas. Každopádně už se nemůžeme dočkat, až se do ulic nového Los Santos vydáme na vlastní pěst, na což si však ještě dlouho počkáme.

A jako taková tečka na závěr, věřte tomu nebo ne, ale nebyli jsme jediní, kdo dostal nápad na srovnání. Upozorňujeme však, že se video dostalo na veřejnost až po sepsání tohoto článku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama