Grim Fandango: Remastered – smrťák je zpět
Recenze Grim Fandango: Remastered – smrťák je zpět

Grim Fandango: Remastered – smrťák je zpět

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

6

Za poslední dva roky se začaly vracet legendy.

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Jednou z nich je dozajista i Grim Fandango, který se dá považovat za jeden z nejvýraznějších titulů minulého století. Prakticky se jednalo o první adventuru, která využívala 3D grafiku. Po letech se její tvůrce Tim Schafer rozhodl, že vrátí smrťáka znovu do hry. Povedlo se? To se dočtete v naší recenzi.

Svět mrtvých

Svět, ve kterém se Grim Fandango odehrává, má základy v mexickém folkloru. Nacházíte se v bájné Zemi mrtvých, kde v roli pracovníka Odboru smrti kostlivce Mannyho Calavera posíláte právě zesnulé na nebezpečnou čtyřletou cestu do Devátého podsvětí. Manny by zřejmě také rád odcestoval, problém zaměstnanců v OS je ale to, že se jedná o duše, které za života nesplatily svůj dluh a bez jeho urovnání jednoduše nemohou jít do míst, kam posílají své klienty. Proto, aby se plně zbavili svých závazků z časů, kdy chodili po zemském povrchu, je nutné, aby získali dostatečný počet důležitých duší, které mají morálku na to, aby cestovaly v luxusním stylu. Čím méně kazů měly za života, tím rychlejší doprava do neznáma. Ti nejčistší mají možnost cestovat vlakem, který jim cestu zkrátí z čtyř let na pouhé čtyři minuty.

Manny má však v tomto směru celkem smůlu. Jeho dosavadními klienty prozatím nikdy nebyly na morálku bohaté duše, které by mu umožnily koupit si cestu rychlíkem. Nadějí na spásu se stává kontakt na Mercedes Colomar, jenž v životě nespáchala žádný z lidských poklesků. Tuto zakázku se našemu hrdinovi podařilo ukrást od jeho soka Domina, který má na rozdíl od něj skutečně podivně velké štěstí na zakázky. Jedna klientka by mu přeci jen nemusela chybět. Jenže tahle je něčím zvláštní. Tím, že náš smrťák odcizí tuto pohledávku, roztočí kola osudu. A ty navždy změní jeho posmrtný život.

Příběh je na hodně vysoké úrovni. Černý humor a parodování filmů minulého století dokáží vykouzlit úsměv na tváři každého škarohlída. Jeho rozsah je ve srovnání se současnými díly skutečně monstrózní. Již první kapitola vám zabere okolo 6-8 hodin, což je celkem solidní časový úsek. Jako celek se vaše cesta dělí na čtyři rozsáhlé díly, které by i samostatně mohly konkurovat některým adventurám současnosti.

Cesta za vykoupením

Dobrodružství, jež Manny absolvuje, trvá přesně čtyři roky. Za tu dobu procestuje řadu rozsáhlých lokací, které mají svou osobitou atmosféru a zajímavé obyvatele. Celkově je vizuální stránka tohoto světa zastaralá. I přesto ale mají jednotlivé budovy s kombinovanou architekturou něco do sebe.

Postavy, na které v průběhu hraní narazíte, jsou zábavné, zajímavé a hlavně mají perfektní dabing, který sedne snad ke každému z charakterů. Nejvíce mi k srdci přirostl dobromyslný obr Glottis. Na rozdíl od většiny obyvatel tohoto světa, má na svých kostech hmotu. Je to elementární démon, výtvor ze země mrtvých.

Jak lokace, tak i postavy perfektně podtrhuje zvuková stránka hry, která je na vysoké úrovni. Za soundtrackem nestojí nikdo jiný než Peter McConnel. Ten má na svědomí jak původního GF, tak i řadu jiných legendárních titulů z dílny LucasArts.

Bezedná kapsa

Doba se od vydání původního Grim Fargando výrazně změnila. Pro hráče bude tedy nutné zapomenout na současnost a přizpůsobit se trendu minulosti. Každý předmět již nevyužijete za pár sekund po jeho nalezení, jako tomu bylo například v posledním Poldovi. Zde je nutné hledat a uchovávat věci do budoucna než zjistíte jejich pravý účel. Abyste se neustále nemuseli přehrabovat v inventáři, můžete jednotlivé objekty přepínat za pomocí kláves 1-9, což vám občas usnadní manipulaci a celkový postup hrou.

Hádanky a logické rébusy jsou zde trošku náročnější, než u jiných titulů. Většinou jsou totiž tvořeny z více dílů, které dohromady tvoří celkem slušnou skládačku. Stopy k jejímu dokončení jsou většinou pečlivě uhlazeny, takže se při luštění občas pořádně zapotíte. V následujícím odstavci uvedu příklad jednoho z kvízů. Takže za předpokladu, že si nechcete vyzradit ani kousíček z toho, co na vás čeká, doporučuji si těch pár řádek přelétnout bez povšimnutí.

Při cestě za Dominovou smlouvou je nutné dostat se k ní dřív, než on. Tím pádem je potřeba získat přístup k serveru. K tomu vám pomůžou dva prázdné balonky, proděravělá karta a podivná tekutina vytékající ze dvou stříkaček. Balonky je možné získat na ulici u klauna, ten totiž nafukuje a vytváří zvířátka. Jeho specialitou jsou mrtví červi. Poté, co budete mít dva kousky tohoto druhu, půjdete je naplnit kapalinou. Hned po naplnění je trubkou pošlete do serverovny. Ta se díky tomu ucpe a je nezbytné jí dát do pořádku. Po rozhovoru s démonem je potřeba rychle aktivovat zámek na prozatím otevřených vratech od serverové místnosti. Po odchodu opraváře konečně získá příležitost proděravělá karta, díky níž se dostanete k obsahu Dominových kontaktů.

Výrazný posun?

Nikoliv. Jak lokace, tak i animace na tom nejsou zrovna nejlépe (působí archaicky). Rozhodně jsem čekal trošku větší boom. Cut-scény se dokonce mírně sekají. Prvek, který prošel úpravou, jsou detaily postav. Ty vypadají skutečně pěkně. Oproti stavu původní hry je ale jedna změna v Remastered edici celkem málo.

Krom slabší grafické stránky a propadů fps při přehrávání filmečků může hráče odradit od dokončení hry trošku vyšší obtížnost. Ta občas pořádně zavaří mozkové závity. Když ale hádanku či rébus rozluštíte, budete na sebe skutečně hrdí. Tento prvek je tomuto titulu často vytýkán, což je škoda, hry by přeci jen neměly být odsuzovány za laťku, kterou nastaví (samozřejmě pokud úmyslně nehází klacky pod nohy).

Stojí to za to?

Grim Fandango je jedním z nejlepších titulů, které kdy spatřily světlo světa. Výborný příběh spolu s povedeným soundtrackem a perfektním humorem dokážou oslnit i hráče současnosti. Škoda jen, že jeho Remastered edice nepřinesla, až na jeden, již zmíněný detail, výraznější změny, které by si GF rozhodně zasloužil. I přesto, že jde o hodně kvalitní adventuru, možná bych doporučil si sehnat původní verzi, která vám ušetří jak peníze, tak i čas.

Grim Fandango: Remastered – smrťák je zpět

Verdikt

Je skutečně náročné hodnotit remasterovaný titul. I přes kvalitu společnou s originálem se musí brát v potaz jeho současný stav a změny, které byly učiněny a v jakém rozsahu. Grim Fandango: Remastered je hodně povedeným dílem. Škoda jen, že herní zážitek jako celek narušuje archaická grafika, padající hra a nestabilní fps v nepřepracovaných cut-scénách. Původnímu GF bych se vůbec nebál dát 9, ale to, co mám nyní před sebou, si zaslouží maximálně 7. Mohlo to dopadnout rozhodně lépe. Jestli k životu nepotřebujete ostřejší postavy a komentář tvůrců, je to zbytečná investice, stačí si zahrát původní verzi.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

černý humor
výborný příběh
perfektní soundtrack
komentář tvůrců
vysoká obtížnost
propracované postavy
pády hry (hra nemá autosave)
občas nefungující myš
nevýrazný posun oproti originálu
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama