gta-v-chlastacovo-zhodnoceni
Blogy čtenářů Článek GTA V - Chlastačovo zhodnocení.

GTA V - Chlastačovo zhodnocení.

GTA V - Chlastačovo zhodnocení.

Reklama

Grand Theft Auto V recenze

Vítejte zpět Santosáci!

Vůbec nevím kdy prvně, ale přesně si pamatuji, jak moc mne zaujala technologická ukázka přicházející ps3ky. Myslím si, že to bylo na E3 2005 kde v působivé technologické ukázce výkonu Playstationu 3 kde šlo o to že prezentátor přidával do nádržky s vodou stale vice a více kačenek. Demonstrace výkonu, čirosti vody a počtu kachen mne zaujala natolik, že jsem, ač v té době PC hráč velice opravdu vážně začal uvažovat o koupi japonského udělátka. Monstrózní výkon! Tak mi to tenkrát připadlo ale ani náhodou jsem si nedokázal představit hru, jako je GTA V. Fascinaci trailery jsme si prošli všichni, kdo se na hru třásli. Samo sebou první recenze potvrzovaly to že Rockstar ani tentokrát nezklamal. Město dýchá. Klaksony troubí. Po vzpomínce na předchozí díly jsem měl trochu obavy z Potěmkinovy vesničky. Obavy se nepotvrzuji. První doteky a První kroky. První kilometry za volantem. Jízdní model o něco vice arkadovější než Need for Speed ale presto zábavný a věci nekomplikující. V tom případu nic nebrání zařadit se do správného i nesprávného pruhu a jet si pro první úkol.

Malá velká šachovnice

Záleží na tom, v jaké denní době vyrazíte plnit své úkoly nebo jen tak bezcílně bloudit po městě. V dopravní špičce se opravdu můžete dostat do zácpy, ale vzhledem k tomu jaká hra to vlastně je nic to neznamená. Hra vás nenechá jít pěšky…

Los Santos i okolí je obrovské pískoviště. Můžete si udělat z ulice střelnice nebo po vzoru arabských zemí naládovat své auto výbušninami a pro radost si na jedné z mnoha křižovatek udělat ohňostroj. Nejen tohle ale i tamto stojí za vyzkoušení a hodiny se mění ve dny a za okny slunce a světlo prostě zmizí jakoby se snad zrovna dnes ani nenarodila. Taková ta hra je. Ale rád jsem obětoval mnoho svého času a bez pocitu viny se po dohrání hry cítím tak silně osvěžen.

Postavy

Tři postavy jsou v GTA sérii novinkou. Byli jsme zvědavi, jak to ovlivní hratelnost a pocit. Nakonec mezi těmi chlapy, rozuměj stylem hraní, není, tak velký rozdíl. Charakterové vady mají taky všichni. Těžko mezi nimi hledat favorita.

MICHAEL

Michael bydli společně se svými dvěma potomky a ženou v úžasném domě a kariéru profesionálního zloděje pověsil na hřebík Vzhledem k tomu, že jeho náctileté děti zrovna procházejí obdobím vzdoru a manželka začíná po letech nudy trošičku hřešit vypadá to tak, jakoby minulost nemela žádný smysl. Jako každého z nás i Michaela minulost znovu chytí. Tahle linka mi připomíná to slabší z amerického sitcomu. Vzpomínám si zrovna na Cosby Show nebo Dinosaury… Ale to je jedno. Problémy rodiny jsou jen vata. Důležitější je tu touha po dobrodružství a mamon.

FRANKLIN

Franklin mladý ambiciózní mladík se dokáže ohánět. Drobné i větší krádeže a potloukání od ničeho k ničemu přestávají stačit. Jde o ambice a o zhmotnění snu. V každém okamžiku na ulici dravci požírají slabší jedince a jemu to dochází. Franklin nemá strach a ani svědomí. Tahle linie je stará jako zločin sám. „nuzota z lidí lotry činí a vlky z lesů žene hlad“ jak napsal Francois Villon už dlouho před námi.

TREVOR

Trevor trpí. Nedostatek lásky a nějaká šílená kombinace duševních chorob z něj dělají něco tak nebezpečného jako divoké a poraněné zvíře. Trevor se drží zásady té, že úder je nejsilnější paměťový vjem a je lépe rány dávat než schytat.

Na pomoc trojici hrdinů přichází i pro mne absolutně neskutečný:

LESTER

Tátamáma všech dobrých i horších gangsterů. On je ta bedna a organizátor všeho. To on vždy najde způsob jak uskutečnit zdánlivě nemožné.

I další postavy jsou poměrně zajímavě vykresleny a je tedy dost příjemné posunovat se v příběhu dále.

Permanentní gradace

Jezdíte auty. Absolvujete mnohé přestřelky i potyčky. Poletujete nad městem či se poflakujete a ubíjíte hodiny ve virtuálním světě. Já jsem tedy jel Story a nemám ani po jeho dohrání ani zdaleka úplné vědomí jak to všechno vlastně funguje. Při plnění hlavních i vedlejších misí si vyzkoušíte mnoho z toho, co hra nabízí. Zvláštní je že ať už se jedna o přepadení, přestřelky nebo ovládání jeřábu či bagru vždy se jedná o dobře zpracovanou činnost a skvělou zábavu.

Příběh je i není důležitý. Velká část je vyprávěna kromě klasických videosekvencí i svým způsobem podprahově. Při přejezdech mezi klíčovými místy se postavy baví o různých věcech. Hádají se nebo naopak vtipkují a často nám dají trochu podrobněji nahlédnout do svých černých duší. Od prvních chvilek je jasné že na dění ve světě okolo vás máte opravdu vliv. Když posloucháte šokované redaktory rozhlasových stanic hlásících ve zprávách domněnky a zvěsti o zrovna provedené loupeži či vraždě uvědomíte si jak do detailu v Rockstar šli. To že vaše jednání ovlivňuje nejen mínění spoluobčanů ale i dění na trzích je ideální k celkovému prožitku Je tady konspirace i touha po bohatství. Jsou tady hříchy z minulosti, které je třeba smazat jednou provždy. Pořád se něco děje a to je moc dobře.

Hra nabízí spousty možností jak se vydovádět a vzniká tu velké nebezpečí mnohem větší časové ztráty, než bylo v plánu. Je zábavné přesunovat se auty nebo na motorce z místa na místo a vidět obrovské město jak ráno vstává nebo v noci kdy ani policisté neseberou odvahu vyrazit do ulic. Mezi všudypřítomnými zlodějíčky, pasáky, dealery a kurvami by asi moc nepochodili.

Los Santos a okolí nabídne mnohem víc. Je tu několik tenisových kurtů. Říká se, že si můžete zahrát i golf. Vtipkuju. Tenis jsem si vyzkouše,l ale jít na golf už mi připadlo zvrhlejší než sám Trevor. Můžete si závodit na vodních skútrech. Můžete se potápět. Můžete na kole vyrazit do hor.

Je jen na vás jak budete svůj čas ztrácet.

Mně osobně vzalo GTA V asi 45 hodin. Plnil jsem hlavní i nějaké z vedlejších misí. Projížděl krajinou. Vyzkoušel asi hodinku online, a co musím říct je tohle:

Stále nevím vůbec nic a pokaždé by mě mohlo něco překvapit.

Ani po dohrání kampaně mi nepřijde všechno méněcenné a zbytečné včetně online hry a hru jsem stále neodložil mezi dohrané a znovu nevytahující se… Ale dobře jsem si vědomý toho, že pro jiné hráče teprve po dohrání hlavni linky všechno začne.

A nepochybuji ani trošičku o tom že ta hra bude fungovat ještě dlouhá léta.

Vším čím jsem byl, byl jsem rád

Jde o klasickou epickou veselohru z prostředí ulice běžného amerického velkoměsta. Směsné a ještě směšnější figurky dokreslují obraz. V dobrem, i ve zlém do pekla i dál. Kulisy Los Santos jsou ideální pro vyprávění jakéhokoli příběhu. V každém okamžiku hlavni příběhové linky se odkrývá část příběhu města i minulosti hrdinů. Trio, které by nedal dohromady ani Lucifer se prostě muselo setkat. Další z důkaz o zákonitostech vesmíru a úsloví vrána k vráně. Chemie a talent na průšvihy hrdinů masírují mozkové komůrky rozkoše a rozhledů. Takových jiných pohledů a jiných životů. Fantazie a její velké vítězství…

Time of My Life

Bylo to nádherné. Celková prosluněnost a přilnavost té hry společně z bezdůvodným optimismem příběhu, mi pomohla zabít přesně tolik chvilek kolik jsem potřeboval. Když tak někdy přemýšlím, o nejlepších letech života uvědomuji si, že tady a teď je nejvyšší podstata. Proto je mi moc líto to jak „rychle“ mám tuhle jízdu za sebou.

Ve hře mi možná  jako jediná, chybí možnost poslechu vlastních skladeb. Neverending Story od Limahla,

bych si po dohrání pustil, moc rád. Nebo Time of My Life z Hříšného tance. Hlavně ale nějakou pořádnou a dravou elektronickou hudbu. Už od dob NFS 3 mám ověřeno, jak při poslechu agresivní hudby jezdím daleko rychleji a lépe. Na soundtracku hry je sice pár pamětihodností ale k tomu mi stačí pustit si Radiožurnál. Je to škoda a považuju to za velkou chybu studia Rockstar a nepřijatelný kompromis. Oproti temné skladby při plnění misí jsou dle mého názoru opravdu povedené.

Současné konzole jsou blízko definitivnímu konci cyklu a u některých her se už naplno projeví, jak jsou konzolovky oproti PC verzím nebávané. Není se co divit protože s ohledem na to jak čas letí a na nedostatečný výkon těhle televizních mašinek už se nedá vyvrátit jeden fakt: PC má znovu obrovský náskok. Osobně jsem přesvědčen o tom, že už v době launche budou nové konzole / PS4 i XONE/ mnoho pozadu. Ale o tom to není. Je to o tom co konzole měly být. Mělo to být takhle: GTA V je nenáročná zábava která patří na televizní obrazovku. Možná by to ani jinak být nemělo. Proto zase Rockstaru velký obdiv a chvílemi i trochu nechápavost jak to celé dokáže někdo vtavit v jeden skoro bezchybně fungující celek.

Chvílemi je trošičku vidět ale skoro ničemu to nevadí, že výkon, odcházejícím konzolím chybí. Hratelnost i plynulost se posunula. Je to dobře, že se postavy znovu o něco lépe hýbou a například proletět se nad obrovským herním světem v některém z větroňů obzvlášť v noci kdy cele město záři je nezapomenutelné.

S ohledem na fakt co všechno už konzoloví hráči zažili a co je dokázalo překvapit není GTA V možná takovým šokem a přesným výstřelem jak by si mohl někdo myslet. Přesto všechno se jedná o jeden z vrcholů současné tvorby a fantasticky zvládnutý Deal. Tisíce lidí co s tím vším měli co do činění si nezaslouží nic méně než obdiv a díky.

„Show No Fear“

Po 30 nebo i stovce hodin jakoby se nic nestalo. Stále tu zbývají online klání.Prokrastinace stale pokračuje. Všechny ty blbůstky a zábavu si můžete zopakovat společně s 15 dalšími hráči. Můžete si zazávodit nebo zasportovat. Nebo jen tak bez cíle na způsob predátora lovit ostatní. Svoboda konání a prostor se zdá byt nekonečným

Ta jako všude jinde i GTA V má propracovaný systém levelování.

Pokud si hrajete s dobrými a spolupracujícími přáteli asi nemáte žádný problém.

Pure Shoes…

Skladba skupiny All Saints známá

kromě GTA V například z fillmu Pláž hrála, zrovna když jsem jel na jeden z kopečků v Los Santos plnit poslední misi. Bude se mi stýskat, a kdyby ta hra, netrvala desítky hodin určitě bych si to dal šťastně i s láskou znovu.

Někdo by mohl říct zrcadlo doby. Jiný zase kontroverzní. Další lidé by o tom ani nepřemýšleli a jen by se vrhali do stále nových radovánek. Já osobně jsem na vrcholu současného mainstreamu.

Jako lavina co strhne všechno sebou tak i GTA V všechny své nedostatky velmi snadno zpacifikuje svou velikostí. Tentokrát už je to doopravdy jak to mělo být.

„Zatím díky“ a snad jednou najdu odvahu ztratit dalších 40 hodin.

Plný počet? No jasně:D

10 z 10

POST SKRIPTUM

Objektivní jedinec nemůže hře dát jiné hodnocení než desítku. Snad zženštilý Lukáš Grygar a jemu podobní mohou mít drobné námitky proti něčemu jako mučení a jiným věcem. Ale přesto. Taková už je říše zločinu a s těmi chytrými zločinci nelze než sympatizovat. Avšak i já po sluníčkovém dohrání hry sním o tom, že už Trevor nikoho nezastřelí…

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama