Guild Wars 2 - dojmy z bety
Blogy čtenářů Článek Guild Wars 2 - dojmy z bety

Guild Wars 2 - dojmy z bety

Riwen

Riwen

Nedávno jsme měli možnost přečíst si dojmy jednoho z pisatelů na Zing blogu. Nedalo mi to a rozhodl jsem se sepsat i vlastní zkušenosti a názory na…

Reklama

Nedávno jsme měli možnost přečíst si dojmy jednoho z pisatelů na Zing blogu. Nedalo mi to a rozhodl jsem se sepsat i vlastní zkušenosti a názory na tuto novou MMORPG hru. Ani se nebudu tajit tím, že této hře fandím již nějaký ten pátek. Přesto si dovolím tvrdit, že to co zde budete číst, není výmyslem zaníceného fanouška. Všechno to beru z hráčského hlediska a nejspíš proto mi ta hra také tak sedla.

 

Drby jsou nejrychlejší

Než se pustím do samotného líčení mých zážitků, budu muset napsat pár základních informací o tom, odkud hra pochází, protože Internetem koluje značné množství dezinformací. Někde jsem se dočetl, že Guild Wars 2 je další z řady her, které si berou inspiraci z asijského světa a to prý má na svědomí společnost NCsoft. Nejprve napíšu pár větiček o druhé části. NCsoft, což je jedna ze známých firem zabývajících se v herním průmyslu právě MMORPG tituly, má opravdu s GW2 něco společného. Takže je pravda, to co se píše na světové síti? Ano i ne.

 

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/pcXbZvfwO6k" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

 

Na hře se podílí a financuje její tvorbu už od začátku. Dokonce je možné, že několik vlastních lidí poslala pracovat na druhém dílu, jenomže to je vše. O pokračování úspěšného Guild Wars se postarala a stále stará společnost ArenaNet, sídlící ve Washingtonu a zaměstnávající jak tamní vývojáře, grafiky i testery, tak řadu lidí z Evropy (dost jejich zaměstnanců tvoří německy mluvící lidé). Díky tomu je jisté, že rysy, které se objevují v hrách asijského původu, nebudou vidět, případně je dokážete v klidu přehlížet. Ostatně hrál jsem všechny BETY a ani jedna mi neukázala nic, co bych mohl považovat za nestandardní pro evropského hráče.

 

Samozřejmě by se dalo polemizovat, zda-li meč nadměrné velikosti nebo hratelná rasa s velkýma očima, patří do hry, která primárně nemíří na asijský trh, má co dělat. Já zastávám názor, že velký meč je lepší než malý, protože s velkým si člověk připadá mnohem lépe. ;) Taky si nepochybně všimnete detailů na takových zbraních a nejen meče vypadají dobře a impozantně. Luky, dýky, palice, ... to vše se pyšní detaily a pěkným vzhledem. A jak obhájit existenci Asur a jejich vzhled? Jistě si vzpomenete na tolik diskutované gnómy z World of Warcraft nebo na fantasy postavy trpaslíků, gremlinů a skřítků. To všechno jsou tak nějak Asury. Mají velké oči, ale při tvoření postavy si lze přizpůsobit vzhled tak, aby Vám připadal více ''lidský''. Velké uši, rty i oči vytvářejí z takové rasy něco originálnějšího. Já to vidím opět jako plus.

 

 

Můžeš být jeden/na z mála

Postavičku si můžete vytvořit k obrazu svému, protože na výběr máte hned z pěti ras a u každé tolik posuvníků a možností, že si najdete svoji správnou kombinaci. Defakto by se dalo říci, že na serveru jen těžko najdete stejně vypadající postavu. Možná potkáte jednoho klona, ale to by musela být náhoda s velkým N. Postavu totiž nejen upravíte v obličeji a co se týče výšky i tloušťky charakteru, ale taky obarvování jednotlivých částí Vašeho oblečení je možné. No a kdyby toho bylo málo, ještě lze získat transmutační kameny, kterými si spojíte dva itemy (z jednoho staty a z druhého vzhled).

 

Když jste spokojeni s vizáží, zvolíte jméno, které může být jednoslovné, dvouslovné i tříslovné a hurá do hry. Na začátku si každý zhlédne video, které je navrženo tak, aby ukazovalo Vaše rozhodnutí během tvorby postavy a poodkryje začátek Vašeho příběhu. Když se pokocháte úvodním videem, objevíte se rovnou ve hře. Pro začátečníka v MMORPG to může být malinký šok, ale podle mého si zvykne každý jak na ovládání tak i na grafiku.

 

Vyhýbání využijete hodně a při správném načasování získáte mnohem víc než jen záchranu v boji!

 

Uhýbání a krytí .... akční boj, jak má být

Znalci žánru MMORPG nebudou překvapeni když řeknu, že tlačítka WASD a myš jsou potřeba pro pohyb a QE pro otáčení postavičky. Zde bych ovšem měl poukázat na využívání kotoulů. V případě, že jste v boji nebo máte jen chuť se podívat na skutečně kvalitně vyvedené animace postav, stačí dvakrát zmáčknout klávesu WAS nebo D. :) Z Vaší postavy se stane takový gymnasta. K čemu takové úskoky a kotouly jsou? K boji! V případě, že protivník či protivníci na Vás posílají jedno kouzlo za druhým a mlátí do Vás hlava nehlava, tímto zákrokem se vyhnete tomu co přichází. Vyhýbání využijete hodně a při správném načasování získáte mnohem víc než jen záchranu v boji.

 

Další naprosto normální věcí je action bar. Na něm máte vždy několik kouzel a různých skillů pro boj. Co je ovšem zajímavé je jejich počet a změny při využívání jiných druhů zbraní. Action bar obsahuje celkem 10 míst pro skilly. To zvláštní je právě prvních 5 skillů, které závisí na tom, jakou zbraň momentálně držíte v ruce. Tudíž očekávejte změny v případě, že držíte staffku nebo palici, protože u obou naleznete jiná kouzla a s tím spojený jiný styl hry. Dalších 5 skillů si nastavíte podle svého a u každé profese platí, že minimálně jeden slot připadne léčící abilitě.

 

Screenshoty Vás možná nenadchly, ale když to člověk vidí, je to jiná!

 

Zatím jsem uvedl jen špetku změn, ale je toho více. Už vzhled celé hry je sympatický. Na nejvyšší detaily se jedná o jednu z nejlépe vypadajících her z tohoto žánru. Screenshoty Vás možná nenadchly, ale když to člověk vidí, je to jiná.  Bohužel, stále je potřeba optimalizovat vše jak jen to půjde, protože ve velké bitvě můžete pocítit silný pokles FPS. Jak to nakonec bude po této stránce nevím a netroufám si ani domýšlet. Je mi jasné, že se ArenaNet pokusí co nejlépe upravit engine tak, aby to šlapalo kdekomu, ale bude to chtít čas, který zatím mají - ale ne mnoho.

 

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/z94FKR8kXJA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

 

Expení = zábava, která neomrzí

Pro nováčka se jedná o akční, taktickou, multiplayerovou hru. Hráč s většími zkušenostmi však narazí na další výraznou odlišnost od jiných her ze stejného segmentu. Jistě si řada z nás vzpomene na questy, které doplňovaly a zpříjemňovaly naše putování ve WoW. Ano, byla to zábava! Doba však pokročila a každý nepochybně začínal pociťovat jistou stereotypnost. Šli jsme, zabili několik medvědů či vlků, vzali z nich kožešiny a odevzdali je tomu, kdo nám takový úkol zadal. Samozřejmě úkoly nebyly jen takové, jenomže se nepříjemně často opakovaly a co více, nic se nedělo. Slyšeli jsme o bojích mezi kentaury, ale nic nebylo vidět. Obě znepřátelené frakce si dále seděly (stály) na svém písečku a vychutnávaly si vzdoušek. Tady je situace o poznání lepší. Když někdo útočí, vidíte to, můžete se zapojit a následně získat i odměnu. Jak velkou odměnu, to závisí na tom, jak moc se zapojíte. Jestliže nedokážete ubránit vesnici na kterou mají útočníci zálusk, připadne jim a musíte se modlit o její záchranu nebo se účastnit záchranné operace. Plnění takových eventů (jiný název pro questy) Vám bude nejen připadat zábavné díky akčně pojatému souboji, ale i méně stereotypní. Útok, obrana, doprovod, to můžete zažít. Dále lze zalévat, hledat, nosit, krmit, atd. Je to fakt zábava a na stopro, se budou hráči bavit zase dlouhou dobu

 

 

 

Eventy ani nemusíte odevzdávat či přijímat. Zkrátka přijdete někam, kde se něco děje, pomůžete a následná odměna Vám přiletí jako zpráva. Možná by někdo hned poté hledal mail box, ale to nemusíte. Prostě si jen vyberete vše hned a bez problémů. Ostatně cestování by stejně nedělalo problémy, jelikož po celém světě máte tzv. Waypointy, které Vám zajistí rychlé cestování z místa na místo (ovšem po zaplacení malé částky). Ale nebojte se, že byste přišli o celé jmění. Stojí to pár bronzových mincí. Z bronzových se dají složit stříbrné a ze stříbrných nakonec zlaté. Herní měnu využijete v aukci, pro nákup předmětů, pro teleportování, ve WvWvW (to jsou něco jako obří battlegroundy) i pro nákup knížek k traitům.

 

Vlastně si nekoupíte za gemy (to je měna ve hře za reálné peníze), nic co nezískáte vlastní pílí. No a pěkné oblečky můžete vynechat, když je nechcete kupovat.

 

Chci být lepší než ostatní! Tak to ukaž ... ale bez peněženky

Zapomněl jsem dodat, že Guild Wars 2 je založeno na férovém platebním systému. Koupíte si krabici (dnes se dá sehnat za 1000Kč cca) a to je vše co je vyžadováno. Měsíční poplatky? Ne. Mikrotransakce založené na legendárních zbraních se skvělými staty? Ne. Tak jak sakra financují chod serverů a vývoj? Přiznejme si, že mnozí z nás jsou rádi když se odlišují od většiny. Často chceme něco extra co vypadá dobře nebo nám to pomůže v rychlejšímu postupu. To vše Vám zajistí mikrotransakce v GW2. Vlastně fungují stejně jako například ve hře League of Legends. Koupíte si jiné oblečení, které vypadá coool, ale nezvýhodní Vás to nad ostatními. Třeba máte chuť si urychlit práci, tak si nakoupíte pár balíčků na boost XP. Rychleji Vám polezou zkušenosti nahoru, ale to je tak vše. Vlastně si nekoupíte za gemy (to je měna ve hře za reálné peníze), nic co nezískáte vlastní pílí. No a pěkné oblečky můžete vynechat, když je nechcete. Někomu i toto může připadat jako strašné zvýhodňování hráčů co si takové gemy koupí. I pro Vás mám dobrou zprávu! Je tu možnost si gemy za herní měnu koupit, takže když budete mít dostatek goldů, koupíte si gemy a máte vystaráno.

 

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Gk8dIUjFfp4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

 

Co říct k PvP? Je to zábava díky jinému hernímu stylu a ten kdo miluje PvP, bude milovat i GW2. WvWvW je úžasná věc pro velké i malé skupiny. Obsazování hradů, vesniček či pevnůstek Vám zabere čas, ale zlepší náladu a při správné kooperaci budete silní. Dále se lze připojit do Structured PvP, kde proti sobě bojují týmy či guildy a tady se může tým výborně sehrát. Já jen doufám, že tu bude možnost i 1v1.

 

Ještě bych rád přidal pár odkazů na stránky v českém jazyce o GW2 a YT kanál v CZ:

www.guildwars2.cz

www.guild-hall.cz

Guild Wars 2 CZ kanál na Youtube (většina videí je s českými titulky)

 

 

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/xkBZOrN5Swo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama