Hry jsou pro olympiádu příliš násilné
Novinka Hry jsou pro olympiádu příliš násilné

Hry jsou pro olympiádu příliš násilné

Michal Burian

Michal Burian

47
Platformy Windows PC Nintendo Switch Switch PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Prezident Mezinárodního olympijského výboru zchladil emoce a očekávání.

Reklama

Sen se hroutí jako domeček z karet. Ještě před pár měsíci to vypadalo, že nic nebrání tomu, aby na letních olympijských hrách pořádaných v Paříži v roce 2024 byl zastoupen eSports. Před měsícem se ještě uskutečnilo fórum, kterého se zúčastnili přední vývojáři a vydavatelé, aby diskutovali o zahrnutí her na olympiádě. Dnes je vše jinak. Prezident Mezinárodního olympijského výboru zchladil emoce a očekávání. Dle jeho slov existuje malá naděje, že hry budou součástí olympijských her. Thomas Bach vidí jednu velkou překážku.

„Nemůžeme mít v olympijském programu hru, která podporuje násilí nebo diskriminaci. Z našeho pohledu jsou hry v rozporu s olympijskými hodnotami.“ Zároveň Bach připustil, že mnoho sportů, včetně šermu (v něm získal zlatou medaili), má kořeny v boji. Ovšem podle něj je moderní sport a druh boje v eSportu velmi odlišný. V čem je největší rozdíl? Bach přiznal, že bojové sporty mají kořeny v reálném boji mezi lidmi, avšak už nejde o zabíjení, zatímco hry jsou dle něj pouze o násilí.

Na jednu stranu se dá obava olympijského výboru pochopit. Na druhou stranu by mělo být oddělováno reálné násilí s tím virtuálním. Navíc není důvod škatulkovat videohry do jedné krabice. Co třeba závodní hry, ty přece násilné nejsou (třeba F1 od Codemasters). Thomas Bach a jeho podřízení by se měli lépe informovat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama