HW Test: Arctis 9 Wireless herní headset
Článek HW Test: Arctis 9 Wireless herní headset

HW Test: Arctis 9 Wireless herní headset

Martin Zavřel

Martin Zavřel

4
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch PlayStation PlayStation 5 Windows PC

Bytelný a pohodlný herní headset s mimořádným mikrofonem.

Reklama

Pokud máte tak rádi online kooperativní hry pro více hráčů jako já, kvalitní a pohodlný headset je záležitost, kterou řešíte pravidelně každých několik let. Jelikož většinou nechci ztrácet čas dlouhými hodinami zkoumání všemožných online recenzí, řadu let jsem používal oficiální PlayStation bezdrátové headsety (nejprve Gold, potom Platinum a teď Pulse). Nicméně na služební cesty do zahraničí jsem se do letadla vybavil mnohonásobně dražšími sluchátky Bose s aktivním potlačením zvuku, které zcela vyrušily nepříjemný hluk za letu. Při herním vývoji jsem navíc používal vyloženě studiová sluchátka pro audiofily. Mám tedy zkušenosti s tradiční "spotřebkou" i náročnějšími variantami sluchátek. Přesto mě headset Arctis 9 příjemně překvapil.

  • Typ sluchátek: Headset, Náhlavní
  • Platforma: PC, PS4, PS5, Switch
  • Předpokládaná doba výdrže: 20 hodin
  • Bezdrátová technologie: Bluetooth v4.1, Radio Frequency
  • Možnosti připojení: USB-A dongle
  • Prostorový zvuk: Ano, DTS Headphone:X 2.0
  • Konektor: USB Type-A, Micro-USB
  • Cena: 199,99 EUR/5 499 Kč

Konstrukce a funkčnost

PlayStation wireless headsety jsem musel každých pár let měnit, především proto, že jejich plastové mosty se měly tendenci po několika letech intenzivního (každodenního) používání zlomit. To v případě Arctis 9 zřejmě nehrozí, protože most sluchátek je ocelový. Zároveň jde ale o lehkou ocel, která je dostatečně potažena gumou a od samotné hlavy oddělena "ski google" látkovým závěsem, takže vás nemá šanci nijak tlačit. Materiál příjemný na dotek i při nasazení na hlavě pak doplňují "dýchající" polštáře samotných náušnic, které díky látkovému provedení "Airweave" jen tak nezapotíte (jako se tomu děje například u dlouhých herních seancí s gumovými náušnicemi, které využívají PlayStation headsety). Výsledkem je opravdu překvapivě pohodlný pocit z nasazených sluchátek, které působí velmi lehce a příjemně na hlavu i uši, ale zároveň docela slušně izolují od okolního hluku.

Pokud jde o kvalitu zvuku, za vše mluví historka, kdy se mě dlouholetí online spoluhráči skoro lekli, když jsem s headsetem poprvé vstoupil do hry. Dle jejich slov mě za celé ty roky ještě nikdy neslyšeli tak čistě a jasně, takže žili v domnění, že můj hlas zní vlastně úplně jinak. To je umožněno díky "ClearCast" mikrofonu. Ten využívá bidirekcionální charakteristiku, stejnou jakou vlastní sluchátka posádky letadlových lodí, pro nekompromisní redukci okolního hluku a čistý přenos zvuku. Je to opravdu velký rozdíl a zároveň mikrofon velmi dobře filtruje případný další hluk ve vašem okolí, jako je třeba klapání klávesnice nebo ovladače. Mikrofon je přitom ohebný a zasunovatelný, takže si jej můžete pohodlně nastavit dle potřeby. Rozsvítí se na něm rudá dioda, pokud si jej mutnete, což je pro zapomětlivé velmi užitečná funkce.

Dlouholetí online spoluhráči se lekli, když jsem s headsetem vstoupil do hry.

Pokud jde o zvuk samotných sluchátek, je velmi čistý a vyrovnaný, pokud jde o hloubky i výšky. Zároveň tohle není ten typ sluchátek, která byste mohli nějak přehnaně zesílit po stránce hlasitosti - cílem je zkrátka vyrovnaný zvuk po všech stránkách, který na PC navíc podporuje formát DTS Headphone:X v2.0 pro precizní prostorový zvuk. Může se to zdát jako drobnost, ale ve skutečnosti čistotu zvuku a schopnost kvalitně vykreslovat polohu jeho zdroje opravdu oceníte u náročných kompetitivních her, jako je třeba Warzone. Pokud máte rádi pořádně vyhrocené nastavení basů, tak vám tento headset asi příliš neposlouží, nicméně je možné si v doprovodném SW na počítači upravit ekvalizér zvuku a ten se následně aplikuje i při hraní na konzoli.

Všestrannost

Jednou z největších předností tohoto headsetu je jeho všestrannost. Můžete s ním hrát stejně dobře na PC jako na konzolích (PS4, PS5 nebo Nintendo Switch), ale díky Bluetooth přijímači jej snadno připojíte i k mobilu nebo tabletu. Aby toho nebylo málo, headset zvládá míchat dva zdroje (rádiový a Bluetooth) dohromady zároveň, takže třeba můžete mít ve sluchátkách pohromadě zvuk ze hry na konzoli se zvukem z Discordu na mobilu. Navíc je přímo na headsetu ovládání poměru hlasitosti mezi dvěma zdroji, takže můžete dynamicky měnit poměr mezi hrou a chatem dle potřeby. Na PC se přesně pro tento účel sluchátka nastaví jako dvě výchozí zařízení (Game a Chat).

Na jedno nabití sluchátka vydrží zhruba 20 hodin provozu, což je opět o něco víc, než jsem byl zvyklý u oficiálních PlayStation sluchátek. Mám takový pocit, že díky kvalitnější konstrukci i čistějšímu zvuku Arctis 9 se k nim jen tak nevrátím. Je ale potřeba si uvědomit, že tohle jsou také o něco dražší sluchátka, takže rozdíl v kvalitě si zaplatíte. Někomu by také mohla vadit absence USB-C konektoru. Fanoušci Xboxu si zase musí koupit speciální edici SteelSeries pro svoji platformu. Audiofilové by samozřejmě nad jakýmkoliv herním headsetem ohrnuli nos, ale pro každodenní užívání běžným hráčem mi headset Arctis 9 přijde velmi uspokojivý a když mě někteří spoluhráči s tímto headsetem slyšeli a následně se dozvěděli také o jeho bytelnosti a pohodlnosti, rozhodli se jej také pořídit. Pochvalují si ho nyní stejně jako já.

Headset si můžete objednat přímo u výrobce SteelSeries, poštovné do České Republiky je zdarma.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama