HW Test: herní myš Razer Viper Ultimate - všestranný luxus
Článek HW Test: herní myš Razer Viper Ultimate - všestranný luxus

HW Test: herní myš Razer Viper Ultimate - všestranný luxus

Martin Zavřel

Martin Zavřel

5
Platformy Windows PC

Vybavená, přesná, všestranná.

Reklama

Značku Razer není potřeba hráčům nějak zdlouhavě představovat, stejně jako jejich myš Viper, která již od roku 2019 patří k těm nejoblíbenějším. Zároveň ale od té doby prošla vylepšeními, mezi nimiž nejdůležitější byl upgrade hlavních spínačů, které u první generace sklidily určitou kritiku. Vedle drátové a mini varianty je to právě Viper Ultimate, která si získala srdce mnoha hráčů. Pojďme se podívat na důvody.

  • Rozhraní: USB, HyperSpeed Wireless
  • Snímač pohybu: Optický
  • Senzor: Razer Focus+
  • Maximální citlivost snímače: 20 000 CPI, 650 IPS
  • Doba odezvy: 0,2 ms
  • Napájení: integrovaná baterie, až 70 hodin
  • Počet programovatelných tlačítek: 8
  • Délka/šířka/výška: 126.73 mm x 57.6 mm x 37.81 mm
  • Hmotnost: 74 gramů
  • Kabel: Pletený, 1,8 metru
  • Ergonomie: symetrická
  • Cena: 3 299 Kč (Razer.com)

Pohodlné nabíjení, precizní senzory

Tohle je samozřejmě vyšší třída herní myši, což poznáte již z kvalitního stylového balení s precizním polstrováním, poděkování na průsvitném papíře, podrobného barevného manuálu a tak dále. Především ale v balení najdete kromě myši, odnímatelného pleteného kabelu a do těla myši zanořeného USB "dongle" vysílače také dokovací stanici, která je jedním z nejvýraznějších prvků celého systému. Přibalený kabel můžete připojit buď k myši, pokud jsi chcete používat v co nejspolehlivějším "drátovém" režimu a nebo naopak k dokovací stanici, do které následně vložíte dongle a přiblížíte ho tak samotné myši pro eliminaci případných problémů se signálem. Dokovací stanice má přitom zajímavý tvar, protiskluzovou úpravu spodní části a také vlastní RGB podsvícení, které nejen dobře vypadá (nasvětluje stůl nebo plochu pod sebou) ale hlavně indikuje stav baterie či nabíjení myši. Zároveň zvládá rychlonabíjení, takže po pár minutách nabíjení můžete myš hodiny používat. Určité riziko může představovat skutečnost, že kabel má poměrně speciální tvar obalu kolem konektoru, takže nemusí být univerzálně nahraditelný.

Konstrukce samotné myši působí při uchopení bytelně, navzdory překvapivé lehkosti (s ohledem na to, že myš obsahuje vestavěnou nabíjecí baterii). Tvar je uzpůsoben pravákům i levákům, takže je kromě celkové symetrie vybaven dvojicemi bočních tlačítek po obou stranách. Hlavní tlačítka myši jsou mírně zaoblená a zvednutá směrem k okrajům, aby z nich prst nesklouznul. Jelikož se jedná již o druhou, vylepšenou generaci tohoto modelu myši, působí tlačítka navíc bytelně a přesně. Jejich stlačení hlídají extrémně přesné optické senzory s odezvou 0,2 milisekundy. V kombinaci s Razer Focus+ optickým snímačem a Hyperspeed Wireless (údajně o 25% rychlejší proti ostatním bezdrátovým technologiím) přenosem se myš v bezdrátovém režimu chová prakticky nerozeznatelně oproti drátovým myším.

Chytrá a bytelná

Samotná myš je také vybavená RGB, konkrétně "duhovým" logem ve své zadní části, které barevně "dýchá" nebo červeně pulzuje jako varování ve chvíli, kdy myši začne docházet baterie - a také drobnou diodou na spodku, která svojí barvou pomáhá zjistit, jaké DPI máte právě nastaveno (pomocí přepínače, umístěného také na spodku těla myši). Osobně mi bylo sympatické, že během provozu všechna světla na myši i stanici svítí nepřerušovaně (některé konkurenční modely například změnu DPI signalizují jen krátce), ale chování všech světel můžete samozřejmě ovlivnit pomocí oficiální aplikace zdarma, kde je také možné vybrat jiná než přednastavená komba DPI (případně ukládat pět profilů přímo do paměti myši samotné).

Poněkud nečekaným překvapením pro mne bylo kolečko myši, jehož mechanika působí výrazně hruběji, než jsem byl zvyklý u všech ostatních myší, co jsem kdy dostal do rukou. Abychom si rozuměli - nevnímám to jako problém, ale naopak: scrollování díky tomu působí přesněji a dává citelnější odezvu na dotek. Při výběru položek v herním menu to působilo jako jednoznačná výhoda, ale umím si představit, že při snaze co nejrychleji scrollovat dlouhou internetovou stránkou to může někoho trochu dráždit. Celkový dojem z myši je každopádně velmi dobrý - od luxusního balení, elegantní dokovací stanice, přes zdánlivě nekonečnou výdrž či chytré RGB indikátory až po výbornou přesnost a rychlost.

Myš si můžete objednat přímo u výrobce Razer, ale je snadno k sehnání i v českých obchodech.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama