HW Test: herní televize Panasonic TX-42LZ980E
Novinka HW Test: herní televize Panasonic TX-42LZ980E

HW Test: herní televize Panasonic TX-42LZ980E

Jan Urbančík

Jan Urbančík

12
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Ideální televize pro konzole aktuální generace.

Reklama

Zatímco u monitorů stále převládá technologie LCD, u televizí už je prakticky dominantní mnohem lepší OLED, který často najdeme také v mobilech. Právě na jednu OLED televizi se podíváme i v dnešní recenze, konkrétně jde o model TX-42LZ980E od společnosti Panasonic.

  • Panel: OLED
  • Rozlišení: 3 840 x 2 160
  • Obnovovací frekvence: 120 Hz
  • Úhlopříčka: 42 palců (106 cm)
  • Celková hmotnost: 17,5 kg
  • HDR: Ano (HDR10+)
  • HDMI 2.1: 2x
  • Cena: 38 990 Kč (oficiální web)

Připravená na hry: 4K, 120 Hz a VRR

Jde o 42palcový kousek, který tak svou velikostí patří spíš mezi ty menší obrazovky, kromě hraní na konzoli ho tak potenciálně můžete využít i pro PC. Nicméně jsou to konzole aktuální generace (PlayStation 5 a Xbox Series X|S), které z této televize vytěží zdaleka nejvíc.

V rámci čtyř HDMI portů byste totiž našli dva ve verzi 2.1, které podporují i obnovovací frekvenci 120 Hz při rozlišení 4K, stejně jako televize jako taková. Hodí se to nejenom pro možnosti vyššího frameratu, ale také na 40 FPS režimy ve hrách, jež začínají být poměrně populární. Našli bychom je například v A Plague Tale: Requiem, God of War Ragnarök či Horizon Forbidden West.

Při nestabilní snímkové frekvenci pak rozhodně oceníte také technologii VRR, jež eliminuje screen tearing a napomáhá lepší plynulosti obrazu. Stejně jako podpora 120 Hz, i variable refresh rate je novinka, kterou hry pro nové konzole používají poměrně často, což je skvělé, protože zážitek z hraní dokáže VRR zlepšit víc, než se na první pohled může zdát. Pokud byste chtěli TV použít s počítačem či Xboxem, vhod může přijít také podpora technologie Freesync Premium od AMD, jež je v podstatě obdoba VRR, která se v PC světě stala téměř standardem.

OLED technologie

Hlavní předností televize je ale samozřejmě na začátku zmíněná technologie OLED, která zajišťuje především výborný kontrast a skutečnou černou. Celkově má televize opravdu krásné barvy, a to samozřejmě především při zapnutém HDR, které funguje skvěle, tento model ostatně disponuje certifikací HDR10+. Obrazovka má také vysokou svítivost a dostatečně upravitelný jas, takže není problém ve světlém, ani o něco temnějším prostředí.

Pokud by vám základní nastavení nevyhovovalo, můžete si upravit také již zmíněnou svítivost, kontrast, sytost a další. V případě, že chcete zvolit o něco rychlejší metodu, televize má hned několik přednastavených režimů, včetně herního, a přepínání mezi nimi je velmi svižné.

Ocenit musím také výborné pozorovací úhly a poměrně solidní zabudované reproduktory, které můžete bez problémů používat. Pro lepší zážitek ale samozřejmě doporučuji pořídit si samostatné bedny či sluchátka.

Na televizi ale pochopitelně můžete dělat i jiné věci než jenom hraní. K dispozici je řada předinstalovaných aplikací, v čele s Netflixem či YouTube. Uživatelské rozhraní je příjemné a na ovladači je opravdu hromada možností, díky nimž můžete mezi obsahem rychle přepínat.

Abych to tedy shrnul, Panasonic TX-42LZ980E nabízí všechno, co by moderní televize mít měla. Pokud hledáte nějakou novou, kterou byste využili s konzolemi aktuální generace, tohle je ideální volba.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama