HW Test: myš Rival 3 Wireless
Článek HW Test: myš Rival 3 Wireless

HW Test: myš Rival 3 Wireless

Martin Zavřel

Martin Zavřel

1
Platformy Windows PC

Příjemně univerzální myš pro práci i hraní, doma i na cestách.

Reklama

Bezdrátová myš Rival 3 Wireless (dále jen R3W) patří k relativně levnějším myším, které spíš než na nějaké extra triky s materiálem nebo třeba podsvícením sázejí na funkčnost, jednoduchost a spolehlivost. Bezdrátové myši samozřejmě nikdy nejsou ideální variantou pro vyloženě hardcore non-stop hráče, nicméně pokud na svém počítači střídáte práci s hraním a občas potřebujete i myš k notebooku na cesty, mohlo by pro vás jít o velmi dobrou volbu.

  • Rozhraní: USB 2,4GHz Wireless, Bluetooth
  • Snímač pohybu: Optický
  • Senzor: TrueMove Air
  • Maximální citlivost snímače: 18 000 DPI
  • Doba odezvy: 1 ms
  • Počet programovatelných tlačítek: 6
  • Výška/šířka/hloubka: 37,9/67/120,6 mm
  • Hmotnost: 106 gramů
  • Baterie: 1 nebo 2 AA
  • Ergonomie: pravoruká
  • Cena: 1 699 Kč

Konstrukce a funkce

R3W disponuje relativně střídmým designem, kde nenajdete ani spodní podsvícení (jako u některých jiných modelů výrobce), ani svítící logo na vrchní části myši. RGB podsvícení ale nabízí alespoň skrolovací kolečko, jehož barvu i konkrétní notifikace si můžete nastavit nebo podsvícení zcela vypnout, pokud například myš používáte potmě nebo chcete šetřit baterie. Jelikož jde o univerzální myš pro různé druhy využití (hraní i práce, desktop i notebook), nepatří k těm nejmenším nebo nejlehčím. Její váhu ale můžete snížit používáním jediné AA baterie (za normálních okolností vyžaduje dvě), na úkor délky výdrže. Pokud vám na tom opravdu záleží, můžete použít ještě o něco lehčí lithio-iontovou nabíjecí baterii. Povrch myši nabízí protiskluzovou úpravu, takže se dobře drží víceméně za všech okolností. Dle výrobce spínače myši vydrží až 60 milionů kliknutí.

Po jednoduchém vysunutí vrchního krytu myši se dostanete jak k prostoru pro baterie, tak k úložišti pro USB dongle. Pokud připojíte myš k počítači pomocí něj, budete mít bohatou možnost výběru nastavení DPI a také polling rate, což se hodí pro přecházení mezi herním a pracovním módem, případně pro specifické nastavení na určité herní žánry. Abyste nastavení myši využili naplno, včetně věcí jako barvy či notifikace podsvícení nebo úsporné režimy, musíte si samozřejmě instalovat doprovodný software Steelseries. Windows by vám tuto instalaci měly samy nabídnout/doporučit po prvním připojení myši.

Možnost nastavení DPI a polling rate pro herní i pracovní použití.

Na cestách pak využijete možnost přepnutí myši (pomocí tlačítka na jejím spodku) do Bluetooth módu, který má nicméně fixní nastavení polling rate (125Hz/8ms). Zajímavé je, že se myš sama přepne na jiný vysílací kanál bez přerušení připojení, pokud je v okolí příliš mnoho bluetooth vysílačů/zařízení. Pokud máte starší notebook, dejte si pozor, zda podporuje formát Bluetooth 5.0 nebo vyšší. Podsvícení kolečka se chytře rozsvěcí pouze tehdy, když zrovna s myší nehýbáte. Myš je umístěním tlačítek určena pro pravoruké uživatele.

Spolehlivost a výdrž

Během testování různých žánrů her od strategií až po střílečky jsem nezaznamenal žádné problémy se signálem nebo reakční rychlostí myši. Samozřejmě jsem si občas musel upravit nastavení na míru dané hře. Při nejvyšším možném nastavení DPI (18 000) a odezvy (1 ms) myš naprosto spolehlivě sloužila u her jako jsou Counter Strike nebo Warzone. Naopak na práci s texty nebo internetem jsem si pohodlně mohl tato nastavení snížit rychlým přepnutím makrotlačítka, jehož hodnoty jsem si předtím nadefinoval v doprovodném software. Z hlediska funkčnosti a spolehlivosti dokáže tahle myš uspokojit i poměrně náročné hráče.

S tím ale souvisí také výdrž, která dle reklamy činí až 400 hodin aktivního provozu, což by mělo představovat až rok běžného používání. To ovšem platí pro nastavení úsporného módu, který omezuje DPI a šetří také podsvícení myši. Pokud byste myš používali v jejím nejvýkonnějším nastavení, budete schopní její baterie vyždímat již po několika dnech. To samozřejmě není problém, pokud k ní využíváte nabíjecí baterie. Myš samozřejmě umí detekovat zbývající energii baterií ve svém doprovodném software nebo blikáním upozornit na jejich docházející výdrž přímo na svém kolečku. Z výše napsaného byste měli mít dobrou představu, zda je tahle myš pro vás vhodná - určitě ji lze doporučit těm, kdo střídají práci s hraním, desktop s notebookem a hledají něco rozumného ve "střední třídě".

Myš si můžete objednat přímo u výrobce SteelSeries, ale je snadno k sehnání i v českých obchodech.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama