HW Test: Niceboy VOICE Handle
Článek HW Test: Niceboy VOICE Handle

HW Test: Niceboy VOICE Handle

Martin Zavřel

Martin Zavřel

3
Platformy Windows PC

Souprava mikrofonu s ramenem pro začínající herní streamery.

Reklama

Ačkoliv se sám považuji za velmi aktivního hráče, který raději sám hraje, než aby se na něco nebo někoho díval - a zároveň patřím ke starší generaci hráčů - v posledním roce jsem postupně začal stále více propadat zálibě ve sledování herních streamerů. Zjistil jsem například, že když už mám nějakou zajímavou hru dohranou, hodně mne baví sledovat reakce dalších lidí na její nejlepší okamžiky. A ne vždy to musí být zrovna ti nejlepší a největší streameři: často jsou hodně zajímaví i ti menší, většinou autentičtější. Tahle nová záliba mne nakonec dovedla k chuti sám si streamování vyzkoušet. Uvědomil jsem si přitom kromě jiného, že streamer opravdu potřebuje specifické vybavení pro nahrávání zvuku, který je zásadní součástí jeho show. Dnes se tedy podíváme na jedno takové kompletní balení mikrofonu s příslušenstvím, určeným speciálně pro začínající herní streamery.

  • Směrová charakteristika: kardioida (0 ~ 180°, 1 kHz > 5 db)
  • Frekvenční rozsah: 20 Hz – 20 kHz
  • Max. S.P.L.: 120 dB
  • Šum: 80 dB
  • Citlivost: -45dB±1 dB
  • Výstupní Impedance: 55Ω ± 30% (1kHz)
  • Konektor: 3,5 mm Jack (pozlacený)
  • Cena: 1599 Kč (Niceboy/Heureka)

Balení a vlastnosti

Firma Niceboy nabízí různé typy mikrofonů, včetně kancelářských/konferenčních apod. Jejich Niceboy VOICE je nabízen v několika variantách, přičemž my se dnes zaměříme na tu větší variantu pro streamery (kromě té je k dispozici také jednodušší balení s malou stolní trojnožkou). Sestava Niceboy VOICE Handle ve své krabici obsahuje kromě samotného mikrofonu také Pop filtr (navléká se na mikrofon), protivětrný kryt (upevňuje se před mikrofon), protivibrační držák (ve kterém je mikrofon uložen), USB zvukovou kartu (kdyby vám nevyhovovalo připojení 3,5 jackem), stolní držák (pro přišroubování ramena ke stolu), kovové rameno (pro uchycení a polohování mikrofonu) a samozřejmě kabel s 3,5 mm jackem i český manuál.

Balení vás nejspíš překvapí svými menšími rozměry a zdánlivou lehkostí, ale jakmile začnete soupravu instalovat na stůl, uvědomíte si, že je poměrně bytelná. Instalace není nic složitého, vše se dá do sebe snadno zaklapnout a přišroubovat nebo odšroubovat několika velkými šrouby či kličkou (pro stolní držák). Český návod vám v tomhle pomůže, přičemž si pro instalaci vystačí s jediným očíslovaným obrázkem. Nejspíš vám bude chvilku trvat, než najdete správný úhel pro nastavení ramena, aby seděl na vaši výšku/polohu u stolu. Stejně tak chvilku trvá, než najdete cit pro přesné utažení šroubů, aby vše drželo přesně podle vašich představ. Nic z toho ale není složité, manipulace s mikrofonem i ramenem je snadná.

Pro instalaci si vystačíte s jediným očíslovaným obrázkem v manuálu.

Po připojení jackem se mikrofon v počítači přihlásí stejně jako kterýkoliv jiný zvukový vstup - ve většině případů stačí jen potvrdit vyskakovací okénko. Nastavování vlastností mikrofonu (jako je hlasitost apod.) pak probíhá v nastavení zvuku počítače stejným způsobem, jako třeba u headsetu nebo podobných zařízení. Pokud to se streamováním myslíte vážně, nejspíš pro detailní ladění těchto věcí ale stejně budete používat specializovanou streamovací aplikaci. Mikrofon je kondenzátorový s kardiodní směrovou charakteristikou, takže snímá zvuk zepředu a zboku, ale nikoliv zezadu (kde třeba může hučet vaše PC). Rameno má dosah 77 cm a stolní držák je určen pro stolní desky do 45 mm šířky. Souprava působí poměrně bytelným dojmem a kombinuje kov s plastem v černé barvě.

Pro začínající streamery

Pokud na tento článek zabloudil nějaký zkušenější streamer, tak ho nejspíš pobavily vlastnosti i cena mikrofonu. Tohle opravdu není vybavení pro lidi, kteří se streamováním živí - jejich nároky na kvalitu zvuku i konektivitu (do mixážního pultu či před-zesilovače) jsou někde jinde. Niceboy VOICE handle je ale určen začínajícím streamerům jako jejich první zkušenost s typem vybavení a formátem, které jsou pro streamování typické a jsme zvyklí je vídat u oblíbených hvězd Twitch scény. Nováčci tak mají možnost si vyzkoušet polohování a používání specializovaného mikrofonu, než jejich čísla a zájem o tuto činnost vzrostou natolik, že se rozhodnou investovat do vyšší třídy vybavení.

HW Test: Niceboy VOICE Handle

Mnoho z nich to také udělalo, pokud zadáte název mikrofonu do vyhledávání v Youtube, najdete tam řadu unboxingů, testů i proběhlých streamů a nahrávek z hraní - jak ze světa, tak z české produkce. Můžete si přitom všimnout, že zvuk není vyloženě dokonalý, ale rozhodně působí lépe než z průměrného headsetu. Velký podíl na tom má dvojice filtrů (Pop filtr a protivětrný kryt), které tlumí nárazy sykavek nebo výdechy mluvícího. Proto byste neměli využívání těchto dvou doplňků podceňovat. Niceboy VOICE Handle je tak cenově dostupným balením soupravy, na jejíž obsluhu a používání byste si měli zvyknout, pokud to výhledově s herním streamováním myslíte vážně. Náročnější uživatele neohromí, ale pro začínající streamery jde o dobrou první zkušenost se specializovaným vybavením.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama