HW Test: SteelSeries Apex 7 - herní klávesnice pro náročnější
Článek HW Test: SteelSeries Apex 7 - herní klávesnice pro náročnější

HW Test: SteelSeries Apex 7 - herní klávesnice pro náročnější

Martin Zavřel

Martin Zavřel

Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One Apple Mac

Bytelná, pohledná, vybavená extra funkcemi.

Reklama

V minulosti jsme se podívali na vynikající headset SteelSeries, spolehlivé a příjemné herní myši nebo užitečnou podložku. Tentokrát se podíváme na další z nabídky herních zařízení tohoto výrobce, konkrétně klávesnici. Jedná se o "vyšší střední" třídu, která si bere mnoho prvků z třídy úplně nejvyšší (Apex Pro), přičemž víceméně jediný podstatný rozdíl jsou spínače kláves (jejichž mechanické vlastnosti nelze nastavit, jako je tomu u nejdražší Omnipoint třídy). Přesto jsou ale velmi kvalitní a můžete si vybrat jednu ze tří jejich variant - my jsme testovali "Red" spínače, které jsou lineární a tiché.

  • Připojení: Drátové
  • Barva podsvícení: RGB
  • Typ spínače: Mechanické
  • Rozhraní (Layout): Americké
  • Rollover: N-key (104 kláves)
  • Svrchní materiál: hliníkové šasi
  • Speciální vybavení: Multimediální klávesy, USB Hub, OLED displej
  • Cena: 3810 Kč (SteelSeries)

Kvalitní bytelná konstrukce

Prakticky okamžitě na první dotek udělá klávesnice silný dojem svojí vahou (950 g) a materiálem. Svrchní šasi je totiž vyrobeno z hliníku, který je údajně stejného typu jako se používá do výroby letadel a slibuje celoživotní výdrž materiálu - jinými slovy, tuhle klávesnici jen tak nějakým tím ragequitem bušením nerozlousknete, navíc díky materiálu a váze dobře sedí na stole, čemuž samozřejmě napomáhají také pogumované spodní kontakty. Po stránce materiálu s opravdu jedná o high-end zařízení.

Silný dojem udělá také snadno připnutelná magnetická podložka pod zápěstí, potažená koženkovým materiálem, který na dotek propůjčuje dojem určité hloubky a představuje tak opravdu příjemnou opěru pro vaše zápěstí. Výdrží se nakonec mohou pochlubit také samotné spínače jednotlivých kláves, u kterých výrobce garantuje 50 milionů stisknutí (jejich další hodnoty jsou: aktivační síla 45 cN, aktivační dráha 2 mm a celková dráha zdvihu 4 mm). Určitou kuriozitou je také relativně masivní kabel, podporující dvojici USB konektorů, který nicméně snadno "schováte" do jednoho ze tří "výklenků" na spodní části klávesnice.

Extra funkce pro hráče

Jedním z dominantních prvků klávesnice je OLED displej s dvojicí multimediálních tlačítek (otočné kolečko, které reaguje i na zmáčknutí a druhé potvrzovací tlačítko). Tento prvek klávesnice je prakticky shodný s nejvyšším Pro modelem. Umožňuje vám zobrazovat například notifikace na zprávy v Discordu, případně konkrétní informace z jednotlivých her (například peníze či KD v Counter Strike) nebo třeba název aktuálně přehrávané písničky. Pomocí multimediálních tlačítek můžete s tímto displejem také měnit třeba nastavení hlasitosti nebo přepínat kompletní profily nastavení klávesnice.

Jako u ostatních SteelSeries herních periferií, i zde samozřejmě hraje výraznou roli RGB podsvícení, nicméně snad u žádného jiného typu zařízení není tak detailní a působivé: nastavovat ho můžete jako celek nebo pro každou klávesu jednotlivě, přičemž k dispozici jsou presety, jako třeba "rozlívaní světla/barev ve vlnách od stisknut klávesy" nebo tradičnější barevnou/světelnou reakci jednotlivé klávesy při jejím stisku. Tohle si samozřejmě můžete včetně intenzity/jasu podrobně nastavit v doprovodné aplikaci SteelSeries engine, kde je možné také editovat klávesová makra pro pokročilejší a pohodlnější hraní vašich oblíbených her. Celkově se jedná o velmi pěknou, odolnou, přesnou, bohatě vybavenou a pohodlnou klávesnici, jejíž jedinou slabinou pro našince je absence české lokalizace kláves.

Klávesnici si můžete objednat přímo u výrobce SteelSeries, ale je snadno k sehnání i v českých obchodech.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama