HW Test: Turtle Beach Recon 500 herní headset
Článek HW Test: Turtle Beach Recon 500 herní headset

HW Test: Turtle Beach Recon 500 herní headset

Martin Zavřel

Martin Zavřel

4
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Cenově dostupný, kvalitní zvuk pro všechny konzole.

Reklama

Nestává se každý den, abychom do rukou dostali herní headset, zaměřený speciálně na konzole - a už vůbec na na konzole všech tří rodin, včetně minulé i současné generace. Přesně na tyto platformy ale cílí Recon 500, který se svým jednoduchým připojením pomocí 3,5 Jacku dokáže domluvit se Switchem, stejně jako s minulou i současnou generací PlayStationu a Xboxu. Samozřejmě ho s trochou snahy rozchodíte také na PC (nebo mobilech s relevantním konektorem), ale jeho primárním cílem jsou jednoznačně konzole, kterým díky duálnímu řešení měničů nabízí překvapivě kvalitní zvuk za rozumnou cenu.

  • Typ sluchátek: Headset, Náhlavní
  • Konstrukce: uzavřená
  • Váha: 355g
  • Frekvence: od 20 Hz do 20 000 Hz
  • Platforma: PS4, PS5, X1, XSX/S, Switch
  • Možnosti připojení: 3,5 mm Jack
  • Kabel: pletený, 1,3 metru
  • Odnímatelný kabel: ne
  • Odnímatelný mikrofon: ano
  • Funkce mikrofonu: Potlačení šumu, Potlačení ozvěny, Ztlumení mikrofonu
  • Cena: 79,99 EUR/2 199 Kč

V jednoduchosti je síla

Recon 500 se nesnaží nabídnout žádné speciální funkce navíc, místo toho se maximálně soustředí na jednoduchost a účelnost, takže jej rovnou vytáhnete z krabice pohromadě s neodnímatelným relativně kratším (1,3 metru) pleteným kabelem - délka odpovídá tomu, že jej budete mít připojený v ovladači v rukou (Xbox, PlayStation) nebo v handheld módu konzole Switch v rukou. Na headsetu najdete otočné kolečko pro nastavení hlasitosti a větší zapuštěné tlačítko pro ztlumení mikrofonu, nic víc. Nehledejte ani žádné světelné indikátory: headset je drátový a díky tomu nemá žádnou vestavěnou baterii.

Náhlavní obroučka je zpevněná pružným kovem (takže nehrozí zlomení po roce-dvou používání jako u některých podobných headsetů) a za pozornost stojí příjemně doléhající náušníky s dvojitými klouby a paměťovou pěnou, obalenou textilovou látkou. Řešení úhlů a materiálu pod názvem "ProSpecs Glasses Relief System" zajišťuje, že headset navzdory poměrně přesnému doléhání na uši nevyvíjí nepříjemný tlak na obroučky ani pro hráče, nosící při hraní zároveň brýle. Celkový dojem z konstrukce headsetu lze popsat jako bytelný, ale příjemně lehký a dobře přiléhající. To nejlepší na něm je ale samotný zvuk.

Opravdu kvalitní zvuk

Zatímco provedením a funkcemi je headset cíleně jednoduchý, po stránce zvuku si dal výrobce opravdu záležet: disponuje totiž unikátními 60mm duálními měniči se samostatnými komorami. Polovina tohoto duálního systému se přitom soustředí na výšky a druhá na hloubky, což v důsledku vykresluje opravdu překvapivě bohatý a precizní zvuk v celém spektru. Jeho vyznění ještě dále vylepšuje samotný materiál, protože technologie "AccuTune" využívá kompozitní vstřikování dřevní buničiny pro zcela nový vnitřní design, který poskytuje bohatý a přirozený zvuk. Sám jsem zvyklý používat i mnohem dražší headsety, ale musím přiznat, že jsem byl velmi příjemně překvapen kvalitou zvuku. S ohledem na technologii a materiál přitom headset velmi dobře zvládá i maximální nastavení hlasitosti (ale může se vám stát, že v takovém případě něco ze zvuku sluchátek pronikne i do vašeho mikrofonu).

Pokud budete chtít headset připojit k PC a váš stroj disponuje dvojicí zvukových konektorů (jeden pro sluchátka a druhý pro mikrofon), budete potřebovat rozdvojku k tomu 3,5 Jacku headsetu - případně budete moci používat jen jednu z funkcí (poslech nebo mikrofon). Notebooky většinou mají tyto funkce spojené do jednoho konektoru. Bohužel na počítačích není k dispozici oficiální doprovodný software, abyste například přidali basy nebo něco podobného. Na konzolích vám možná bude u PlayStation a Nintenda chybět možnost jednoduché změny poměru hlasitosti mezi chatem a hrou, ale samozřejmě to můžete vyřešit tradiční změnou nastavení hlasitosti hry. Mikrofon je přitom vhodné pochválit: jednosměrný mikrofon TruSpeak s technologií pro potlačení hluku je odnímatelný (částečně i ohebný) a poskytuje velmi čistý zvuk během chatováni se spoluhráči. V nižších cenových kategoriích uzavřených headsetů se každopádně jedná o skvělou volbu, kterou lze bez obav doporučit.

Headset si můžete objednat na stránkách výrobce, ale snadno jej seženete i v českých obchodech.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama