Indie koutek: Pět nadějných her
Speciály Článek Indie koutek: Pět nadějných her

Indie koutek: Pět nadějných her

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

10

Nejen velké společnosti dokážou tvořit hry, důkazem budiž Divinity: Original Sin, War for the Overworld, Verdun, The Forest a Shadowgate.

Reklama

Herní vývojáři z indie scény na nás každý den chrlí mraky titulů. Rozhodli jsme se tedy potopit do tohoto moře plného ryb a pokusili se vybrat pět nejzajímavějších kousků ze základních žánrů. Do budoucna se snad dostaneme i k ostatním kvalitním hrám, které nám při dnešním výběru unikly.

Divinity: Original Sin

Když už jsme u zajímavých indie titulů, nesmíme zapomenout na aspiranta na RPG roku od studia Larian. Již v prvních momentech, kdy tato hra vstoupila do kampaně na Kickstarteru, bylo jasné, že jde o kousek, který by si hráč tohoto žánru neměl zaručeně nechat ujít.

Tahové souboje, poutavé dialogy a pestrý svět jsou přesně ty věci, které starším hráčům chyběly. To co nabízí Divinity: Original Sin u jiných titulů jen tak nenajdeme. Příběh a vedlejší úkoly, které jsou v posledních pár letech trnem v patě většiny RPG, autoři zvládli bez větších problémů, dokonce se jim povedlo spojit co-op, takže je možné užít si průchod hrou s kamarádem či drahou polovičkou. Krom toho je v Divinity:Original Sin výborná interakce s prostředím, ta se dá v soubojích využít jako zbraň. Já osobně jsem si vychutnal snad každý moment, který jsem strávil v tomto fantastickém světě. Klenot, jenž měl díky PC komunitě možnost vzniknout, ukazuje, že i indie studia dokáží tvořit hry s vysokým standardem.

Žánr: RPGPlatforma: PCDatum vydání: 30. června 2014Výrobce: Larian Studios

War for the Overworld

Milovníkům dobrých strategií by rozhodně neměl utéct chystaný remake Dungeon Keepera. Titul podpořil dokonce i Peter Molyneux, ten stál za DK 1 a 2. War for the Overworld vám znovu ukáže temné kopky a štoly z trošku jiné perspektivy než RPG či strategie, které jste doposud měli možnost hrát. Tentokrát budete stát na druhé straně barikády. V roli pána kobky se vrháte do boje za existenci svého malého dungeonu. S armádou minionů svádíte bitvu proti dobru, které touží po vašich pokladech a krvi.

Hra prozatím nabízí celkem slušnou řádku monster, místností a vybavení. Dungeon funguje jako zábavní lunapark. Své zaměstnance platíte, živíte a staráte se jim o zábavu. Na oplátku vám spokojené stvůry nabídnou svůj život a tesáky. Prozatím je tu však jen singleplayer s chudým obsahem. Později tato strategie nabídne kooperační kampaň spolu s multiplayerem a řadou zajímavých map. Má osobní zkušenost je stoprocentně pozitivní, protože to co nabízí War for the Overworld, jsem zatím u jiných titulů nenašel. A i přesto, že nenese na svém obalu původní značku, dá se směle označit za právoplatného nástupce původní série Dungeon Keeper. V těchto momentech je v Early Access fázi. Vydání plné verze se dá očekávat ke konci roku 2014.

Žánr: StrategiePlatforma: PCDatum vydání: Q4 2014Výrobce: Subterranean Games

Verdun

Dobrých válečných her není nikdy dost. Většina hráčů si posledních pár let stěžuje na to, že bitevní pole jsou zasazena v budoucnosti a úplně se zapomíná na bojiště první a druhé světové války. Autoři válečného titulu Verdun se tuto chybu rozhodli napravit. Proto hráče posílají do zákopů první světové války.

Verdun sice nenabízí mnoho, prakticky se jedná o čistě multiplayerovou záležitost, takže ti, kteří by očekávali zajímavou kampaň, si zde rozhodně nepřijdou na své. I přes tento malý nedostatek na vás čekají skutečně zajímavě vytvořená bojiště a dobové zbraně. Aby ani po čase hra neztratila na plynu, vyskytuje se tu dobrý systém levelování, který otevírá jak nové zbraně, tak i obleky a vlastnosti. Přeci jen kadet se nemůže rovnat ostřílenému veteránovi. V těchto momentech mi tento titul dost připomíná první dva díly Call of Duty. Hra je už v těchto dnech poměrně dobře vybalancovaná, stačí jen dodělat pár detailů a na začátku školního roku k nám na PC dorazí přesně to, co by si většina hráčů od FPS hry z tohoto období přála.

Žánr: FPSPlatforma: PCDatum vydání: 10. září 2014Výrobce: M2H , BlackMill Games

The Forest

Na poli survival her vás celkem mile překvapí The Forest. Do tohoto žánru je celkem náročné vložit příběh, ale vývojářům ze studia Endnight Games Ltd se to daří na jedničku. Přežívání v lese, který je plný zmutovaných kanibalů, spojené s hledáním vašeho syna vás zabaví na desítky hodin.

Hra prozatím obsahuje celkem zajímavý systém survivalu. Lov zvířat, crafting a hlavně průzkum lesa prozatím vyplňuje většinu herního času. Stavba základny je na hodně dobré úrovni. Nepřátelé žijí v kmenech a obývají menší osady. Při nalezení těchto sídel objevíte řadu lidských ostatků. Život není jen na povrchu, ale i v jeskynních systémech najdete spoustu podivností. Osamocenost a hustý porost minimálně na mě působila dost hustou a strašidelnou atmosférou. Do budoucna se možná dočkáme multiplayeru. Ten by byl určitě vítaným aspektem. Titul je prozatím ve fázi Early Access, snad se v průběhu příštího roku dočkáme plné verze. Ta by měla vyjít jen pro PC.

Žánr: Akční adventura, 1st person akce (FPS)Platforma: PC Datum vydání: 30. dubna 2014 Výrobce: Endnight Games Ltd

Shadowgate

Návraty starších titulů jsou poslední dobou na denním pořádku. Čím kvalitnější hra je, tím větší je její šance na návrat na výsluní. Pamětníci si jistě pamatují první verzi hororového klenotu Shadowgate. Takřka po třiceti letech je zpět. V novém kabátě, ale stále temný a děsivý.

Hráči se ocitají v kůži mladého Jaira. Ten je díky proroctví předurčen k tomu, aby porazil zlého pána černokněžníků. Po infiltraci do jeho hradu Shadowgate se vydáváte na strastiplnou cestu. Hra nabízí řadu nepřátel, pastí a skutečně náročných hádanek, takže je možné, že se zabavíte na dlouhé hodiny. Postava se bude pohybovat pomocí tahů po jednotlivých místnostech. Ty budou jedinečné, bude je nutné projít všechny, abyste sestavili mocný artefakt, schopný porazit zlo, které se skrývá v útrobách pevnosti. Prozatím hra vypadá hodně slibně, podle informací, které zatím máme, se na ní mohou těšit jak veteráni, tak naprostí nováčci. Možnost okusit tuto hororovou adventuru je možný od 21. srpna 2014.

Žánr: AdventuraPlatforma: PC, Mac, iOS, Android Datum vydání: 21. srpna 2014 Výrobce: Zojoi

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama