Isamu Kamikokuryo a Yoshinori Yamagishi odchází od Square Enixu
Novinka Isamu Kamikokuryo a Yoshinori Yamagishi odchází od Square Enixu

Isamu Kamikokuryo a Yoshinori Yamagishi odchází od Square Enixu

Ivan Jeziorek

Ivan Jeziorek

A Koji Ishitani a Soichiro Morizumi opouští Monolith Soft.

Reklama

Koncem minulého týdne se Twitter trochu zaplnil zprávami o odchodu několika osob od svých domácích společností. Nejprve se ozval Isamu Kamikokuryo, který pracoval jako umělecký režisér na několika titulech série Final Fantasy, načež ho následoval producent sérií Star Ocean a Valkyrie Profile Yoshinori Yamagishi. Oba dva opustili Square Enix. Nakonec se ještě objevila zpráva od koproducenta Projectu X Zone a Projectu X Zone 2 Koji Ishitaniho, že opouští Monolith Soft.

Kamikokuryo svůj odchod komentoval dvěma tweety: "31. března jsem odešel od Square Enixu. Je to už něco málo přes 18 let, co jsem v roce 1999 nastoupil do společnosti. Byl to úžasný zážitek, od doby, kdy jsem začal dělat koncepty pro Final Fantasy X až po Final Fantasy XV. Jsem vděčný společnosti za to, že mi dala příležitost setkat se s tolika lidmi a dokázat své schopnosti."

Dále pokračoval: "Cítím určitý pocit nechuti, ale rád bych se postavil čelem ke kreslení a vytvořil něco nového. V budoucnu bych chtěl oživit své aktivní psaní a zůstat na volné noze jako výtvarník. Spolupracovníkům a fanouškům, kteří mne velmi dlouhou dobu podporovali při kreslení, moc děkuji."

Kamikokuryo pracoval u Square Enixu na těchto titulech:

Final Fantasy X (PS2, 2001) – umělecký designer gadgetů a pozadíFinal Fantasy XII (PS2, 2006) – umělecký režisérFinal Fantasy XII: Revenant Wings (DS, 2007) – umělecký vedoucíFinal Fantasy XII International Zodiac Job System (PS2, 2007) – umělecký režisérFinal Fantasy XIII (PS3, 360, 2009) – umělecký režisérThe 3rd Birthday (PSP, 2010) – umělecký režisérFinal Fantasy XIII-2 (PS3, 360, 2011) – umělecký režisér, designer postavLightning Returns: Final Fantasy XIII (PS3, 360, 2013) – umělecký režisérFinal Fantasy XV (PS4, Xbox One, 2016) – umělecký režisér

Ke stejnému dni opustil Square Enix i producent sérií Star Ocean a Valkyrie Profile Yoshinori Yamagishi. Ve zprávě uvedl, že odchází od Square Enixu ke 31. březnu a že šlo o náhlé rozhodnutí. "Proto také odcházím z postu producenta Valkyrie Anatomia. Doufám, že se jako producent objevím v budoucnu u jiné společnosti. Takže až přijde ten pravý čas, znovu si na mne vzpomenete."

Během svého působení ve Square Enixu produkoval Yamagichi každý díl série Star Ocean, s výjimkou Star Ocean: Integrity and Faithlessness a smartphone hry Star Ocean: Anamnesis. Také byl producentem každé hry série Valkyrie Project a dále se staral o produkci celé řady dalších titulů včetně her jako Grandia Extreme, Radiata Stories, Soul Eater: Monotone Princess, MindJack a Shinsei no Grand Union.

Zajímavé je, že ke stejnému dni opustil Koji Ishitani společnost Monolith Soft, u které fungoval jako koproducent Projektu X Zone a Projectu X Zone 2. "Ke konci minulého týdne, 31. března, jsem odstoupil od Monolith Softu, kde jsem pracoval po dobu asi 16 let," uvedl Ishitani v tweetu. "Podílel jsem se na hrách Xenosaga Episode I, až po Baten Kaitos: Eternal Wings a pracoval jsem na Lost Ocean, Super Robot Taisen OG Saga: Endless Frontier EXCEED až po Project X Zone 2 a moc děkuj všem, kteří mě podporovali a spolupracovali se mnou. A především těm, kteří naše hry hráli. Děkuji moc!"

Ishitani ale není jediný developer, který začátkem nového fiskálního roku opustit Monolith Soft. Svůj odchod oznámil o víkendu i režisér Projectu X Zone Soichiro Morizumi.

"31. března jsem odešel od Monolith Soft," řekl Morizumi v tweetu. "Děkuji moc za péči, kterou jsem měl po dobu 14 let! Byl jsem schopen úspěšně dokončit celou řadu her od Namco x Capcom přes Super Robot Taisen OG Saga: Endless Frontier EXCEED až po Project X Zone. Jsem velmi vděčný za to, že jsem mohl spolupracovat se všemi kolegy. Mám v plánu v herního průmyslu zůstat, takže se znovu sejdeme u další hry... jednou."

Ve druhém tweetu ještě krátce popisuje svůj odchod, který se nesl ve velmi přátelském duchu. Ještě vtipkoval, že u první společnosti Banpresto strávil sedm let, u Monolith Soft 14, takže jestli půjde vše stejně dál, dožije se u dalšího zaměstnavatele důchodu, protože to vychází na krásných 21 let, což mu bude 65 let."

Morizumi má na svém kontě pod Monolith Softem tyto hry:

Namco x Capcom (PS2, 2005) – režisérSuper Robot Wars OG: Original Generations (PS2, 2007) – supervisorSuper Robot Taisen OG Saga: Endless Frontier (DS, 2008) – režisérSuper Robot Taisen OG Saga: Endless Frontier EXCEED (DS, 2008) – režisér Super Robot Wars OG: The Inspector (TV Anime, 2010) – supervisorProject X Zone (3DS, 2012) – režisérProject X Zone 2 (3DS, 2015) – režisér

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama