Jak dopadla videoherní adaptace? James Bond 007: Blood Stone
Blogy čtenářů Recenze Jak dopadla videoherní adaptace? James Bond 007: Blood Stone

Jak dopadla videoherní adaptace? James Bond 007: Blood Stone

Playman ...

Playman ...

Očekávání byla velká nejen proto, že se jedná o vůbec první videoherní bondovku bez filmové předlohy, ale také díky scénáristovi - Bruce Feirstein,…

Reklama

Očekávání byla velká nejen proto, že se jedná o vůbec první videoherní bondovku bez filmové předlohy, ale také díky scénáristovi - Bruce Feirstein, stojí vedle Blood Stone za perlami typu Zlaté oko, Jeden svět nestačí nebo Zítřek nikdy neumírá. Musím podotknout, že očekávání hra splnila na výbornou!

 

Očekávejme tedy kvalitní příběh na filmové úrovni a vytvoření iluze, že se doopravdy účastníte příběhu nejslavnějšího britského tajného agenta. Do jisté míry s tímto tvrzením mohu souhlasit – tvůrci si nachystali padoucha, který chce zničit svět, připravili si šestero lokací všude po světě, navíc se snaží kombinovat akci se stealth prvky, což prokládají takřka filmovými střihy při překonávání překážek a v neposlední řadě také zběsilými honičkami v těch nejnepředstavitelnějších prostředích. Podíváme se tak třeba do nočního Monaka, podzemí u Istanbulu, Bangkoku nebo na Sibiř, která rozhodně vypadá tak promrzle, jak si ji představujete. Dalo by se polemizovat o tom, zda nebyla škoda zasadit většinu přestřelek do víceméně nudných interiérů, ale když vás v podzemí Turecka začne ohrožovat obrovský vrták nebo se podíváte do obřího akvária v Číně, začne mít tento protiargument trhliny. Zvlášť, když se snad v každé ze šesti kapitol dostanete do míst, kdy musíte skočit za volant a užívat si šíleně zběsilou jízdu za uprchnuvším padouchem. Na své si přijdou fanoušci luxusních sporťáků, ale aby se tvůrci vyhnuli stereotypu, přijde na scénu i honička na člunu, vznášedle nebo stíhání obřího trucku.

 

Nějáké to luxusní auto budete mít tu čest řídit, ostatně - to by nebyl žádný Bond.Některé herní pasáže jsou tak strhující, že lze snadno zapomenout, proč vlastně plníte ten či onen úkol, proč odpravujete jednoho nepřítele za druhým, proč vyhazujete do povětří chemičku na Sibiři nebo čelíte střelbě z vrtulníku. Autorům toto však nelze vytýkat, adrenalinové pasáže jsou do hry ušité na míru a patří k tomu nejlepšímu, co nám nová počítačová bondovka nabízí. Pročpak si tedy všudypřítomné exploze nevychutnat plnými doušky? Že je příběh plný klišé? Tak to jste tedy v tom případě neviděli ani jednoho filmového agenta 007.

Blood Stone nelze vytýkat stereotyp, co se týče prostředí nebo honiček, když ale přejde na klasickou akci, která zabírá více než polovinu herní doby, je to prostě vše, co od klasické střílečky můžeme čekat:

  1. Zabíjení nepřátel jak na běžícím páse

  2. KRYCÍ SYSTÉM je jednoduchý a efektivní zároveň

  3. Likvidace protivníků ručně-stručně,

  • za což do vínku přibude možnost jednoho focus aim

    tzv.focus aim“.

  • Tato schopnost umožňuje vhodnou kombinací kláves rychle odstranit jednoho protivníka, Bond může současné nabít až tři focusy. Zpestření hry? Možná. Originální a nápadité? Nikoli, je to jako vykradené ze hry Wanted: Weapons of Fate, ikdyž zde je to přeci jenom odlišné. Ač některé mise, například vloupání se do kasina v Monaku, přímo vyzývají k využívání tichého zabíjení a projití bez vyvolání alarmu, ocenění pouze v podobě Focusu je natolik mizivé, že odklon od stealth akce směrem k bezhlavému vraždění je vysoce pravděpodobný - avšak díky efektní animaci možná najdete v tichém postupu zalíbení.

 

    Detektivní pohled jako z Batman: Arkham Asylum

     

    Konzolové minihry, přehled o nepřátelích a cílech - to vše vám ve hře přináší váš mobilní telefon. Kdo by očekával, že se virtuální vyprávění příběhu agenta 007 dočká geniálních nápadů z hlavy pana Q, možná spláče nad výdělkem. Říkám možná - protože se najdou i tací, (mezi které se počítám i já) kteří tuto nepříliš originální inovaci uvítají, bude se jim totiž líbit.

     

    Díky mobilu James:

    1. vidí polohy protivníků,
    2. objevuje další cestu při záseku,
    3. zjišťuje detaily příběhu nebo hackuje všemožná zařízení včetně bezpečnostních kamer,

    Polohy nepřátel se samozřejmě dají využít pro stealth postup, což vítám.

    Hackování by mohlo být propracovanější, mohlo by být výzvou pro naší šedou kůru mozkovou - bohužel je hackování pouze lehoučkou minihrou.

     

    "The End"

    Počítačová bondovka si tak určitě najde své místo na slunci, někteří tuto hru dokáží ocenit zejména kvůli krásným filmovým prostřihům, zběsilým honičkám nebo podařenému soundtracku ,  ti druzí ale budou jen na hru plivat - očekávali super realistickou akci a nějákou výzvu, takové ambice hra nemá. James Bond 007: Blood Stonevše sází vše takzvaně "na jistotu" filmovosti a samotného herce s ostrými rysy a lehce zapamatovatelnou charakteristickou tváří - Daniela Craiga.

    Je to prostě bondovka jak vyšitá - pokud vám je tento fakt sympatický a máte v oblibě agenta 007, pak je pro vás hra jasnou volbou.

     

     

    Jak dopadla videoherní adaptace? James Bond 007: Blood Stone

    Verdikt

    V žánru “tupých střileček“ je tato hra vcelku nadprůměrná, díky právě opravdovému filmovému zážitku a pojetí hry - za což ovšem vděčíme člověku jménem Bruce Feirstein... Tuto hru lze tedy doporučit – pro všechny ty, kteří říkali: „Hru si nekoupím, když nevydali demo“vzkazuji jediné: Hra se vyplatí koupit, pokud máte v oblibě 007. Toto je konečně důstojné herní zpracování ! must-to-buy*Hra si vysloužila toto ocenění a doporučení zároveň - za zábavnost, což je ve hrách klíčový prvek.

    Hodnocení

    Co se nám líbí a nelíbí?

    grafika
    filmovost
    007
    místy špatná AI
    a plno dalších věcí...
    Reklama
    Reklama

    Uživatelský článek

    Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

    Komentáře

    Nejsi přihlášený(á)

    Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

    Rychlé přihlášení přes:

    Google Seznam Discord Discord
    Reklama
    Reklama