Jak je na tom optimalizace Grand Theft Auto V?
GTA 5 Novinka Jak je na tom optimalizace Grand Theft Auto V?

Jak je na tom optimalizace Grand Theft Auto V?

Jan Kalný

Jan Kalný

162

Optimalizace nového GTA je rozhodně jedním z několika témat, které se probíraly, probírají a ještě pár týdnů probírat budou. Jak na tom vlastně ale je?

Reklama

Povedla se. Asi tak můžeme začít a i shrnout celou novinku. Optimalizace nového GTA se povedla a nasvědčuje tomu spousta věcí. Přesto se ale určitě najdou i jisté problémy.

Pokud to vezmeme kolem a kolem, dá se Grand Theft Auto V rozjet na téměř každém dnešním průměrném, i lehce podprůměrném počítači. Díky poměrně rozsáhlému nastavení si tak každý vybere přesně to, co jeho počítač zvládne. Samotné nastavení navíc mají vliv jak na samotnou grafiku, tak i výkon, což se, upřímně řečeno, už často nestává. V dnešních hrách je poměrně častou praxí, že určité nastavení má sice obrovský dopad na výkon, ale změna v grafice je téměř, ne-li úplně, minimální.

Ale vezmeme to nejdřív od začátku. Hra vám dovoluje si v rámci základů nastavit rozlišení, poměr stran, v rámci antialiasingů pak FXAA, MSAA, TXAA a samozřejmě vertikální synchronizaci. Tím samozřejmě samotná nabídka nekončí.Co se týče podrobnějších nastavení, nechybí tu nejrůznější stupně kvality textur, shaderů, stínů, odrazů, vody, efektů a trávy. Čekají na nás samozřejmě i nastavení týkající se Post FX, motion bluru (rozmazání pohybu), hloubky ostrosti, ambient occlusionu a několika dalších drobností.

To by bylo tak zhruba vše, čím nastavení grafiky disponuje. Pokud se alespoň trochu orientujete kolem PC hraní, určitě jste si vědomi, jaký přibližný dopad na výkon mohou mít jaké věci. GTA V vám v tomto ohledu dá menší facku a ukáže vám, že správná optimalizace stále existuje a ne vše musí být tak náročné jak se to v dnešní době prezentuje.

Pokud si samozřejmě budete chtít GTA V zahrát na maximální detaily ve 4K rozlišení, budete muset do svojí sestavy nasázet pár tisíc. Pokud ale nepotřebujete maximální detaily, rozhodně vám stačí obyčejný „šrot”. Sami jsme zjišťovali sestavy několika z vás, a i když se značně liší co do výkonu a nastavení, téměř u všech se průměrné fps pohybovalo kolem 45-60.

Zatímco někdo s grafickou kartou ATi HD7850 a procesorem Intel Core 2 Quad Q9550 (3,4GHz) hrál na nejnižší detaily s rozlišením 1680×1050 na téměř konstantních 60fps; někdo jiný hrál s grafickou kartou GTX 970 a procesorem i5 3570K (4,3GHz) na maximální detaily se stejným rozlišením s průměrným fps okolo 50-60. Celkové nastavení se téměř u všech pohybovalo kolem High až Very High a to na téměř všech možných sestavách. Na levných, na drahých, s grafickými kartami od AMD i od Nvidie. Zároveň má ale většina lidí vypnutou vertikální synchronizaci a antialising. Naštěstí se ale zároveň neobjevovaly žádné grafické chyby, a to je dobře. Stručný seznam několika vybraných sestav a výkonu si můžete prohlédnout zde.

Takže stejně jako jsem psal na začátku, píši to i teď - optimalizace se povedla. Vím, že těch několik odstavců výše není žádný odborný výčet řádně zpracovaných testů a benchmarků na těch největších high-end sestavách dnešní doby. Rozhodli jsme se ale tuto novinku sepsat i pro to, že prostě říká, i když poněkud dlouhým způsobem, že pokud o svůj počítač pečujete a jednou za pár let upgradujete, tak si tuhle hru můžete bez obav zahrát a můžete si být jisti, že jí rozjedete.

A jak běží nové GTA vám? Jde stejně tak skvěle, jak píšeme, nebo si naopak myslíte, že běží velmi špatně? Podělte se s námi v komentářích.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama