Jak Nacon ukradl The Sinking City
The Sinking City Novinka Jak Nacon ukradl The Sinking City

Jak Nacon ukradl The Sinking City

Jan Urbančík

Jan Urbančík

1
Platformy PlayStation PlayStation 4 PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Studio Frogwares předkládá svou verzi příběhu ohledně sporu s francouzským vydavatelem.

Reklama

Zatímco v ukrajinském studiu Forgwares vzniká další hra ze série Sherlock Holmes s podtitulem Chapter One, mají vývojáři také jiné starosti. Už poměrně dlouhou dobu probíhá spor s francouzským vydavatelem Nacon (dříve BigBen) ohledně jejich předchozího titulu, The Sinking City, který poprvé vyšel v červnu 2019.

Vývojáři dlouhodobě tvrdí, že jim Nacon nevyplácel peníze za splněné milníky a dokonce si chtěl přivlastnit značku The Sinking City, která však měla náležet Frogwares. Ti tak následně stáhli hru z prodeje, ale Nacon ji zase začal vracet zpátky. Vznikl tak absolutní chaos, kdy je na Steamu nyní dostupná hra, se kterou vývojáři nechtějí mít něco společného a dokonce doporučují ji nekupovat, protože z ní nejspíš neuvidí ani korunu. Naopak vybízejí ke koupi na stránce Gamesplanet, kde je skutečně ta jejich aktuální verze hry.

Frogwares se rozhodli udělat speciální video, kde vysvětlují, jak Nacon hru na Steamu znovu vydal. Podle nich si francouzská společnost koupila verzi hry na stránkách Gamesplanet, a tu následně upravila, k čemuž použili tajný klíč vytvořený studiem Frogwares.

"Aby bylo jasno, tohle je hackování. A pokud má hackování za cíl ukrást produkt a vydělat na něm peníze, tak tomu říkáme pirátství nebo padělání," tvrdí vývojáři na svém blogu.

Ačkoli se aktuální verze na Steamu tváří na první pohled stejně jako ty ostatní, určité rozdíly v ní jsou. A nejde jen o samotný obsah, na něj už poukázali majitelé hry, kteří zmiňují chybějící achievementy, DLC či podporu cloudového ukládání. Vývojáři ale mluví spíš o vizuálních změnách. Při spuštění hry se namísto loga Gamesplanet zobrazí logo společnosti Nacon, to samé se děje i při načítání. V menu pak chybí odkaz na Sherlock Holmes: Chapter One i předchozí hry od Frogwares.

Vývojáři byli poměrně překvapení, když zjistili, kdo hru upravil a následně ji vydal. Jde o člověka jménem Filip Hautekeete, který založil belgické studio Neopica. To má na kontě například Hunting Simulator a loni v říjnu bylo odkoupeno právě společností Nacon.

"Nacon se rozhodl ukrást a pirátit naši hru, zatímco zanechal obrovskou digitální stopu," dodávají Frogwares.

Doufají, že se věc vyřeší u soudu, který právě probíhá. Podle vývojářů má majiteli Naconu, Alainu Falcovi, hrozit až 7 let vězení a pokuta 750 000 eur.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama