Jak se kradl český Dragon Age 2
Dragon Age 2 Novinka Jak se kradl český Dragon Age 2

Jak se kradl český Dragon Age 2

Marek Tvrdý

Marek Tvrdý

96

Ve spolupráci s tvůrci české lokalizace vám přinášíme exkluzivní statistiku odhalující, jak moc je používán crack v RPG hře Dragon Age II.

Reklama

V pátém bodě licenčního ujednání instalátoru veřejné betaverze české lokalizace hry Dragon Age II se píše, že instalátor na konci instalace otevře stránku s dodatečnými informacemi a současně odešle zcela anonymní informaci o vámi použité verzi instalátoru a typu instalace hry. K tomu skutečně docházelo a nyní se můžeme na statistiky společně podívat.

První veřejná testovací betaverze spatřilo světlo světa exkluzivně na tomto serveru dne 28. dubna 2011. Ještě ten den bylo provedeno 1174 instalací lokalizace. Během prvních čtrnácti dnů, kdy byla první betaverze propagována pouze na serveru Zing, došlo celkem k 4778 instalacím.

V instalátoru všech betaverzí je zabudován detektor, který poměrně spolehlivě rozlišuje verzi legálně registrovanou na serverech EA a verzi hranou s crackem, stejně tak rozpoznává DLC instalované z oficiálních instalátorů a ty upravené warezscénou. Výsledek je také součásti anonymního hlášení a my máme pouze obecné statistiky z Google Analytics. Znovu opakuji, že my nevíme, kdo jaký výsledek odeslal.

Nicméně v instalátoru byla úmyslně zablokovaná instalace lokalizace některých DLC, pokud detektor nenalezl správně nainstalovanou a zaregistrovanou verzi hry, na což jsem opakovaně v diskuzích upozorňoval. Tudíž všichni, kdož si stěžovali na nefunkčnost lokalizace v DLC, jsou uživatelé upravených DLC, které nepocházejí ze serverů EA/BioWare.

A teď k výsledkům. Po dobu časové exkluzivity instalátoru pro server Zing (28.4.2011 - 10.5.2011) došlo k 1289 instalacím lokalizace na plně legální neupravené instalace hry Dragon Age II. A k tomu 3297 instalací do složky s hrou, kde byl použit crack. Tedy poměr registrované verze ku upravené je 0,39, jinak řečeno těch upravených je 2,55 krát více. Mimochodem, hned první den byl poměr 364/798 (poměr 0,456, neboli 2,2 krát více upravenin).

Dále došlo k 192 instalacím, kde není možné rozlišit, zda jde o čistou instalaci před použitím cracku (DLC jsou "modifikované"), anebo o legální verzi s upravenými DLC. Ale proč by někdo používal modifikované DLC na legální hru, když má v krabici kód na minimálně dvě DLC?

Dat je poměrně hodně a proto připravujeme podrobnější analýzu, kterou již brzy zveřejníme na fan serveru http://dragonage.herniweb.cz.

Bohužel, několik dní po vydání nehotové testovací verze došlo k nedovolené úpravě textů (odstranění čísel) a následné nedovolené distribuci takových souborů na fórech s ne zrovna legálním obsahem. Velice mě mrzí, že jsou lidé, kteří si necení tvrdé práce překladatelského týmu a sprostě mu ukradnou jeho práci, upraví a vydají, aniž by mu minimálně poděkovali za úsilí, jenž do překladu vložil.

Dále takovou upravenou lokalizací ničí zážitek hráčům, kteří si pak myslí, že se jedná o verzi konečnou a vhodnou ke hraní, což první betaverze rozhodně nebyly a teprve nedávno zveřejněnou PublicBeta jsem ochoten považovat za poměrně kvalitní verzi vhodnou pro hraní za mužskou postavu. Tu si od vydání 20.8.2011 do dneška nainstalovalo pouhých 336 majitelů neupravené na serverech EA registrované verze, což není mnoho a vede zamyšlení, zda vůbec ještě pracovat na verzi pro ženské charaktery.

Před nedávnem jsem učinil prohlášení, že z toho vyvodím důsledky. Zde jsou. Pro další lokalizační projekty neplánujeme veřejnou fázi testingu a zveřejníme až hotovou verzi překladu, která nebude obsahovat žádné špióny, detektory a podobné věci.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama