Jak se podepsal nákup Activision Blizzardu na tržbách Microsoftu?
Novinka Jak se podepsal nákup Activision Blizzardu na tržbách Microsoftu?

Jak se podepsal nákup Activision Blizzardu na tržbách Microsoftu?

Filip Svoboda

Filip Svoboda

Gaming překonal Windows.

Reklama

Microsoft ve finanční zprávě za druhé čtvrtletí aktuálního fiskálního roku poprvé zahrnul na podzim koupený Activision Blizzard. Ten výrazně posílil tržby herní divize, které poprvé překonaly příjmy z licencí Windows. Nový přírůstek si ovšem rovněž vyžádal nemalé náklady na provoz.

Microsoft také trhal díky Activision Blizzardu rekordy aktivních uživatelů na PC, konzolích Xbox i mobilech. Napříč platformami zaznamenal více než 200 milionů hráčů měsíčně.

V období od října do prosince 2023 přinesl Activision Blizzard do kasy Microsoftu 2,08 miliardy dolarů. Herní divize celkově utržila 7,11 miliardy a přeskočila Windows, které se na tržbách společnosti podílejí 5,26 miliardami. Před gamingem zůstávají s náskokem Office a poskytování serverů a cloudových služeb.

Tržby Microsoft Gaming se meziročně zvedly o 49 % s 44 % ze strany Activision Blizzardu. V kategorii služeb a obsahu Xboxu utržil Microsoft o 61 % víc a Activision Blizzard stojí za 55 %. Tržby z hardwaru vzrostly Xboxu meziročně o 3 %.

Při započítání nákladů na provoz a integraci způsobil nakonec Activision Blizzard ztrátu 475 milionů dolarů. Celá akvizice pak vystoupala během protahovaní v minulém roce na částku 75,4 miliard dolarů.

Z aktuálních čísel jde jen těžko vysledovat dlouhodobý dopad Activision Blizzardu na finanční výsledky Microsoftu, respektive Xboxu. V posledním týdnu snižuje Microsoft náklady na provoz masivním propouštěním.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama