Jste-li dlouholetý fanda série co si rád zavzpomíná nebo jste ještě neměli tu čest s touhle legendou, je právě pro vás HD edice stvořena. Vadí-li vám absence datadisků či vám tahové strategie nic neříkají, dejte raději ruce pryč.
Heroes of Might and Magic 3 Recenze Jste-li dlouholetý fanda série co si rád zavzpomíná nebo jste ještě neměli tu čest s touhle legendou, je právě pro vás HD edice stvořena. Vadí-li vám absence datadisků či vám tahové strategie nic neříkají, dejte raději ruce pryč.

Jste-li dlouholetý fanda série co si rád zavzpomíná nebo jste ještě neměli tu čest s touhle legendou, je právě pro vás HD edice stvořena. Vadí-li vám absence datadisků či vám tahové strategie nic neříkají, dejte raději ruce pryč.

Vojtěch Zikán

Vojtěch Zikán

20

Hráči nejvíce milovaný díl série se vrací zpět v novém kabátku a je připraven opět dobýt naše srdce. Povede se mu to?

Reklama

Série Heroes of Might and Magic patří mezi unikáty a třetí díl je sám o sobě něco nesmrtelného. Podle ohlasů hráčů je právě třetí díl ten nejlepší ze všech. Dlouhá léta se hráči dožadují, někdy i modlí, o HD remaster. Původní hra se objevila v roce 1999, vytvořilo jí studio New World Computing a vyšla pod taktovkou 3DO. 3DO bohužel zkrachovalo a se sérií to vypadalo špatně. Náhle se však objevil Ubisoft a sérii si odkoupil. Měl s hrou vlastní plány, restartoval universum a místo Erathie (původního světa kde se převážně Heroes odehrával) stvořil Ashan. I když Ubisoft již vydal dvě hlavní pokračování (třetí je navíc na cestě a do cíle snad doklopýtá koncem roku), několik spin-off rozšíření a jiného obohacení Ashanu o nové příběhy a dobrodružství, přesto se však nic z toho neuchytilo natolik, aby si vydobylo své místo v srdcích fanoušků.

Hrdina sem, hrdina tam

Jste-li dlouholetý hráč nebo jen zkrátka víte, o čem hra je, nepřekvapí vás její cíl ani herní mechaniky. Pro nováčky zde shrnu, o co ve hře vlastně jde. Heroes je tahová strategie, kde se ujímáte role hrdiny, jenž velí armádám, vede je do boje, sbírá suroviny, obsazuje města a hlavně prozkoumává svět. Neustále zlepšujete svého hrdinu, učíte ho nová kouzla, sbíráte pro něj artefakty, navštěvujete různé oltáře apod. Máte na výběr z celkem 7 ras, z nichž každá má své vlastní jednotky a město. Můžete být démon, člověk nebo i barbar. Záleží jen na vás, za koho chcete hrát. Ve městě dotyčné rasy následně stavíte obydlí pro vaše vojáky, zlepšujete příjem zlaťáku a opevňujete svoje hradby. Pro stavbu jsou však klíčovým faktorem suroviny. Ty se válí všude možně, kam vstoupí vaše noha, ale hlavně je produkují doly.

Příběh Heroes se odehrává ve fantasy světě jménem Antagarich. Královna Catherine se vrací zpět do království Erathia poté co odešla na pomoc králi Enrothu, Rolandovi. Když se vrátí, najde království v troskách a jejího otce mrtvého. Sousední země chtějí Erathii zničit a ovládnout to, co z ní zbyde. Catherine proto musí plenitele ze země vyhnat a království zachránit. V několika příběhových misích se podíváme na druhou stranu barikád, kde např. za démony budeme chtít zabít královnu zelených draků a podmanit si celou Erathii. Příběh hry však moc nesledujete. Hlavní je, že víte, kde bojujete a proti komu bojujete. Na rozdíl od nových dílů zde chybí dialogy a jediné cut-scény, u kterých se mluví, probíhají vždy na začátku mise. Musíte si postačit s častými rámečky a krátkým textem, který vás aspoň nějak příběhové informuje co se právě děje. Počítačem ovládaný protivník může někdy potrápit, ale jinak je docela jednoduchý soupeř. Dost mě však u něj štvalo (a není to jen u tohohle dílu), že má blbý zlozvyk nakupovat hrdiny jiné frakce, než za kterou sám hraje. Když proti vám běží hrdina nekropole s jednotkami elfů a hlásí se pod město ještěřích lidí, opravdu to není normální. Zvláště v kampani.

Abych tak stručně shrnul, co je vlastně obsahově nového v HD edici, tak to řeknu jedním slovem – nic. Po obsahové stránce je díl totožný se svojí původní verzí. Ve hře najděte 7 frakcí, 7 kampaní, 50 skirmish map a editor map. Přesně jako tehdy před 15 lety. Oh, nesměl bych také opomenout to, že se hra dočkala českého překladu a že nyní jede přes Steam. O zábavu ve více hráčích bude postaráno díky Steamworks. Pokud nemáte v lásce hraní s anonymními lidmi po internetu, není problém si domů pozvat kamaráda a zahrát si na jednom počítači. Češtinu musím pochválit. Třetí díl jsem v češtině nikdy nehrál a po zahrání s českou lokalizací mi několik věcí dávalo větší smysl. Sem tam jsem nějakou hrubku našel, ale to se dá omluvit. Nikdo není dokonalý a čeština byla stále v beta verzi.

Pod pláštěm novoty

V čem se však Heroes změnil je grafický kabátek a rozlišení. Původní hra na svoji dobu vypadala slušně, dnes však nemusí vonět všem. Malé rozlišení a příliš moc pixelová grafika, která působí rozmazaně, moc nelahodí oku dnešních hráčů. Ikony jednotek mnohdy ani nebyly mezi sebou k rozpoznání. To se však mění. Hra již podporuje rozlišení 1920x1080 apod. Textury jsou krásně vyhlazené a čisté. Přidány byly nové animace a poupravené ty staré. Grafika šla od svého patnáct let starého předchůdce slušně nahoru a nemusí se za ní stydět. Nečekejte ale žádné velké grafické hody. Heroes III již něco zažili a mají toho hodně za sebou, proto si zase tak moc velké změny nemohou dovolit oproti jiným titulům. Ovšem v rámci možností došli nejlepšího výsledku. Ano vím, někdo od toho čekal vážně více, ale od takového staříka nesmíme žádat hodně.

Také došlo k optimalizaci hry na nové stroje a operační systémy. Když jsem před rokem instaloval původní verzi, upozorňovala mě, že moje HW a OS je vyšší než hra sama požaduje. Proto se dost často zasekávala a padala. Neměl jsem proto klidného hraní. S touhle edicí jsem ale neměl absolutně žádný problém. Žádný propady a problémy s FPS, žádné pády nebo jiné problémy s během hry. Přesto mě však prudily krátké záseky po výhře nebo prohře v bitvě. Občas jsem bědoval, zda mi hra nechce spadnout. Zase takový závratný problém to není, ale já nejsem moc trpělivý člověk. Nerad bych nějak urážel Ubisoft, ale snad po delší době optimalizace, která se jim vydařila bez problémů.

Stavitel či dobyvatel?

Jednu velkou výtku však mám. Absence obou dvou datadisků. Heroes III jsou ve své původní verzi zábavné, ovšem právě datadisky vytvářely takovou tu třešničku na dortu. Proto ve hře nenajdete frakci obsahující elementály, neutrální jednotky jako např. Rangeři, mnoho objektů na mapě dobrodružství, sady artefaktů a dalších asi tak 15 kampaní. Žádný Gelu nebo Harg se nekonají. Bohužel. Většina lidí si hned řekne, že Ubisoft chce na HD edici vydělávat tím, že datadisky vydá postupně. Dle jejich slov se však kód z datadisků nedochoval a proto je nemohli vydat. Ale bůh ví. Ovšem nesmutněte, že by si i tak chtěli nahrabat kapsu na dodatcích a různých rozšiřujících balíčcích.

Hra obsahuje Steam Workshop. Je tak jasné, že mapy, které hráči vytvoří, půjdou ve Workshopu sdílet. Můžete potom hrát tisíce různých map s odlišnými tématikami a cíli. Ohledně modů bych skeptický nebyl a je dosti vysoká šance, že si budete moci i stahovat modifikace. Lepší a jednodušší než stahovat přes internetová fóra.

Jak jsem již zmínil, ve hře se nachází editor map. V editoru map si můžete libovolně vytvořit jakoukoliv mapu. Chcete mapu Evropy? Jak je libo. Chcete mapu Hoth ze Star Wars? Jak je libo. Pokud jste kreativní a máte na to se babrat s mapou několik hodin, můžete vytvořit překrásný kousek a posléze ho i sdílet ve Workshopu. Editor map je zkrátka už neodmyslitelná součást této série. I já jsem si vytvořil jednu mapu, ale poté jsem jí při recenzování nemohl najít. Škoda.

Stojí Erathie za záchranu?

Heroes III jsou legenda a tento díl ještě dlouhou dobu nehodlá hodit ručník do ringu. Díky hezčí grafice, většího rozlišení, optimalizaci na novější stroje, podpoře Steamu a Workshopu se hra vrací zpět. Já osobně jsem byl ze hry nadšený. Nejedná se o nic převratného nebo něco, co by všechny posadilo na zadek. Přesto se jedná o remaster, který za to stojí. Fanoušci a nostalgici si rádi zahrají tuto legendu v novém kabátku a vzpomenou si na ty časy, kdy jí hráli poprvé. Pokud ovšem nepřekousnete absenci obou dvou datadisků či vám obyčejné zlepšení grafiky nic neříká, nezbývá nic jiného než zůstat u starší verze. Sice jsem již zmínil komu hru doporučit a komu ne, ale abych pravdu řekl, dle mého by si jí měli rozhodně zahrát hráči, kteří s tímto dílem ze série ještě neměli tu čest. Slyšel jsem otázky od mnoha lidí, co hráli poslední dva díly a ptají se, co dělá právě třetí díl tak skvělý. Určitě neprohloupíte. Ba naopak, uděláte velmi dobře. A je jedno jestli si chcete ukrátit čas čekáním na sedmý díl nebo ne. Tato hra se dá hrát donekonečna.

Heroes of Might and Magic 3

Verdikt

Jste-li dlouholetý fanda série co si rád zavzpomíná nebo jste ještě neměli tu čest s touhle legendou, je právě pro vás HD edice stvořena. Vadí-li vám absence datadisků či vám tahové strategie nic neříkají, dejte raději ruce pryč.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

návrat legendy
krásné zlepšení grafiky
editor map
dobrý chod hry
podpora hry přes Steam + Workshop
přijatelná cena
absence datadisků
krátké trhnutí po ukončení bitvy
AI nepřátelských hrdinů
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama